De Business

Punem punctul pe știi

Preşedintele CNSM la Iaşi: Fără minerit, nu avem nimic

vineri, 19 iulie 2013, 09:33
2 MIN
 Preşedintele CNSM la Iaşi: Fără minerit, nu avem nimic

„Aurul de la Roşia Montană şi gazele de şist din Vaslui, de exemplu, sunt capabile să susţină dezvoltarea economică“, arată Ion Popescu

Exploatarea la maxim a resurselor naturale ale României ar putea fi cheia pentru refacerea economică a ţării. Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Meridian“ (CNSM), Ion Popescu s-a declarat adeptul relansării industriei extractive, ca prim pas pentru reindustrializarea României. „Înainte de 1989, România extrăgea anual 22 milioane tone de minereuri. Întreaga Europă extrage acum 30 milioane tone, dintr-un necesar de 177 milioane tone, deci potenţialul nostru este enorm. Totuşi, dacă mai extragem un milion de tone de minereuri, inclusiv cărbune. Practic, extragem cu roaba. Industriei extractivă poate «hrăni» întreaga industrie cu resurse proprii. Aceasta la rândul ei, relansează economia“, a spus Popescu.

Preşedintele CNSM este totodată membru în Grupul de experţi ai Comisiei Europene privind Asigurarea cu Materii Prime. Conform aprecierii acestuia, prioritară pentru România este exploatarea tuturor resurselor minerale de care dispune. „Fără minerit, nu avem nimic. Pe noi ne bucură faptul că în sfârşit, Guvernul şi-a adus aminte de proiectul Roşia Montană. Ştiam foarte bine că Roşia Montană este un pilon de dezvoltare a României şi în sfârşit Ponta a ajuns la aceeaşi concluzie. Aurul de la Roşia Montană şi gazele de şist din Vaslui, de exemplu sunt capabile să susţină dezvoltarea economică a unui judeţ sau a unei întregi regiuni“, a spus Popescu. În cazul Roşiei Montane, Popescu a apreciat că şi după epuizarea aurului din zăcământ, dezvoltarea zonei ar continua. „În urma unui astfel de proiect rămâne infrastructura construită. Rămân căile de transport refăcute. Rămân industriile şi activităţile conexe“, a spus Popescu.

Acesta s-a aflat ieri la Iaşi la o întâlnire dedicată dialogului social în contextul procesului de regionalizare. Printre temele abordate s-au numărat şi dezvoltarea industrială, cea a agriculturii, transportului şi infrastructurii sociale. „Noi acum culegem informaţiile din teritoriu, tragem concluziile şi le înaintăm Guvernului. Ştim deja că accentul trebuie pus pe gestionarea resurselor de care dispunem, nu pe importuri. Investiţiile sunt absolut necesare, indiferent dacă sunt private sau de stat. Fără industrie nu ajungem nicăieri. Fără agricultură, la fel. Avem nevoie de o reindustrializare şi de valorificarea la maxim a resurselor noastre“, a încheiat Popescu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii