Preotul Dan Bădulescu, chitaristul convertit de la rock, la imnuri și rugi

joi, 13 iunie 2024, 11:41
2 MIN
 Preotul Dan Bădulescu, chitaristul convertit de la rock, la imnuri și rugi

Preot Dan Bădulescu, chitaristul convertit de la rock, la imnuri și rugi. A cântat în anii ’70 – ’80 cu trupe celebre, precum Iris, Sfinx, Roșu și Negru, apoi a emigrat în Suedia. A devenit un „om nou”, în sensul biblic, apropiindu-se de Hristos și a fost preot timp de 14 ani.

Preot Dan Bădulescu, chitaristul convertit de la rock, la imnuri și rugi. Această formulare dintr-un cântec al formației Pro Musica, „Te salut, generație-n blugi!”, pe versurile lui Adrian Păunescu, reflectă, probabil, cel mai bine transformarea de care a avut parte fostul rocker ce și-a regăsit vocația în Hristos și credința ortodoxă, devenind preot. Născut în 1952,  Dan Bădulescu era una dintre vedetele rockului românesc în anii ’70 – ’80.

În 1975 a terminat Conservatorul la secția Pedagogie muzicală din cadrul Facultății de Compoziție, fiind coleg cu alte nume legendare ale rockului nostru, Dan Andrei Aldea și Sorin Chifiriuc.

Dar Bădulescu intrase în vârtejul rockului încă din 1968, la 16 ani, cu formația Solaris, pentru ca în 1972 să apară în cadrul formației Modern Grup, pe care o părăsește cu puțin timp înainte de desființare.

În același an, se alătură formației Chromatic Grup, cu care cântă în vara lui 1972 la Mamaia.

În 1974, Bădulescu devine memru al formației bucureștene Sfinx, care, la acea vreme, îi reunea reunindu-i pe Dan Andrei Aldea (chitară), Corneliu „Bibi” Ionescu (chitară bas) și Mișu Cernea (baterie).

Cu Bădulescu la chitară ritmică, dar și cu intervenții vocale, acea formulă Sfinx a înregistrat primul disc LP, „Lume albă”, album de pionierat în muzica rock românească, prin folosirea sintetizatorului, unul chiar de producție proprie, conform sfantatreimeghencea.ro.

În octombrie 1975, Bădulescu părăsește formația și, după o serie de alte colaborări, devine membru al unei alte trupe celebre, Roșu și Negru, condusă de regretatul Liviu Tudan.

Vezi mai multe detalii pe newsweek.ro

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii