
UPDATE Presa internaţională tratează în regim de „breaking news” informaţia despre anularea alegerilor prezidenţiale din România

Presa internaţională a tratat în regim de „breaking news”, vineri, ştirea că alegerile prezidenţiale din România au fost anulate de Curtea Constituţională.
UPDATE 19:00 – AFP: Lovitură de teatru în România. Curtea Constituţională anulează alegerile
APEL LA ”CALM”
Venit de nicăieri, în urma unei campanii virale pe TikTok, el urma să o înfrunte pe proeuropeana de centru Elena Lasconi, care s-a proclamat la rândul său ”antisistem” şi care urca în sondaje, strângând sprijin.
Ea a ”condamnat ferm” ”decizia ilegală” a unui ”stat român care clacă în picioare democraţia” şi ”conducând ţara la anarhie”, apreciind într-o înregistrare video că ”votul ar fi trebuit să aibă loc”.
Liderul principalului partid de extremă dreapta, AUR, George Simion, a denunţat o decizie ”motivată politic”, ”anulând voinţa poporului român” şi şi-a îndemnat susţinătorii la calm, pentru că ”sistemul trebuie să cadă în mod democratic”.
Potrivit politologului Costin Ciobanu, această anulare ”istorică şi fără precedent” va ”polariza” încă şi mai mult societatea şi ”ridică întrebări serioase despre soliditatea instituţiilor”.
Invers, premierul social-democrat în exerciţiu Marcel Ciolanu, marele perdant al primului tur, a salutat pe Facebook ”singura soluţie bună după declasificarea” miercuri a unor dicumente care arată un rezultat ”falsificat de intervenţia Rusiei”.
”LOVITURĂ DE STAT”
Profesorul de ştiinţe politice Sergiu Mişcoiu consideră că decizia – în unanimitate – a Curţii este dictată de ”convingerea” judecătorilor că ”alegerile au fost falsificate, ceea ce este adevărat”.
Analistul Cristian Pîrvulescu evocă la AFP ”o decizie de bun simţ” împotriva unei ”lovituri de stat la urne”. ”Ei au luat decizia care va restabili în sfârşit regulile jocului echitabile între concurenţi”, subliniază el.
Mesajul ”România mai întâi” al lui Georgescu şi-a găsit publicul în rânful unei părţi a populaţiei, sătulă de partide tradiţionale văzute drept corupte şi care se confruntă cu dificultăţi economice, într-una dintre cele mai sărace ţări din Europa.
Însă acest adept al teoriilor complotului şi admirator al lui Donald Trump a beneficiat pe reţele de socializare de o ”campanie de promovare agresivă, care încalcă legislaţia electorală”, potivit autorităţilor.
Ele fac paralele cu precedente forturi de amestec electoral al Rusiei în Europa.
Servicile secrete au înregistrat ”25.000 de conturi TikTok” asociate în mod direct campaniei candidatului naţionalist, care au devenit ”extrem de active cu două săptămâni înaintea scrutinului”, se arată în aceste documente.
România a detectat peste 85.000 de atacuri cibernetice, ”inclusiv în ziua alegerilor”, lansate din aproximativ 30 de ţări şi care au ”exploatat vulnerabilităţile sistemelor informatice electorale” cu scopul de a destabiliza procesul.
Două anchete au fost deschise cu privire la fapte de delicte electorale şi spălare de bani, de către parchetul anticorupţie.
UPDATE 16:44 – SKY NEWS: L-AR PUTEA AJUTA DECIZIA PE GEORGESCU?
Site-ul postului britanic de televiziune SkyNews transmite, de asemenea, ştirea în regim de breaking news şi include un comentariu al jurnalistului Adam Parsons, care l-a intervievat de curând, în România, pe Călin Georgescu.
„L-ar putea ajuta decizia pe Georgescu?” se intitulează comentariul jurnalistului britanic:
„Nimeni nu a prevăzut acest lucru. Vestea că alegerile prezidenţiale din România au fost anulate a venit ca un şoc şi a amplificat controversa din jurul favoritului, Călin Georgescu. Este clar că Curtea Constituţională consideră că a existat un anumit nivel de conduită necorespunzătoare sau, cel puţin, că se justifică o investigaţie suplimentară a campaniei electorale a lui Georgescu. Argumentul central este că Rusia a ajutat la amplificarea prezenţei sale pe reţelele sociale pentru a câştiga voturi pentru un candidat care, se presupune, este candidatul preferat al Moscovei.
Dar este, de asemenea, inevitabil ca Georgescu să folosească această hotărâre judecătorească drept dovadă a faptului că sistemul politic încearcă să îl împiedice în orice mod posibil, o convingere pe care a exprimat-o de mai multe ori când am vorbit ieri. El a mai spus că „nu este un fan” al lui Vladimir Putin, dar crede că acesta este un „lider şi un patriot”.
În ochii multora, el era favoritul la câştigarea alegerilor programate iniţial pentru duminică. Acum, nu ştim când vor avea loc alegerile sau dacă valul extraordinar de sprijin care l-a adus în pragul victoriei (pe Georgescu) se va menţine până la următorul scrutin.
Adversara sa, Elena Lasconi, şi-a exprimat furia, afirmând că statul a „călcat în picioare democraţia” şi a insistat că ar fi trebuit să se meargă mai departe cu votul. Ea a insistat că ar fi câştigat.
Pentru moment, România este o naţiune care clipeşte surprinsă – unii dintre alegătorii săi vor fi probabil furioşi că aceste alegeri au fost anulate, alţii vor fi uşuraţi, gândindu-se că o perioadă de respiro este mai bună decât o confruntare controversată.
Toată lumea este confuză şi şocată. Este un moment volatil”, conchide jurnalistul de la SkyNews.
BBC scrie că decizia CCR înseamnă că procesul va fi reluat de la zero, guvernul urmând să decidă o dată pentru un nou vot şi aminteşte că primul tur a fost câştigat de Călin Georgescu, „un extremist de dreapta sceptic faţă de NATO, aproape necunoscut, care l-a lăudat anterior pe Vladimir Putin”.
Decizia instanţei vine după ce au fost declasificate documente ale serviciilor de informaţii, care sugerează că Georgescu a beneficiat de o operaţiune de influenţă în masă – desfăşurată din străinătate – pentru a interfera cu rezultatul votului, explică postul public de televiziune din Marea Britanie.
BBC consemnează şi declaraţia premierului român Marcel Ciolacu, care a spus că decizia instanţei de anulare este „singura decizie corectă”.
„Ţara se află acum pe un teritoriu complet nou, din punct de vedere politic. Şi nimeni nu ştie exact ce urmează”, conchide BBC.
Euronews anunţă, de asemenea, în regim de breaking news, că, cu doar două zile înainte de confruntarea „vitală” dintre candidatul de extremă dreapta Călin Georgescu şi Elena Lasconi, centristă şi pro-europeană, Curtea Constituţională a României a decis să anuleze primul tur, iar noi alegeri vor fi organizate „la o dată desemnată de guvern”. Decizia „dramatică” vine după declasificarea rapoartelor secrete ale serviciilor de informaţii române care arată implicarea Rusiei în influenţarea alegătorilor printr-o campanie de propagandă anti-occidentală în sprijinul lui Georgescu. Rapoartele serviciilor secrete au arătat mai multe procese ilegale în finanţarea campaniei lui Georgescu. Decizia Curţii Constituţionale a zguduit întreaga scenă politică şi societatea românească, cu consecinţe neprevăzute în perspectivă, arată postul de televiziune.
Cotidianul britanic The Guardian preia informaţiile de la AP şi relatează, la fel, în regim de ştire care se va actualiza pe parcurs, despre decizia CCR, arătând că hotărârea urmează dezvăluirii unor informaţii declasificate care susţin că Rusia a desfăşurat o campanie online pentru a promova un outsider politic de extremă dreapta.
Site-ul postului de televiziune France 24, preia, la fel, textul ştirii agenţiei Associated Press.
Site-ul postului Al-Jazeera scrie că, potrivit CCR, că această decizie are ca scop asigurarea „corectitudinii şi legalităţii” procesului electoral, în contextul afirmaţiilor privind interferenţa Rusiei.
Instanţa supremă din România a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale după ce au fost declasificate documente de securitate şi a declarat că întregul proces trebuie reluat, se arată într-un comunicat de vineri, anunţă agenţia Reuters.
O instanţă superioară din România a anulat vineri primul tur al alegerilor prezidenţiale din ţară, la câteva zile după acuzaţiile potrivit cărora Rusia a desfăşurat o campanie online coordonată pentru a-l promova pe outsiderul de extremă dreapta care a câştigat primul tur. Decizia fără precedent a Curţii Constituţionale – care este definitivă – a venit după ce preşedintele Klaus Iohannis a declasificat miercuri informaţii care susţineau că Rusia a desfăşurat o campanie vastă, cuprinzând mii de conturi de social media pentru a-l promova pe Călin Georgescu pe platforme precum TikTok şi Telegram, explică agenţia Associated Press (AP). În ciuda faptului că era un candidat necunoscut, care a declarat zero cheltuieli de campanie, Georgescu a apărut ca favorit pe 24 noiembrie. El ar fi trebuit să se confrunte cu reformista Elena Lasconi, din partea partidului Uniunea Salvaţi România, într-un al doilea tur de scrutin, duminică. O nouă dată va fi stabilită acum pentru reluarea primului tur, arată AP.
Informaţiile au provenit de la Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Ministerul Afacerilor Interne, precizează AP. Curtea Constituţională a României a primit mai multe sesizări legale prin care i se cerea să anuleze votul din primul tur, dar nu este clar încă din ce motive a luat decizia, adaugă agenţia, care aminteşte că aceeaşi Curte a ordonat săptămâna trecută renumărarea voturilor din primul tur, ceea ce s-a adăugat la multitudinea de controverse care au cuprins „un ciclu electoral haotic”.
Publicitate și alte recomandări video