Preşedintele CJ Covasna: ONG-iştii au văzut urşi numai în desene animate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Preşedintele CJ Covasna: ONG-iştii au văzut urşi numai în desene animate

GALERIE
ursi
  • ursi
- +

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, susţine, într-un interviu pentru News.ro, că ordonanţa de urgenţă pregătită de Guvern, care permite intervenţia rapidă a autorităţilor în localităţile atacate de urşi, rezolvă doar parţial problema. ”În cazul urşilor care sunt prezenţi zilnic în localitate, nu-i mai poţi alunga. Extragerea imediată rezolvă problema în cazul în care este pusă în pericol viaţa oamenilor şi avuţia lor”, susţine Tamas Sandor.

News.ro: Covasna este unul dintre judeţele în care urşii coboară în localităţi, printre oameni. Cât de amplă este problema?

Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna: S-a amplificat foarte mult în ultimii 5-6 ani de zile, interval în care populaţia de urşi s-a mărit cu aproape 50%. În 2016, am avut în judeţ aproximativ 1.250 de urşi, acum avem peste 1.900 de urşi. Dar nu se vede doar în statistică, ci în viaţa de zi cu zi, pentru că anul acesta  prezenţa urşilor în localităţi a devenit un fenomen cotidian.

News.ro: Cum explicaţi acest fenomen?

Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna: În 2016 s-a interzis vănătoarea urşilor. Rezolvarea acestei probleme se poate face prin intervenţie imediată, dacă ursul e în localitate, iar pe termen lung se poate rezolva prin intervenţie prealabilă, pentru a restabili echilibrul între om şi urs.

News.ro: Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă…

Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna: Foarte bine face.

News.ro: Odonanţă care presupune mai întâi alungarea ursului din localitate, apoi tranchilizarea animalului, iar în cazul în care ursul devine agresiv, împuşcarea lui. Rezolvă problema?

Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna: Rezolvă parţial problema, pentru că în cazul urşilor care sunt prezenţi zilnic în localitate, nu-i mai poţi alunga. Extragerea imediată rezolvă problema în cazul în care este pusă în pericol viaţa oamenilor şi avuţia lor.

News.ro: Prin extragere imediată înţelegem împuşcarea ursului.

Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna: Împuşcarea sau eutanasierea ursului.

News.ro: Asociaţiile de mediu susţin că ursul coboară printre oameni pentru că s-au tăiat pădurile. În judeţul Covasna cât s-a tăiat în ultimii 30 de ani?

Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna: ONG-iştii mint. În judeţul Covasna, nu a scăzut, ba chiar s-a mărit fondul forestier. ONG-iştii au văzut urs numai în desene animate. N-au văzut niciodată urs în realitate. Eu am fost technician silvic acum 35 de ani. M-am jucat cu pui de urs, am hrănit şi am spălat pui de urs, deci îi invit la dezbateri pe ONG-iştii care au fost mai aproape de urs ca mine. Până atunci, îi invit pe ONG-işti să vină la noi în localităţi, să vorbească cu oamenii, să vadă unde am ajuns din cauză că extragerea (vânătoarea – n.r.) a fost interzisă în ultimii ani. Oamenii se întâlnesc ziua cu ursul pe stradă.

News.ro: Problema urşilor care atacă oameni în localităţi se rezolvă prin împuşcare, să spunem. Dar populaţia de urşi supradimensionată din păduri cum poate fi ţinută sub control?

Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna: Pe termen mediu, trebuie readusă în legislaţie şi în practică extragerea prealabilă a urşilor pentru a readuce un echilibru între urs şi om.

News.ro: Asta înseamnă ca urşii bătrâni să fie vânaţi?

Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna: Da, asta înseamnă vănătoarea urşilor bătrâni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

Dan CONSTANTIN

Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

Cert este că piaţa asigurărilor nu este supravegheată în nici un fel, iar salariile lor babane sunt plătite din poliţele noastre, ale tuturor.

Filmuletul zilei

opinii

Irimia. Florin Irimia

Codrin Liviu CUȚITARU

Irimia. Florin Irimia

„Cazul” prezenţei prozatorului Florin Irimia pe lista de „activitate ştiinţifică zero” a Universităţii din Iaşi îmi demonstrează clar nebunia în care s-a ajuns cu „scientometria”. Acest monstru e pe cale să anuleze diversitatea şi bogăţia experienţei intelectuale, care ar trebui să stea la temelia vieţii universitare. Este noul „nazism” academic şi nu greşesc deloc emiţând o asemenea comparaţie.

Câteva date statistice recente (I)

George ŢURCĂNAŞU

Câteva date statistice recente (I)

În plan regional, cele opt judeţe ale Moldovei au coborât sub 4 milioane de locuitori, involuţia demografică având valori peste media naţională (-9 la mie). Alături de judeţul Iaşi, doar Suceava are un declin inferior mediei naţionale (-6,4 la mie). Toate celelalte judeţe au pierdut între 11,2 şi 13,8 la mie din populaţie.

Minciuna de aur

Bogdan ILIESCU

Minciuna de aur

„A lie told often enough becomes the truth.” (O minciună spusă suficient de des devine adevărul.) Vladimir Lenin

pulspulspuls

E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

Nu ştim dacă ştiţi, dar, pe lângă un fin analist cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, amicul nostru Archibald Tănase este şi un vechi şi încercat şofer în traficul infernal din Iaşi. 

Caricatura zilei

Toc

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.