anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Preoții suceveni, supărați pe cei care vin din Iași în arhiepiscopia lor. IPS Calinic:”Angajările lor au fost făcut legal”

GALERIE
IPS Calinic
 • IPS Calinic
- +

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a răspuns unei scrisori pline de reproșuri și în care este avertizat  de semnatar că „ne gândim să ne afiliem protopopiatului ucrainean din Maramureș, supus direct Preafericitului Daniel, pe care Înaltpreasfinţia Voastră încercați să-l copiați, dar fără succes!”.

IPS Calinic subliniază că textul scrisorii primite nu a putut fi publicat integral având în vedere limbajul nepotrivit al autorului care îi reproșează, în principal, relația pe care o are ierarhul cu preoții din arhiepiscopie, despre consilierii pe care îi are sau că nu poartă părul prins.

Ierarhul face mai multe precizări la acuzele aduse, subliniind încă de la început că, dacă în trecut la Centrul Eparhial se făcea câte o permanenţă la o lună sau chiar la două luni, acum se fac permanenţe săptămânal, permanenţe în cadrul cărora se iau hotărârile potrivite împreună cu părinţii consilieri şi protopopi pentru temeiurile de pe ordinea de zi.

„Spuneţi că vă vreau robi, nu slobozi. Fals! În ce constă robia despre care faceţi vorbire?! Faptul că cer corectitudine preoţilor în lucrarea lor înseamnă robie?! Arătaţi-mi un singur lucru pe care l-aţi făcut pentru mine personal, sau pe „moşia” mea, şi atunci mă înclin cu umilinţă în faţa dumneavoastră şi a altora ca dumneavoastră. Biserica are nevoie de oameni serioşi, nu de cârcotași și cârtitori”, a menționat ierahul.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților mai constată că semnatarul este „supărat rău pe cei de la Iaşi şi Botoşani”, dar că totuşi, trebuie să-i accepte, întrucât şi Înaltpreasfinţitul Pimen, care era râmnicean, nu sucevean, i-a acceptat, numindu-i chiar în funcţii.

Astfel, fostul stareţ al Mănăstirii Putna a fost ieşean şi actualul este tot ieşean; stareţul Mănăstirii Bogdana este vasluian; stareţul Mănăstirii Sihăstria Râşcăi este ieşean; proinstareţa Mănăstirii Voroneţ este ieşeancă, iar actuala este nemţeancă din Târgu Neamţ; proinstareţul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel nou de la Suceava” este din Tulcea; starețul de la Sihăstria Putnei, din Galaţi, stareța de la Dragomirna, din Curtea de Argeş, stareța de la Probota din Roşieşti – Vaslui, stareţul de la Râşca din Oneşti – Bacău, stareța de la Cămârzani, din Ardeal.În ceea ce privește legalitatea angajărilor celor veniţi de la Iaşi, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților spune că aceștia sunt licenţiaţi în teologie, alţii au şi o a doua facultate, au studii post-universitare, master sau doctorat, dar că în primul rând au expertiză în domeniul sectorului/departamentului pe care îl coordonează.

„Aşa că angajările lor au fost făcut legal şi nu ilegal după cum afirmaţi. Dacă doriți, veniţi la Centrul Eparhial și vă punem la dispoziţie actele necesare”, a menționat IPS Calinic.

Mai mult, pe newsbucovina

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.