anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 01.04.2023

Prescripția extinctivă, instrument de protejare a interesului debitorului

GALERIE
control_fisc
  • control_fisc
- +

Foarte adesea, din activitățile instituției supreme de audit vizând entități ale sectorului public rezultă că s-au sâvârșit abateri de la legalitate care au determinat producerea unor prejudicii. Drept urmare, în baza cadrului normativ actual, se dispune conducerii entităților în cauză stabilirea întinderii prejudiciilor și întreprinderea măsurilor pentru recuperarea lor. 

Numai că, la fel de frecvent, în practică apar situații când termenul de prescripție – intervalul de timp scurs de la data producerii prejudiciilor - era expirat la momentul demarării măsurilor pentru recuperarea lor sau chiar anterior acțiunilor de control audit prin care s-a constatat existența acestora. Amintim că termenul general de prescripție este de trei ani, iar în materie fiscală se întinde până la cinci ani. A acționa contra debitorului, oricare ar fi acesta, după scurgerea unui termen de acest fel, nu înseamnă decât ratarea certă a recuperării vreunei sume bănești, fie aceasta chiar și realmente datorată. Poate cu excepția cazului când debitorul, din motive greu explicabile, acceptă să mai facă vreo plată după momentul când nu i s-ar mai putea lua nici măcar boii de la bicicletă.

Totuși, dacă deși prescripția este incidentă, nimic nu-l poate împiedica pe creditor (entitatea auditată de ISA) să încerce marea cu degetul, adică să meargă pe o cale sau alta cu intenția recuperării vreunor sume - stabilite (ori nu) de Curtea de Conturi în temeiul art. 33 alin. 3 din Legea nr. 94/1992 republicată. Oricum, luând în considerare opiniile mai multor specialiști, ”este contestabilă susținerea că poate fi emis un act administrativ prin care Curtea de Conturi să constate existența unor abateri de la legalitate și regularitate, care au determinat producerea unor prejudicii, astfel încât în urma comunicării acestei stări de fapt conducerii entității publice auditate, acesteia să îi incumbe obligația stabilirii întinderii prejudiciului și dispunerii măsurilor pentru recuperarea acestuia, deși în raportul juridic respectiv s-a împlinit termenul legal de prescripție corespunzător.” (https://inm-lex.ro/wp-content/uploads/2022/06/Minuta-intalnirii_5-6-mai-2022_Cluj_site.pdf).

Apoi, ”odată împlinit termenul prescripției extinctive, demersul conducerii entității auditate pentru recuperarea prejudiciului pretins va fi sortit eșecului, fie prin respingerea acțiunii civile exercitate, fie prin anularea actului administrativ unilateral emis, odată cu invocarea prescripției de către persoana interesată”. Altfel spus, un demers a cărui infirmare este previzibilă nu poate corespunde principiilor de eficiență, economicitate și eficacitate, cu atât mai mult cu cât poate genera prejudicii suplimentare entității publice auditate, precum cheltuielile de judecată sau alocarea de resurse umane și financiare.” (Idem.). Cu toate eforturile noastre de a găsi argumente că după expirarea termenului de prescripție extinctivă, eventuala constatare a abaterii de la legalitate va mai permite recuperarea prejudiciului, rămânem în situația de a nu putea demonstra mare lucru.

Mai mult, se adaugă aici ”un viciu de legalitate potențial cu privire la actul administrativ unilateral emis de Curtea de Conturi în temeiul art. 33 alin. 3 din Legea nr. 94/1992 republicată sub aspectul constatării unei abateri de la legalitate și regularitate cu consecința obligației impuse conducerii entității auditate de a stabili întinderea prejudiciului și a dispune măsuri pentru recuperarea acestuia atunci când în raportul juridic auditat s-a împlinit termenul legal de prescripție.” (https://inm-lex.ro/wp-content/uploads/2022/06/Minuta-intalnirii_5-6-mai-2022_Cluj_site.pdf).

De aceea, apreciem că nici pe departe nu este recomandabilă emiterea unui act administrativ prin care ISA să constate existența unor abateri de la legalitate care au determinat producerea unor prejudicii, astfel încât în urma comunicării acestei stări de fapt conducerii entității publice auditate, acesteia să îi incumbe obligația stabilirii întinderii prejudiciului și dispunerii măsurilor pentru recuperarea acestuia, deși în raportul juridic respectiv s-a împlinit termenul legal de prescripție corespunzător.

Argumentul: odată împlinit termenul prescripției extinctive, demersul conducerii entității auditate pentru recuperarea prejudiciului pretins va fi sortit eșecului, fie prin respingerea acțiunii civile exercitate, fie prin anularea actului administrativ unilateral emis, odată cu invocarea prescripției de către persoana interesat. Cu alte cuvinte, o încercare a cărei infirmare este previzibilă este cu totul străină principiilor ”3E” (eficiență, economicitate și eficacitate), cu atât mai mult cu cât este menită să determine prejudicii suplimentare entității publice auditate - cheltuieli de judecată, alocarea de noi resurse umane și financiare etc.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.