anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Presa internaţională relevă "faţa dublă a thatcherismului"

GALERIE
Margaret-Thatcher
  • Margaret-Thatcher
- +

Editorialişti relevau marţi, în lume, "dubla faţă a thatcherismului", unii insistând asupra eşecurilor "dovedite" ce persistă până în prezent ale ultraliberalismului simbolozat de către defuncta Margaret Thatcher, alţii salutând o "Doamnă de Fier" care a salvat economia britanică, scrie AFP.

 

"Criza anilor 2000 este şi criza thatcherismului, pe care acoliţii săi au dus-o la extreme", proclamă cotidianul francez de stânga La Libération, descriind o politiciană care "va duce naţionalismul la limitele şovinismului şi xenofobiei antieuropene".
"Doamna de Fier este cea care, prima într-una dintre marile puteri occidentale, va aplica politici ca privatizările, dereglementarea la nivel social sau liberalizarea financiară", scrie cotidianul catolic francez La Croix.
Doar Le Figaro, de dreapta, se livrează unei adevărate apologii a "thatcherismului". "Ea lasă o moştenire valabilă dincolo de insulele britanice şi frontierele ideologice", scrie editorialistul, care nu ezistă să afirme că "Franţa şi Europa de astăzi ar avea nevoie de lideri de calibrul său".
În Germania, Süddeutsche Zeitung (Munchen) consacră o pagină întreagă morţii lui Thatcher, doamna cu "inima de fier". "Ea a marcat Marea Britanie ca nimeni altcineva. Toată lumea este de această părere, atât cei care o iubeau, cât şi cei care o detestau", scrie ziarul.
Tagesspiegel (Berlin) o cataloghează pe Thatcher drept "infirmiera naţiunii britanice care le-a administrat concetăţenilor săi o poţiune pe cât de amară, pe atât de necesară".
"Nu era iubită, (ci) era admirată", scrie tabloidul Bild. "Era o Queen în civil", rezumă ziarul, care subliniază că Thatcher a trăit reunificarea germană, în 1990, ca pe o tragedie.
Presa rusă scrie că Lady Thatcher se numără printre "groparii" fostei Uniuni Sovietice, aşa cum titrează cotidianul popular Moskovski Komsomoleţ, amintind că numele de "doamnă de fier" a fost lansat de către propaganda sovietică de la vremea respectivă.
Presa belgiană analizează moştenirea lăsată de către baroana Thatcher atât pe plan european, cât şi în Marea Britanie.
Le Soir apreciază că "Doamna de Fier a depus toată energia pentru a modela Europa, pentru a îi pune frâu. În prezent este necesar să constatăm (că) Margaret Thatcher a reuşit în mare parte. Trebuie să salutăm un adversar înfrânt definitiv, chiar dacă pe un alt câmp de bătălie", scrie ziarul.
La Libre Belgique consacră opt pagini speciale "moştenirii anilor Thatcher", insistând asupra "celor două feţe ale thatcherismului" şi subliniind că "revenirea la creştere" şi "prestigiul restaurat au, de asemenea, o faţă mai sumbră, şi anume adâncirea inegalităţilor sociale şi peste 2,5 milioane de şomeri" în Marea Britanie.
"Fiica de băcan ce a marcat o epocă", titrează pe prima pagină ziarul italian Corriere della Sera, prezentând-o pe Thatcher ca pe o "revoluţionară conservatoare".
Romano Prodi, fostul preşedinte al Comisiei Europene (CE) şi fost premier italian de centru-stânga, apreciază, pentru cotidianul Il Sole 24 Ore, că ideile lui Thatcher au contribuit la deschiderea căii către criza financiară mondială. "Thatcher a redus statul la nimic", subliniază Prodi.
Il Messaggero constată că "fanii" ei în Italia constituie "o minoritate", adăugând că "thatcherismul" este "incompatibil cu caracterul nostru naţional".
La Hong Kong, comentariile reflectă amărăciunea persistentă cu privire la negocierile purtate de Thatcher cu Beijingul asupra viitorului coloniei britanice, înainte de retrocedarea acesteia către China, în 1997.
The South China Morning o prezintă ca pe "un gigant al secolului al XX-lea", dar notează totodată incapacitatea acesteia de a negocia cu Deng Xiaoping retrocedarea Hong Kongului.
Ziarul de limbă chineză The Apple Daily, cunoscut ca oponent al regimului de la Beijing, oferă asigurări că Thatcher a apărat "exclusiv interesele britanice" în cadrul acestor negocieri, însă îi recunoaşte leadershipul dominant.
Presa chineză de stat o salută pe Thatcher ca pe un lider "excepţional", care a acceptat "cu înţelepciune compromisuri" privind viitorul Hong Kongului. (Mediafax)

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

      Intrebarea zilei

      Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

      vezi raspunsuri

      Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.