Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita va fi cercetat în libertate

GALERIE
presedinte cj harghita
  • presedinte cj harghita
- +

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, reţinut pentru fapte de corupţie, va fi cercetat în libertate, după ce Curtea de Apel Târgu Mureş a respins, marţi, propunerea DNA de arestare preventivă a acestuia, el având interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu.

Curtea de Apel Târgu Mureş a respins, marţi, propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile în cazul lui Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, dar şi în cazul celorlalţi trei bărbaţi reţinuţi în acest dosar.

Astfel, Borboly Csaba, Palffy Domokos, Csiszer Botond-Benedek şi Sofalvi Laszlo vor fi cercetaţi în libertate, având interdicţia de a părăsi localităţile de domiciliu.

Decizia instanţei poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a fost reţinut, luni, de către procurorii DNA, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, ambele în formă continuată, luare de mită în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, două infracţiuni de instigare la uz de fals, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Potrivit unui comunicat remis luni seară de DNA, în acelaşi dosar au fost reţinuţi Palffy Domokos, consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Harghita şi administrator de fapt al SC Stravia Group SRL din Goagiu - judeţul Harghita, Csiszer Botond-Benedek, director executiv al Direcţiei Drumuri Judeţene din cadrul CJ, şi fostul vicepreşedinte al CJ Sofalvi Laszlo.

Conform anchetatorilor, Borboly Csaba, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, a dispus în mod nelegal şi nejustificat, în luna decembrie 2010, decontarea sumei de 1.888.914,20 lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie lucrări de reabilitare a unui drum judeţean.

"Plata s-a făcut în condiţiile în care preţurile firmei care a câştigat licitaţia erau cu mult mai mari decât cele ale firmei excluse din procedura de licitaţie, în care dirigintele de şantier nu a fost de acord cu acceptarea la plată a lucrărilor şi în condiţiile în care proiectul iniţial nu fusese respectat în ce priveşte grosimea asfaltului şi nici nu exista o dispoziţie de modificare a acestui proiect", susţine DNA.

Prejudiciul produs judeţului Harghita în acest caz este evaluat la 629.178,85 lei şi un folos material echivalent pentru SC Stravia Group SRL, mai spun procurorii.

De asemenea, susţin anchetatorii, în perioada 27-29 decembrie 2010, Borboly a dispus în mod nelegal şi nejustificat decontarea sumei de 672.051,59 lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL şi a sumei de 496.632,84 lei în favoarea constructorului SC Bridge Road Construct SRL, în ambele cazuri pentru materiale lăsate în custodie.

Procurorii anticorupţie mai arată că Borboly, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, după efectuarea de către Consiliu a plăţii sumei totale de 496.632,84 lei către SC Bridge Road Construct SRL, i-a pretins în mod repetat, în perioada 29 decembrie 2010 - ianuarie 2011, administratorului de fapt al SC Bridge Road Construct SRL, prin intermediar, să îi remită 50.000 lei ( 10% din suma decontată) disimulată sub formă de sponsorizare către "Asociaţia pentru Ciuc" Miercurea Ciuc.

La 19 iulie 2011, spun anchetatorii, ca urmare a relaţiilor solicitate de Camera de Conturi Harghita prin Nota înregistrată la Consiliul Judeţean Harghita, în virtutea atribuţiilor conferite de funcţia deţinută, Borboly a întocmit şi prezentat auditorilor respectivei instituţii o adresă în care a atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv a afirmat că la data decontării din decembrie 2010 a sumei de 1.888.914,20 lei către SC Stravia Group SRL a fost avut în vedere unul dintre înscrisurile falsificate.

În 16 octombrie 2012, ca urmare a solicitării adresate Consiliului Judeţean Harghita de DNA - Serviciul Teritorial Târgu Mureş, de a-i fi înaintate o serie de documente referitoare la contractarea, execuţia, achitarea contravalorilor şi expertizarea lucrărilor de pe DJ 131, atribuite SC Stravia Group SRL Goagiu şi respectiv SC Bridge Road Construct SRL Borzont, Borboly a menţionat în adresa de răspuns că la data decontării plăţilor din decembrie 2010 către SC Stravia Group SRL instituţia Consiliului Judeţean ar fi fost indusă în eroare de o altă persoană, prin prezentarea unui document plăsmuit, se mai arată în comunicatul DNA.

La 12 octombrie 2012, afirmă procurorii anticorupţie, preşedintele CJ Harghita a semnat o plângere penală către Inspectoratul de Poliţie al judeţului Harghita, în care a acuzat o altă persoană de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, prin aceea că ar fi plăsmuit un raport al dirigintelui de şantier, nedatat, în baza căruia ar fi fost posibilă plata sumei de 1.888.914,20 lei către SC Stravia Group SRL.

În activitatea sa, Borboly Csaba a fost ajutat, potrivit DNA, de Csiszer Botond-Benedek care, în perioada decembrie 2010 - decembrie 2011, în calitate de director executiv al Direcţiei Drumuri Judeţene din cadrul Consiliului Judeţean Harghita, a acordat, în mod nelegal, viza "bun de plată" pe facturile emise de SC Stravia Group SRL şi SC Bridge Road Construct SRL. De asemenea, acesta a semnat procesul-verbal de recepţie fals în baza căruia Consiliul Judeţean Harghita ar fi primit la SC Bridge Road Construct SRL şi SC Stravia Group SRL diverse cantităţi de materiale, deşi bunurile respective nu existau la acea dată în fapt, susţin anchetatorii.

Borboly Csaba, care este şi preşedintele organizaţiei teritoriale Ciuc a UDMR, deţine funcţia de preşedinte al CJ Harghita din anul 2008.

UDMR susţine, într-un comunicat transmis luni seară, referitor la reţinerea preşedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, de către DNA, că reluarea cercetărilor "într-un caz care datează de mai mulţi ani" cu doar două săptămâni înainte de Congresul Uniunii nu este întâmplătoare.

Borboly Csaba are, potrivit declaraţiei de avere, nouă terenuri şi două case de locuit, în timp ce în declaraţia de interese se menţionează că firma tatălui său are un contract cu DSVSA pentru servicii sanitar-veterinare încheiat în 1999 pe 15 ani.

Marţi dimineaţă, Borboly Csaba a fost adus din arestul Poliţiei la Curtea de Apel Târgu Mureş, cu propunerea de arestare preventivă. Alături de Borboly au fost duşi în faţa instanţei şi ceilalţi trei reţinuţi în acest dosar: Palffy Domokos, Csiszer Botond-Benedek şi Sofalvi Laszlo.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, le-a declarat jurnaliştilor, la intrarea la Curtea de Apel Târgu Mureş, că reţinerea sa reprezintă "o înscenare".

"Cred că este o înscenare. Eu am vrut doar să asflatez drumurile din judeţ. Drumurile din judeţul Harghita nu au mai fost asfaltate de 40 de ani", a spus Borboly Csaba.

De asemenea, soţia acestuia, Borboly Melinda, le-a spus jurnaliştilor că este inuman ce se întâmplă şi că nu a fost lăsată să îi ducă soţului său nici măcar o periuţă de dinţi.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri