
Cunoscuta avocată Ioana Moisescu, preşedintele filialei ieşene a Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă (UNPIR), este acuzată de inspectorii fiscali că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 75.000 lei.
În urma unui control din partea Administraţiei Judeţene de Finanţe Publice, avocata s-a ales cu două dosare penale la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi pentru săvârşirea unor fapte de evaziune fiscală şi de fals în înscrisuri.
„Într-adevăr, pe numele Ioana Moisescu există sesizări penale pentru fapte prevăzute de Legea 241/2005 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi fapte prevăzute de Codul Penal referitoare la falsul în înscrisuri. Nu am alte detalii deoarece doar aceste informaţii apar în dreptul dosarelor aflate pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel“, a precizat procurorul Adina Bocai, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.
Faptele
Potrivit informaţiilor deţinute de „Ziarul de Iaşi“, faptele de care este acuzată Ioana Moisescu ar data de la începutul anului 2012, când a derulat relaţii contractuale cu două societăţi ieşene, în prezent radiate. Ambele companii ar fi efectuat lucrări de reparaţii la sediul în care îşi desfăşoară activitatea avocata, un apartament din apropierea Palatului de Justiţie de pe strada Anastasie Panu, şi ar fi fost plătite cu peste 200.000 lei, inclusiv TVA.
Suma plătită pentru lucrări a fost trecută în evidenţa contabilă a cabinetului de avocatură condus de Ioana Moisescu şi, prin urmare, a fost recuperată la depunerea declaraţiilor de venituri, deoarece aceste cheltuieli sunt deductibile. Numai că, perioada în care avocata a menţionat că ar fi efectuat lucrări coincide cu cea în care şi proprietara cabinetului unde Ioana Moisescu îşi desfăşoară activitatea, Marieta Volovăţ (n.r. – Ioana Moisescu este căsătorită cu avocatul Bogdan Volovăţ, fiul Marietei Volovăţ), a efectuat lucrări de reparaţii.
În plus, cele două firme care ar fi efectuat lucrările au fost radiate între timp, iar datele existente despre activitatea lor economică din momentul efectuării lucrărilor la cabinetul de avocatură nu arată că acel contract a fost onorat. Mai precis, situaţiile financiare ale firmelor, lipsa salariaţilor sau bunurile pe care le deţineau în patrimoniu nu pot demonstra că aveau capacitatea de a derula un astfel de contract de lucrări.
Cu alte cuvinte, din informaţiile „Ziarul de Iaşi“, AJFP Iaşi susţine că Ioana Moisescu ar fi invocat acele chletuieli deductibile pentru nişte lucrări fictive şi astfel a prejudiciat şi bugetul de stat cu impozitul pe venit aferent sumei şi TVA, respectiv o sumă de circa 75.000 lei.
„Nu am habar“
Reporterii „Ziarul de Iaşi“ au încercat în dese rânduri să obţină o întâlnire cu avocata Ioana Moisescu pentru a discuta pe marginea acestui subiect, însă aceasta a menţionat mereu că nu are habar despre o astfel de plângere penală.
În plus, la ultima discuţie, avocata a acceptat o întâlnire, dar ulterior a refuzat să mai răspundă la telefon. „Sincer nu ştiu despre ce este vorba, nu am fost înştiinţată despre existenţa vreunui dosar. Voi face o solicitare la Parchet (n.r. – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel) şi vom discuta apoi. E interesant cum aţi aflat dumneavoastră de acest dosar, dar rămâne să vedem“, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ în luna ianuarie Ioana Moisescu. În discuţiile ulterioare, Ioana Moisescu a susţinut că tot nu deţine informaţii despre vreun dosar la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel.
Apar doi „ţepari“
Din datele deţinute de „Ziarul de Iaşi“, cele două societăţi care ar fi efectuat lucrările de reparaţii la cabinetul avocatei Ioana Moisescu sunt SC Sesil Trans SRL şi SC Termo Regal SRL. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, ambele firme au fost deţinute de Andrei Iekel, iar la Termo Regal a apărut ca administrator, exact în momentul derulării lucrărilor la cabinetul Ioanei Moisescu, un anume Nicu Mădălin Dascălu.
Cei doi sunt cunoscuţi drept „ţepari“, care au adus statului un prejudiciu de peste un milion de euro la momentul radierii firmei Termo Regal. Potrivit mfinante.ro, Termo Regal a fost înfiinţată în 2006, a avut ca domeniu de activitate „intermedieri în comerţul cu diverse produse“, iar la 31 octombrie 2013 a fost radiată din evidenţele fiscale.
În toată activitatea firmei, administratorul a depus doar două situaţii fiscale, pentru anii 2009 şi 2010, iar conform ultimului document firma avea doi angajaţi, derula afaceri de aproximativ 500.000 lei, obţinea un profit de 344.000 lei şi avea datorii de 270.000 lei. În cazul firmei Sesil Trans, înfiinţată în 2005 şi dizolvată în februarie 2014, situaţiile financiare au fost depuse pentru anii 2010, 2011 şi 2012.
În ultima situaţie financiară firma nu figura cu angajaţi, avea afaceri de 4,7 milioane lei şi profit de 35.000 lei, iar domeniul de activitate era „alte lucrări de instalaţii pentru construcţii“. Reporterii „Ziarul de Iaşi“ au încercat să obţină un punct de vedere de la unul din cei doi afacerişti, însă singurul număr de telefon care figurează la una din cele două firme are deja alt proprietar.
Publicitate și alte recomandări video