Preşedintele Egiptului va efectua o vizită în România l-a invitaţia lui Iohannis
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

Preşedintele Egiptului va efectua o vizită în România l-a invitaţia lui Iohannis

GALERIE
Abdel Fattah El-Sisi
  • Abdel Fattah El-Sisi
- +

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, sâmbătă, o întrevedere cu preşedintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sisi. Discuţiile s-au axat pe cooperarea dintre Uniunea Europeană şi Egipt. Preşedintele Egiptului a acceptat invitaţia lui Klaus Iohannis de a veni într-o vizită oficială în România.

„Cei doi şefi de stat şi-au exprimat interesul şi hotărârea pentru aprofundarea relaţiilor bilaterale, pe toate dimensiunile de interes reciproc, cu accent pe dimensiunea economică. În acest context, Preşedintele României a exprimat satisfacţia pentru nivelul în creştere al schimburilor comerciale bilaterale, care a ajuns în anul 2018 la peste 918 milioane USD, Egiptul devenind principalul partener comercial al ţării noastre în regiune. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea dezvoltării în continuare a acestora pentru a atinge potenţialul foarte ridicat existent şi a menţionat interesul companiilor româneşti de a face afaceri şi de a investi în Egipt. Pentru atingerea deplinului potenţial al relaţiilor economice, cei doi şefi de stat au agreat continuarea eforturilor sectoriale pentru diversificarea comerţului, stimularea investiţiilor, stabilirea de parteneriate între companii din cele două ţări şi accesul comun pe terţe pieţe. Preşedintele Abdel Fattah El-Sisi a acceptat cu plăcere invitaţia adresată de Preşedintele Klaus Iohannis de a vizita România”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială. Un alt subiect de discuţie l-a constituit dezvoltarea spaţiului african.

„Ţinând cont de faptul că în acest semestru România exercită Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, iar Egiptul pe cea a Uniunii Africane, Preşedintele Klaus Iohannis şi Preşedintele Abdel Fattah El-Sisi au fost de acord cu privire la importanţa identificării unor proiecte de interes comun destinate spaţiului african, care să aibă ca scop dezvoltarea unor domenii importante ca industria, inclusiv în domeniul high tech, educaţia, cercetarea, cooperarea în domeniul securităţii, cultura. România va acţiona pe durata Preşedinţiei Consiliului UE ca un facilitator al dialogului în acest scop”, mai transmite Adminsitraţia Prezidenţială. De asemenea, Klaus Iohannis şi omologul său egiptean au discutat despre parteneriatul dintre Uniunea Europeană şi Egipt, în contextul Preşedinţiei Consiliului UE deţinută de România.

„Totodată, în cadrul întâlnirii, a fost evidenţiat faptul că România a fost în mod consecvent, din perspectivă bilaterală şi, în ultimii 12 ani, ca stat membru al Uniunii Europene, un prieten şi susţinător al Egiptului, inclusiv prin sprijinirea, pe deplin, a implementării programelor UE de acordare de asistenţă şi consolidarea parteneriatului Uniunea Europeană -Egipt, care este important pentru stabilitatea, pacea şi prosperitatea Mediteranei, a Orientului Mijlociu, a Africii, dar şi a Europei. Preşedintele Klaus Iohannis a încurajat cooperarea şi pe viitor între UE şi Egipt, întrucât aceasta va contribui la soluţionarea conflictelor, la construirea păcii şi la abordarea mai eficientă a provocărilor politice şi economice din aceste regiuni. Cei doi şefi de stat au convenit să pună în valoare şi mai mult în perioada următoare calitatea de Preşedinţie a Consiliului UE deţinută de România, respectiv de Preşedinţie a Uniunii Africane deţinută de Egipt”, se arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

De asemenea, Preşedintele României şi Preşedintele Republicii Arabe Egipt au discutat despre o serie de provocări la nivel regional, cu accent pe combaterea terorismului şi a migraţiei ilegale. „Preşedintele României a exprimat convingerea că următoarea rundă a Comitetului mixt de cooperare economică, ştiinţifică şi tehnică, care se va desfăşura la Cairo în perioada imediat următoare, 26-28 februarie a.c., va avea un rol important în privinţa dezvoltării cooperării economice şi sectoriale între cele două ţări”, se mai arată în comunicat. Preşedintele Klaus Iohannis participă zilele acestea la Summitul UE-Liga Statelor Arabe, care se desfăşoară la Sharm-El-Sheikh, Republica Arabă Egipt.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.