Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 01.12.2023

Preşedintele chinez Xi Jinping dă asigurări că ţara sa va rămâne "deschisă către lume"

GALERIE
Xi Jinping
  • Xi Jinping
- +

Xi Jinping, şefului statului chinez, a venit ieri cu o serie de precizări pe fondul restricţiilor dure de Covid-19. Preşedintele chinez Xi Jinping a asigurat, miercuri, că ţara sa va rămâne "deschisă lumii", în timp ce restricţiile de sănătate şi, în special, izolarea Shanghai-ului afectează companiile străine, potrivit AFP.

Miercuri, preşedintele Xi a "insistat asupra faptului că voinţa Chinei de a se deschide către lume nu se va schimba", potrivit unui text citit de un ministru. "Uşa Chinei se va deschide întotdeauna larg către lume", a adăugat el într-un discurs video difuzat la un summit de afaceri. 

El a mai spus că ţara sa "va continua să întreţină un mediu favorabil de afaceri", la înălţimea nevoilor internaţionale. O modalitate prin care preşedintele chinez solicită un „echilibru” între răspunsul la epidemia de Covid-19 şi dezvoltarea economică. Aceste cuvinte intervin în momentul în care Beijingul a plasat capitala economică Shanghai sub o formă dură de izolare cu interdicţia în special de a ieşi din locuinţă sau din complexul rezidenţial şi carantine impuse persoanelor contaminate. 

China nu arată nicio dorinţă de a-şi relaxa aşa-numita politică Zero-Covid, în ciuda costurilor economice pentru afaceri, turism, vânzări de maşini şi consecinţelor asupra ratei şomajului. Şi în urmă cu câteva zile, regulile care limitează ieşirile din teritoriu au fost reînnoite împotriva cetăţenilor chinezi.

Într-un studiu publicat recent, Camera de Comerţ germană a arătat că doar un număr mic de companii au reuşit să-şi reia activitatea, în timp ce personalul străin plănuia din ce în ce mai mult să părăsească ţara pentru a scăpa de restricţii. Majoritatea străinilor li s-a interzis intrarea în China din primăvara anului 2020.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Dan CONSTANTIN

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Primarul ne tot ameninţă cu tot felul de proiecte, care de care mai fanteziste. Este campion la înşirat vorbe goale şi machete, niciun alt edil din ţară nu-l întrece.

opinii

Teroare academică

Codrin Liviu CUȚITARU

Teroare academică

Teroarea autentică se cunoaşte după maniera în care îi pici. Nota 4 pe linie reprezintă un act terorist primitiv, lipsit de rafinament. Eu evaluez numai pe o scară de la 0 la 1. Adică, în cataloagele mele, vei găsi note precum 0.12, 0.20, 0.37, 0.42, 0.63. În cazuri excepţionale, când mi se înmoaie şi mie sufletul, pun câte un 0.95 sau – cu mână tremurândă! – câte o notă de 1.

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Gabriel MURSA

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Universitatea constituie loc al reflecției produse de capul limpede. Universitatea nu trebuie să fie locul patimei, ci al calmului, al prezumției că adevărurile nu pot fi absolute, ci conjecturale, adică supuse permanentei verificări, cum ar spune Karl Popper. Ea constituie nu un spațiu al bigotismului, ci al toleranței, nu al comandamentelor, ci al spiritului critic, nu al spaimelor iraționale, ci al prudenței și al optimismului moderat. Universitarul și Universitatea nu pot pretinde statutul de deținător ultim al adevărului. 

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Florin CÎNTIC

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Cum Dan Alexe a stârnit Golemul adormit al naţional-ceauşismului istoric aş pune această introducere la viitoarea mea analiză a prodigioasei sale activităţi editoriale din ultimul deceniu de a construi o hermeneutică istorică cu ajutorul literaturii şi al lingvisticii:

pulspulspuls

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

Ehehee, nu ştim dacă aţi observatără, stimaţi telespectatori ai scenei politice locale, dar în ultima vreme se petrec lucruri tare interesante, cu schepsis şi cu bătaie lungă, în zona liberalilor de Bahlui. 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

    vezi raspunsuri