Președintele asociației de proprietari (partea a II-a)

miercuri, 22 decembrie 2021, 13:56
3 MIN
 Președintele asociației de proprietari (partea a II-a)

Responsabilitățile președintelui – Responsabilitățile președintelui, au ca temei juridic: Legea nr. 196/2018, Statutul asociației de proprietari, Regulamentul condominiului și un important număr de acte  normative pe domenii de activitate (financiar, PSI, ITM, sănătate publică, protecția mediului și altele).

 

Responsabilitățile președintelui, conform art. 57 lit. a-s, din lege:

• reprezintă asociația de proprietari în relațiile cu terții, inclusiv în acțiunile în instanță;

• în cazul asociațiilor de proprietari din condominiile cu maximum 10 unități de proprietate imobiliară, cu aprobarea adunării generale, președintele preia toate atribuțiile și răspunderile comitetului executiv și îndeplinește și funcția de administrator”;

• proprietarii care se înscriu ulterior în asociație, vor face o cerere și  un act adițional la acordul de asociere, pe care președintele le va atașa la dosarului de înființare a asociației. (art. 17 (7) din lege)

Președintele supraveghează modul aplicare a prevederilor Statutului asociației, Acordului de asociere, Regulamentului condominiului, a hotărârilor asociației și deciziilor Comitetului executiv.

Sub aspect organizatoric, președintele desfășoară următoarele activități:

• convoacă anual cel puțin o adunare generale a asociației de proprietari, întocmește tabelul convocator și afișul pentru avizier și asigură semnarea lor de către proprietari;

• în cazul modificării cadrului legislativ privind asociațiile de proprietari, președintele convoacă adunarea generală a asociației de proprietari pentru modificarea conformă a statutului asociației; (art. 57 lit. o din lege)

• convoacă, cel puțin lunar, Comitetului executiv;

• semnează propunerea de ordine de zi a adunării generale și o supune dezbaterii și aprobării adunării generale; (art. 47 (5) din lege)

• în cazul unui vot paritar, votul președintelui asociației de proprietari este decisiv; (art. 49 (3)  lit. g  din lege)

• procesul-verbal al adunării generale se aduce la cunoștința proprietarilor prin afișarea unei fotocopii datate la avizier, prin grija președintelui; (art. 49 (7) din lege)

• președintele poate fi mandatat de adunarea generală pentru a angaja și elibera din funcție administratorul, cenzorul, alți angajați ori prestatori; (art. 53 lit. k  din lege)

• încunoștințează proprietarii privind numirea administratorului; (art. 63 (3) din lege)

• vizează procesul verbal de predare-primire, în cazul schimbării administratorului, în termen de 5 zile de la încetarea contractului acestuia; (art. 69 (1) din lege) și ia la cunoștință, tot în termen de 5 zile de la încetarea contractului de administrare, contabilitatea fondului de reparații și fondului de rulment pe care le transferă noului administrator; (art. 71 (5) din lege). De asemenea, ia act și decide cu privire la notificarea administratorului privind proprietarii debitori la cheltuielile comune ale imobilului; (art. 78 (1) din lege)

• convoacă, în ședință, comitetul executiv, cu cel puțin 5 zile înainte de data stabilită; (art. 55 (3) din lege)

• conduce ședințele Comitetului executiv; (art. 57 lit. q din lege)

• propune, în scris, comitetului executiv sau adunării generale, măsuri împotriva celor care nu respectă regulamentul condominiului, hotărârile și deciziile asociației de proprietari; (art. 57 (1) lit. h din lege)

• vizează procesul verbal de predare-primire în cazul schimbării sau demisiei comitetului executiv și predă în  5 zile de la încetarea mandatului său, toate documentele și bunurile asociației pe care le-a avut în administrare și în folosință; (art. 55 (6) din lege)

• vizează procesul verbal de predare-primire în cazul demisiei unui membru al comitetului executiv și transmite celorlalți membri, în termen de 5 zile de la încetarea mandatului său, toate documentele și bunurile pe care le-a avut în administrare și în folosință acesta; (art. 55 (7) din lege)

Recomandare

Pentru detalii vă recomandăm să consultați Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, Codul Civil și Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019 privind conținutul cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului.

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face.

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

Rubrică sponsorizată de SC Conex Distribution SA

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii