sambata, 01.04.2023
Foarte adesea, din activitățile instituției supreme de audit vizând entități ale sectorului public rezultă că s-au sâvârșit abateri de la legalitate care au determinat producerea unor prejudicii. Drept urmare, în baza cadrului normativ actual, se dispune conducerii entităților în cauză stabilirea întinderii prejudiciilor și întreprinderea măsurilor pentru recuperarea lor.
Numai că, la fel de frecvent, în practică apar situații când termenul de prescripție – intervalul de timp scurs de la data producerii prejudiciilor - era expirat la momentul demarării măsurilor pentru recuperarea lor sau chiar anterior acțiunilor de control audit prin care s-a constatat existența acestora. Amintim că termenul general de prescripție este de trei ani, iar în materie fiscală se întinde până la cinci ani. A acționa contra debitorului, oricare ar fi acesta, după scurgerea unui termen de acest fel, nu înseamnă decât ratarea certă a recuperării vreunei sume bănești, fie aceasta chiar și realmente datorată. Poate cu excepția cazului când debitorul, din motive greu explicabile, acceptă să mai facă vreo plată după momentul când nu i s-ar mai putea lua nici măcar boii de la bicicletă.
Totuși, dacă deși prescripția este incidentă, nimic nu-l poate împiedica pe creditor (entitatea auditată de ISA) să încerce marea cu degetul, adică să meargă pe o cale sau alta cu intenția recuperării vreunor sume - stabilite (ori nu) de Curtea de Conturi în temeiul art. 33 alin. 3 din Legea nr. 94/1992 republicată. Oricum, luând în considerare opiniile mai multor specialiști, ”este contestabilă susținerea că poate fi emis un act administrativ prin care Curtea de Conturi să constate existența unor abateri de la legalitate și regularitate, care au determinat producerea unor prejudicii, astfel încât în urma comunicării acestei stări de fapt conducerii entității publice auditate, acesteia să îi incumbe obligația stabilirii întinderii prejudiciului și dispunerii măsurilor pentru recuperarea acestuia, deși în raportul juridic respectiv s-a împlinit termenul legal de prescripție corespunzător.” (https://inm-lex.ro/wp-content/uploads/2022/06/Minuta-intalnirii_5-6-mai-2022_Cluj_site.pdf).
Apoi, ”odată împlinit termenul prescripției extinctive, demersul conducerii entității auditate pentru recuperarea prejudiciului pretins va fi sortit eșecului, fie prin respingerea acțiunii civile exercitate, fie prin anularea actului administrativ unilateral emis, odată cu invocarea prescripției de către persoana interesată”. Altfel spus, un demers a cărui infirmare este previzibilă nu poate corespunde principiilor de eficiență, economicitate și eficacitate, cu atât mai mult cu cât poate genera prejudicii suplimentare entității publice auditate, precum cheltuielile de judecată sau alocarea de resurse umane și financiare.” (Idem.). Cu toate eforturile noastre de a găsi argumente că după expirarea termenului de prescripție extinctivă, eventuala constatare a abaterii de la legalitate va mai permite recuperarea prejudiciului, rămânem în situația de a nu putea demonstra mare lucru.
Mai mult, se adaugă aici ”un viciu de legalitate potențial cu privire la actul administrativ unilateral emis de Curtea de Conturi în temeiul art. 33 alin. 3 din Legea nr. 94/1992 republicată sub aspectul constatării unei abateri de la legalitate și regularitate cu consecința obligației impuse conducerii entității auditate de a stabili întinderea prejudiciului și a dispune măsuri pentru recuperarea acestuia atunci când în raportul juridic auditat s-a împlinit termenul legal de prescripție.” (https://inm-lex.ro/wp-content/uploads/2022/06/Minuta-intalnirii_5-6-mai-2022_Cluj_site.pdf).
De aceea, apreciem că nici pe departe nu este recomandabilă emiterea unui act administrativ prin care ISA să constate existența unor abateri de la legalitate care au determinat producerea unor prejudicii, astfel încât în urma comunicării acestei stări de fapt conducerii entității publice auditate, acesteia să îi incumbe obligația stabilirii întinderii prejudiciului și dispunerii măsurilor pentru recuperarea acestuia, deși în raportul juridic respectiv s-a împlinit termenul legal de prescripție corespunzător.
Argumentul: odată împlinit termenul prescripției extinctive, demersul conducerii entității auditate pentru recuperarea prejudiciului pretins va fi sortit eșecului, fie prin respingerea acțiunii civile exercitate, fie prin anularea actului administrativ unilateral emis, odată cu invocarea prescripției de către persoana interesat. Cu alte cuvinte, o încercare a cărei infirmare este previzibilă este cu totul străină principiilor ”3E” (eficiență, economicitate și eficacitate), cu atât mai mult cu cât este menită să determine prejudicii suplimentare entității publice auditate - cheltuieli de judecată, alocarea de noi resurse umane și financiare etc.
Cuvinte cheie: + Prescripția extinctiv, instrument, debitor, protectie
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Activişti de mediu au înnegrit apa unei fântâni monumentale din Roma
În Rusia începe campania de recrutare de primăvară, în care sunt chemaţi sub arme 147.000 de tineri
Oradea va avea un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri, o premieră în România
Procesul lui Gwyneth Paltrow, urmărit de 30 de milioane de persoane
Premier League: Manchester City a învins pe FC Liverpool cu 4-1, revenind de la 0-1
O ieşeancă, aleasă pe una dintre poziţiile de vicepreşedinte la Organizaţia Femeilor Liberale
Proiect USR pentru dotarea obligatorie cu GPS a maşinilor instituţiilor publice
Mike Tyson şi-a deschis o cafenea cu produse din canabis la Amsterdam
Rusia deţine în luna aprilie Preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU
Femeie cu multiple plăgi tăiate, găsită în toaleta Aeroportului Otopeni
Schimb de pacienţi între spitalele judeţene din Buzău şi Ploieşti din cauza deficitului de personal
Kievul comandă din Polonia 100 de blindate finanţate de UE şi Statele Unite
The Sun: Ursula von der Leyen va candida pentru a deveni secretar general al NATO
GSP: Reacția unei sportive din Kenya când a mâncat prima oară mămăligă în România
Ce simți atunci când mori? Un simulator te ajută să experimentezi momentul propriei morți
Rusia pregătește avioane Su-24 și rachete Iskander-M împotriva scutului antirachetă din România
Furtuna Mathis care face prăpăd în Europa se îndreaptă spre România. Ajunge luni
Marii producători români de ulei, acuzaţi de „blat” la stabilirea prețurilor. Profituri uriaşe
Licitaţii pentru „spermă nevaccinată”, proiectul nebun al unui miliardar chinez
Andrew Tate a postat primul video după ieşirea din arest. “Claritate absolută a minţii” - VIDEO
El este motociclistul care se află în comă după accidentul din Agronomie - FOTO
2 Aprilie, Ziua Internațională pentru Conștientizare a Autismului - Iașul albastru
CALCULE - S-a scumpit curentul: mai rentează maşina electrică? Iată ce spun ieşenii proprietari!
O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?
Şofer băut, trimis la puşcărie după ce judecătorul l-a sunat iar el a închis. „Sfidarea Curţii”
Fotbalul nu te iartă când îl pui pe planul doi! Urcăm pe primul loc cu regrete mari
Andreea Mitu, învinsă la simplu, dar finalistă la dublu la Murska Sobota
Fraţii Tate, eliberaţi din arest preventiv şi plasaţi în arest la domiciliu
Nicolae GRECUGreierii din capul „furnicuţei” |
Eugen MUNTEANUEufemismele (V) |
Dorin DOBRINCUUnionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei |
Ioan STANOMIRConstituţia de la 1923 şi posteritatea ei |
PULSO fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce? |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.