Preşedintele ANAF: În primul trimestru din 2020 avem încasări cu 14% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din 2019
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Preşedintele ANAF: În primul trimestru din 2020 avem încasări cu 14% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din 2019

GALERIE
mirela-calugareanu
  • mirela-calugareanu
- +

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a înregistrat în primul trimestru din 2020 încasări cu 14% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din 2019, în condiţiile în care procedura de rambursare cu control ulterior deocamdată a fost prelungită, a declarat, miercuri, preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu, în cadrul unei conferinţe realizate de PwC România. Ea a mai spus că Fiscul lucrează împreună cu Ministerul Finanţelor la permanentizarea acestei măsuri.

“Măsurile care au fost adoptate anul trecut au fost cele corecte, pe latura administrării fiscale şi din perspectiva colectării veniturilor, pentru că au ţinut în viaţă sectoare de activitate afectate direct, dar şi indirect. În primul trimestru avem încasări cu 14% mai mari decat în anul 2019, în condiţiile în care procedura de rambursare cu control ulterior deocamdată a fost prelungită, dar ne dorim şi lucrăm împreună cu Ministerul Finanţelor Publice la permanentizarea acestei măsuri”, a declarat Călugăreanu.

Preşedintele ANAF a mai spus că lucrurile pe care le-a construit în 2019 au adus anumite rezultate astfel “încât în primele două luni din 2020, înainte de declanşarea pandemiei în România, eram optimişti, încasările înregistrau un trend pozitiv, cu 10% mai mari faţă de perioada similară din 2019. Ne-am trezit cu totii în luna martie într-o situatie profund impredictibilă şi pot să afirm că încasările au înregistrat un nivel rezonabil în contextul crizei sanitare. Luna martie a fost un moment de cumpănă”, a mai zis Călugăreanu.

Şefa Fiscului a mai precizat că au avut loc numeroase discuţii în interiorul ANAF, Ministerului Finanţelor dar şi cu specialiştii din mediul de afaceri. “Existau voci extrem de pesimiste care spuneau că nu vom mai încasa nici măcar 2 miliarde lei pe lună, ori realitatea a dovedit că am încasat în medie 24 miliarde lei pe lună”, a mai spus Călugăreanu.

“Dacă ne gândim că nivelul rambursărilor de TVA a fost cu 25% mai mare faţă de 2019 şi valoarea acestora s-a ridicat la 12 miliarde lei, ca sume neamânate la plată care nu fost supuse procedurilor de executare silită au fost de 18 miliarde lei, ajungem numai din această perspectivă la 30 miliarde lei, care au fost un sprijin real”, a completat preşedintele ANAF.

Călugăreanu  susţine că ANAF este departe de performanţele altor administraţii fiscale, dar se apropie ca perspective, acţiuni, iar dorinţa reprezentanţiilor instituţiei este ca în următorii 3-4 ani să se uite cu mândrie la lucrurile pe care le-au construit.

“Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este cea mai sigură perspectivă pentru ANAF. Creşterea veniturilor colectate, venituri suplimentare consistente la buget contribuie esenţial la îmbunătăţirea şi răspunde recomandărilor specifice de ţară. Ne-am definit clar reformele şi ţintele pe care trebuie să le atingem şi suntem optimişti în ceea ce priveşte reformarea ANAF şi finanţarea acestor reforme prin PNRR”, a mai spus şefa Fiscului.

Preşedintele ANAF a mai spus că Fiscul vizează creşterea conformării contribuabililor prin servicii digitale: extinderea utilizării SPV(Spaţiului Public Virtual), dezvoltarea de noi servicii electronice intuitive, operaţionalizarea comunicării video atât în ceea ce priveşte audierea contribuabililor, audienţele, structurile de control fiscal, îmbunătăţirea platformei de valorificare a bunurilor intrate în proprietatea statului. “Ne-am propus creşterea gradului de înrolare în SPV cu 20% pentru acest an şi în 2022, o creştere cu 30% a sumelor din bunurile confiscate”, a completat Călugăreanu.

Şefa Fiscului a mai spus că ţintele cele mai consistente sunt reducerea gap-ului de TVA numai prin măsurile care privesc administrarea fiscală cu minim 10% şi creşterea veniturilor în PIB cu 2,5% în următorii 4 ani doar din îmbunătăţirea activităţii ANAF.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.