anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Presedintele Camerei de Comert din Iasi: Ni s-a spus că datele privind exporturile judetului sunt secrete”

GALERIE
Paul Butnariu
 • Paul Butnariu
- +

Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, a prezentat cîteva secvențe importante surprinse în Breviarul economic al județului Iași unde  cifrele arată că economia județului a rezistat provocărilor acestei crize atipice, în condițiile în care Iașul este dezanvatajat față alte centre economice semnificative din  vestul și centrul țării. 

Tot ce s-a analizat de către CCI Iași și în Topul firmelor ieșene și în Breviarul economic al județului Iași se bazează pe date din bilanțurile depuse de firme în anul 2020. Au fost și date care s-au obținut mai greu, cei de la Cameră fiind nevoiți să depună eforturi pentru a le obține de la instituțiile care se ocupă de așa ceva. „Datele privind exporturile, de exemplu, ne-au dat bătăi de cap, atunci cînd le-am solicitat comunicîndu-ni-se că ar fi secrete”, ne-a spus Paul Butnariu. Criteriile după care au fost selectate firmele intrate în top, vorbim aici despre 3023 de firme, au ținut cont de cifra de afaceri, rata de profit, numărul de angajați și nu în ultimul rînd absența datoriilor la bugetul statului.  Sistemul cameral a identificat  7 sectoare mari de activitate economică, respectiv Agricultura, Comerț, Industrie, IT și cercetare, construcții, Servicii și Turism și Restaurante.

„Am departajat acest sector Turism și reastaurante, încă de acum 3-4 ani de zile, tocmai pentru a vedea în ce măsură putem dezvolta, în ce măsură firmele dezvoltă la Iași această nișă foarte importantă în economia unui județ. Am observat ceva foarte interesant anul acesta: pînă prin luna iunie, Iașul a avut mai mulți turiști decît Constanța., a remarcat Paul Butnariu. Președintele CCI asociază dezvoltării segementului HoReCa la Iași, potențialul pe care îl oferă organizarea de conferințe, congrese și alte manifestari științifice, asta explicînd și creșterea masivă din ultimul timp a calitatții serviciilor în acest domeniu. Iașul este un important centru academic ceea ce îi conferă un avantaj în dezvoltarea acestei industrii creative de evenimente iar cifrele arată clar acest lucru, a mai subliniat Paul Butnariu, care este convins că nu s-ar fi ajuns aici fără acea investiție de modernizare a aeroportului  care ar trebui continuată, fiind cea mai sigură cale de a menține și chiar de a dezvolta potențialul turistic al Iașului.  

O convingere împărtășită de toți cei care au o viziune modernă și care doresc dezvoltare. Din păcate, în timp ce oamenii de afaceri își riscă banii și confortul pentru a da valoare regiunii, aleșii locului par a se fi rătăcit de multă vreme în hățișul luptelor pentru putere, promovare exclusivă a unor interese de grup  și afirmare personală. Însă nu o afirmare prin realizări, ci prin promisiuni  neonorate. Fostul președinte al CJ, Cristian Adomniței a fost unul dintre puținii care au răsucit cheia în contact și a pornit motorul modernizării aeroportului. A fost un moment extraordinar, cînd zona noastră s-a conectat cu zeci de centre importante ale Europei, ducînd la boom-ul identificat de CCI Iași în urma analizei. Din cauza pasivității clasei politice ieșene,  decuplată de ani buni de la necesităîile comunității, lucrurile au de ceva timp o traiectorie descendentă pe acest palier.

 "A avut un impact enorm upgradarea și aducera la civilizație a aeroportului Iași, între timp, trebuie să o spunem foarte tranșant, aeroportul a rămas în urmă.Este vitală continuarea extinderii acestuia dar lucrurile trebuie făcute într-un termen determinat. Nu vorbim aici de proiecte pe care să le realizăm în următoarele decenii. Orice am face noi, mediul de afaceri, orice ce ar face mediul academic,  pînă la urmă decidentul politic are cuvîntul final, ia hotărîrea finală. Din acest punct de vedere, eu o spun de mult timp, Iașul nu a reușit să promoveze la nivelul capitalei, la nivelul guvernului, la nivelul administrației centrale, personalități care să susțină proiectele ieșene", a spus Butnariu.

Practic acest Breviar economic realizat la nivelul CCI Iași, în ciuda tuturor subiectivismelor de genul „nu mai avem  industrie”, ” totul e la pămînt" etc, demonstrează cu totul altceva: Iașul este al șaselea județ al României, deși nu are nici unul dintre avantajele pe care le au județele de la granița de vest sau cele din centrul țarii. „ În regiunea Nord est sînt două investiții straine mari și late, în timp ce în municipiul Sebeș, in judeșul Alba sînt deja trei investiții și mai urmează câteva. De asemeni, Iașul nu este nici județul Timiș, la granița de vest, cel mai aproape de investitorii italieni, nu este nici Cluj, care datorită liderilor politici care au știut să lucreze împreună pentru Cluj  a ajuns foarte departe, nu este judeșul Brașov, cel care are un potenșil economic și turistic extraordinar  aflîndu-se în centrul țării și într-o zonă montană, nu este judeșul Prahova care are resurse extraordinare, totă industria petrochimică și în plus, fiind aprpaoe o suburbie a Capitaliei datorită apropierii de aceasta și nu este județul Constanța care are ieșire la Marea Neagră. Aceste județe sînt în fața noastră . Imediat urmează Iașul, mult înaintea unor județe ca Dolj Argeș, Olt, care au condiții mult mai propice pentru investitori. Deci Iașul performînd în acest fel trebuie  să-și ceară dreptul pe care îl are, de a fi conectat la o infrastructură modernă și multimodală în România”,  a concluzionat Paul Butnariu

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cătălin ONOFREI

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

opinii

Educaţia colaterală

Briscan ZARA

Educaţia colaterală

Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

Se mărită Adriana!

Cristina DANILOV

Se mărită Adriana!

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

pulspulspuls

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.