Preoţi din Germania căsătoresc persoane de acelaşi sex, într-o sfidare a Vaticanului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Preoţi din Germania căsătoresc persoane de acelaşi sex, într-o sfidare a Vaticanului

GALERIE
nunta lesbiene
  • nunta lesbiene
- +

Preoţi catolici au lansat luni o vastă acţiune, în Germania, prin care binecuvântează căsătorii între cupluri de persoane de acelaşi sex, o uniune faţă de care Vaticanul şi-a reafirmat recent opoziţia strictă, relatează AFP

Peste 100 de biserici din Germania oficiază căsătorii deschise ”tuturor celor care se iubesc” - homosexuali, lesbiene sau heterosexuali, alăturându-se adtfel iniţiativei ”dragostea câştigă”, lansată de către preoţi, diaconi şi voluntari.

”Ne ridicăm vocea şi spunem: vom continua să-i susţinem pe toţi cei care se angajează într-o viaţă comună şi le vom binecuvânta uniunea”, subliniază organizatorii pe internet.

Campania, criticată de adunarea episcopilor, urmează să continue timp de mai multe zile. Ea vizează, de asemenea, persoanele divorţate, care nu mai pot primi binecuvântarea unui preot a unei noi căsătorii.

CONTESTARE PE REŢELE DE SOCIALIZARE

Congregaţia Doctrinei Credinţei de la Vatican a publicat, la jumătatea lui martie, o notă în care refirma că ea consideră homosexualitatea drept ”un păcat” şi confirma imposibilitatea primirii de cătrei cuplurile homosexuale a tainei căsătoriei.

Aproximativ 2.600 de preoţi, numeroşi teologi şi laici au semnat, în martie, o petiţie prin care contestă această linie, în timp ce Biserica Catolică lucrează la o reformă, în cadrul unui sinod axat asupra unor teme sensiible precum celibatul, preoţi căsătoriţi şi acordarea unui loc mai important laicilor şi femeilor.

Aceşti preoţi au îndemnat la ”nesupunere” - pe reţele de socilizare - prin hashtagul  #Pastoraler Ungehorsam.

Ca o reacţie, numeroase curcubee au apărut pe frontoanele multor biserici în Germania, dar şi în Austria, o ţară tradiţional catolică.

MODERNIZARE

”Trebuie să recunoaştem, în sfârşit, că Biserica face parte din viaţă şi nu doar în cazul unei căsătorii între un bărbat şi o femeie, ci în toate relaţiile bazate pe credinţă, respect şi iubire”, declară unul dintre conducătorii grupului sinodal însăcinat cu probleme de sexualitate, Birgit Mock.

Sinodul din Germania este privit încă de la început cu foarte multă neîncredere de către Vatican şi de către prelaţii mai conservatori, între care şi arhiepiscopul din Koln, Rainer Maria Woelki, care se tem că acesta poate despărţi Biserica din Germania de Biserica Catolică.

Unii consideră însă că o modernizare a Bisericii Catolice este indispensabilă, în contextul care este afectată de o abandonare a credincioşilor, din cauza unor scandaluri de pedofilie şi unei penurii de preoţi noi.

În pofida faptului că este cea mai mare confesiune din ţară, membrii bisericiigermane au scăzut la 22,6 milioane în 2019, cu două milioane mai puţini decât în 2010, anul în care au apărut primele dezvăluiri ale unor scandaluri de abuzuri sexuale asupra unor minori.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a fost multă vreme tabu ipoteza că virusul care a provocat COVID-19 ar fi scăpat din Laboratorul din Wuhan?

Alexandru LĂZESCU

De ce a fost multă vreme tabu ipoteza că virusul care a provocat COVID-19 ar fi scăpat din Laboratorul din Wuhan?

Procedeele, dezvăluite recent, prin care a fost discreditată timp de aproape un an şi jumătate o teorie de bun simţ, aceea că virusul care a provocat pandemia ar fi putut proveni de la Laboratorul de Virusologie din Wuhan, ilustrează corupţia din domenii ştiinţifice cu mare miză financiară şi maniera în care „ştiinţa” a fost politizată.

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre parabole

Nichita DANILOV

Câte ceva despre parabole

Am trăit într-o lume parabolică. Într-o comunitate închisă. Prizoniera propriilor dogme. O lume în care predomina elementul religios. Am trăit într-o lume în care Evul Mediu era la el acasă. Dogmele şi cutumele unei astfel de lumi mi s-au imprimat adânc în suflet, încă din fragedă copilărie.

Sociologia teatrală şi critica vie

Dana ȚABREA

Sociologia teatrală şi critica vie

Două chestiuni din volumul al doilea de Teatru în diorame, semnat de Miruna Runcan, oglindind perioada comunistă dintre anii 1965 şi 1977, care reprezintă, în opinia autoarei, intervalul cel mai suportabil existenţial şi de efervescenţă teatrală din zbuciumata istorie a comunismului românesc, merită să fie supuse atenţiei: investigaţia sociologică asupra teatrului a lui Pavel Câmpeanu în contextul în care facultăţile şi institutele de cercetare sociologică fuseseră închise şi dezbaterea cu privire la actul critic.

O scrisoare din RFG

Michael ASTNER

O scrisoare din RFG

Prin aprilie, la Amnaş fiind, am găsit într-un dulap o scrisoare veche primită de ai mei de la soţia unuia dintre fraţii lui tata, scrisoare scrisă şi trimisă după ce fuseseră în vizită în România. Pe cât de banală pare, pe tot atât de interesantă este totuşi această relativ scurtă misivă venită din Republica Federală Germania, deci din Germania de Vest. Iat-o:

pulspulspuls

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Ehehee, dragilor, oare cum să facem noi şi să dregem pe azi, uichend fiind, să nu vă plictisim sau încrunţim frunţile tot cu nărozii din politichii, ci doar cu mondenităţi locale şi vesele, dar nici să ne depărtăm prea tare de subjectul zilei, ăla pentru care mulţi nădragi tremură de vreo două zile pe la palatul cel roznovan, dar şi mai jos, spre sediul din Podu Roş (hop: iaca şi rima!)? 

Caricatura zilei

Răposat reclamant

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.