Preotul Constantin Sturzu: Cum scăpăm de manipulare sau despre lupii îmbrăcați în piei de oaie

duminică, 09 iunie 2024, 09:20
3 MIN
 Preotul Constantin Sturzu: Cum scăpăm de manipulare sau despre lupii îmbrăcați în piei de oaie

Manipularea este sesizabilă de-a lungul istoriei, încă de la începuturi. De fapt, istoria însăși a început printr-o mare manipulare.

În Rai fiind, primii doi oameni, Adam și Eva, au fost manipulați de diavolul, ce li s-a arătat în chip de șarpe, să nu-L creadă pe Dumnezeu, Cel Care le poruncise să nu se atingă de pomul cunoștinței binelui și răului pentru că ar fi urmat să „moară negreșit” (Facerea 2, 17). Satana – numit și „tatăl minciunii” (Ioan 8, 44) – îi influențează prin cuvintele: „Nu, nu veți muri. Dar Dumnezeu știe că în ziua în care veți mânca din el, vi se vor deschide ochii și veți fi ca Dumnezeu, cunoscând binele și răul” (Facerea 3, 4-5). Așa au pierdut primii oameni Raiul, așa a început istoria omenirii.

Întruparea Fiului lui Dumnezeu acum două mii de ani a însemnat o lovitură cumplită dată „tatălui” oricărei manipulări. Începând cu Cincizecimea, cei ce sunt parte vie din Trupul Bisericii „se umplu” de Duhul Sfânt. Duhul este Cel Care dăruiește discernământul necesar spre a evita orice formă de manipulare. E foarte greu, altminteri, să discerni între bine și rău, între adevăr și minciună. Omul contemporan își pune toată nădejdea în informație. Crede că, cu cât este mai bine informat, cu atât scad șansele de a mai fi manipulat. Or, dimpotrivă, cu cât „inhalezi” o cantitate mai mare de informație, cu atât scad șansele de a avea o „minte limpede”.

Poți ajunge obez din punct de vedere informațional. Curăția minții nu se obține decât prin pocăință, rugăciune, unire cu Dumnezeu. De aceea, cei cu viață îmbunătățită, despătimiți, ajung să poată sesiza orice duh necurat chiar și când se arată în chip de înger de lumină. Cu atât mai mult, sesizează orice minciună lansată de acei „lupi îmbrăcați în piei de oaie”.

Resorturile manipulării pot fi identificate în dorința unor persoane sau grupuri de interese de a acapara puterea, în diferitele ei forme: politică, economică, culturală, spirituală etc. Oricine este văzut ca un posibil adversar devine țintă. Inclusiv Biserica este atacată, mai ales pentru că e percepută ca un „pol de putere”. Indiferent de natura manipulării ori de scopul ei – dacă ținta este Biserica sau Școala sau orice altă instituție –, în spate se poate sesiza întotdeauna și un duh de „emancipare” a omului de sub autoritatea lui Dumnezeu. Conștient sau mai puțin conștient, cel mai adesea. Un creștin se poate implica în societate sau în politică, chiar e nevoie uneori să facă acest pas.

Dar contează în ce duh o face. Am fost mâhnit să sesizez de-a lungul anilor, urmărind anumite mișcări de stradă sau campanii mediatice, cum unii creștini au lăsat deoparte rugăciunea și au pus mâna pe pancarte purtând sloganuri pline de venin, de resentimente sau de ironie. Dacă o acțiune civică mă face să-mi pierd cumpătul și pacea, mai bine stau deoparte. Înseamnă ori că lucrurile nu sunt tocmai curate, ori că eu sunt imatur, incapabil, deocamdată, de a lupta pentru binele comun cu mijloace creștinești.

În concluzie, ca formă de rezistență la orice fel de manipulare, recomand mai ales rugăciunea și îndrumarea din Taina Spovedaniei. Mutând gândul la Dumnezeu, cerând de la El încredințare, poți sesiza mult mai ușor sursa și intenția oricăror idei lansate în public. Imposibil de manipulat sunt doar cei cu viață sfântă, deși ei sunt cei mai ispitiți. Dar fiecare dintre noi putem primi, pe măsura străduinței, darul și harul discernământului sau al „deosebirii duhurilor”.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii