Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Presa europeană salută triumful lui Merkel

GALERIE
merkel
  • merkel
- +

 

Victoria în alegerile legislative al cancelarului german Angela Merkel, realeasă pentru un al treilea mandat "istoric" la conducerea Germaniei, este salutat de întreaga presă europeană, care se întreabă, totuşi, cum va arăta viitoarea coaliţie. "Merkel aproape de majoritatea absolută", titrează cotidianul spaniol de stânga El Pais, care evocă un "rezultat fără precedent încă din epoca lui Konrad Adenauer (CDU), în urmă cu 50 de ani". Publicaţia de centru-dreapta El Mundo anunţă o "victorie istorică". "Triumf răsunător al lui Merkel, care speră să guverneze singură". Potrivit cotidianului italian Corriere della Sera, victoria lui Merkel este "istorică". La Stampa afirmă că Germania "a încoronat-o pe Angela Merkel".
În Marea Britanie, cotidianul conservator Daily Mail apreciază, la rândul său, că obţinând un al treilea mandat, Merkel "a devenit (Margaret) Thatcher a Germaniei".
În Franţa, cotidianul liberal Le Figaro salută "triumful lui Merkel". "Aleasă cu peste 42% din sufragii, cancelarul Germaniei era foarte aproape să obţină majoritatea absolută în Bundestag", scrie publicaţia franceză. "Triumfal", titrează simplu cotidianul economic Les Echos.
 

Ziariştii greci, singurii supăraţi

 
"Merkel câştigă cu o majoritate absolută", afirmă, în Portugalia, influenta publicaţie economică Jornal de negocios, la fel ca şi Diario de Noticias, care anunţă că "posturile de televiziune îi oferă o majoritate absolută (formaţiunii) CDU a (cancelarului) Angela Merkel". "Acest triumf este un dezastru pentru partenerul său liberal de guvernare, FDP, care a căzut într-un puţ fără fund", potrivit cotidianului austriac Der Standard, de centru-stânga.
În Grecia, supusă unei politici de austeritate, realegerea cancelarului nu este de bun augur. Cotidianul liberal Kathimerini apreciază că "Grecia poate spera cel mult ca Angela Merkel să nu mai întârzie în luarea unor decizii economice cruciale pentru Atena". La postul de televiziune Star, un comentator economic constată cu amărăciune că "situaţia pentru Grecia nu se va schimba".
Potrivit cotidianul britanic The Financial Times, perspectiva unei coaliţii a plasat partidul lui Merkel într-o "dilemă profundă". Ideile Partidului Social-Democrat (SPD) "se vor ciocni de cele ale lui Merkel în ceea ce priveşte calea austerităţii". Este "un triumf care ar putea să se încheie cu amărăciune", avertizează, de asemenea, cotidianul austriac Die Presse (conservator). "Triumful lui Merkel intervine pe spatele partenerului guvernamental de coaliţie, Partidul Liberal s-a prăbuşit. Dacă Angela Merkel nu va putea guverna singură, spaţiul său de libertate se va restrânge", potrivit Die Presse.
Cotidianul oficial rusesc Rosiiskaia Gazeta salută finalul luptei cancelarului, care "s-a bătut pentru fiecare vot".
Angela Merkel s-a declarat ieri "deschisă" pentru a discuta despre formarea unui Guvern "de mare coaliţie" cu social-democraţii. "Suntem deschişi să avem discuţii (...). Am avut un prim contact cu preşedintele SPD" Sigmar Gabriel, a declarat Merkel, subliniind că acest lucru nu exclude "alte contacte" cu Verzii, alţi parteneri posibili pentru formarea unei majorităţi în Bundestag.
 

Primul sas din Transilvania ales în Bundestag

 
Bernd Fabritius, născut în judeţul Sibiu, este primul cetăţean german originar din România care accede în Bundestag, în urma alegerilor generale din Germania. Bernd Fabritius (48 de ani), preşedintele Asociaţiei Saşilor Transilvăneni din Germania, a candidat pe listele Uniunii Creştin-Sociale (CSU), aliaţii din landul Bavaria ai cancelarului Angela Merkel, şi a obţinut, în mod surprinzător, un loc în Bundestag. Politicianul de dreapta a candidat, fără succes, şi la precedentele alegeri, din 2009. Fabritius s-a născut la Agnita, în judeţul Sibiu, în 1965, şi a emigrat în Germania în 1985. A studiat drept şi politologie la München. Este profesor asociat la Universitatea Lucian Blaga şi la Universitatea Româno-Germană, ambele din Sibiu.
În urma victoriei de la alegerile de duminică, Bernd Fabritius va reprezenta în Legislativul de la Berlin interesele a aproximativ 40.000 de saşi care au plecat din Transilvania, în timpul regimului comunist, dar şi după Revoluţia din 1989.
De asemenea, Bundestagul are prima dată deputaţi de culoare - germanul de origine senegaleză Karamba Diaby, ales pe lista social-democraţilor (SPD) şi actorul german de origine senegaleză Charles M. Huber, membru al CDU, partidul cancelarului Angela Merkel. Karamba Diaby, în vârstă de 51 de ani, a fost ales în circumscripţia Halle (est), iar Huber, în vârstă de 56 de ani, la Darmstadt (sud-vest).

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri