Președintele Iohannis vine cu lămuriri în cazul sistemului Patriot donat Ucrainei: Să fim compensaţi rezonabil

miercuri, 10 iulie 2024, 19:39
2 MIN
 Președintele Iohannis vine cu lămuriri în cazul sistemului Patriot donat Ucrainei: Să fim compensaţi rezonabil

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Washington, că pretenţia noastră este ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, gen Patriot, să fim compensaţi rezonabil iar aceste lucruri se negociază şi în aceste zile cu partenerul american, cu NATO şi deja sau obţinut primele progrese.

Dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot, a mai spus preşedintele. El a arătat că crede că vom reuşi să obţinem şi sisteme care vor fi livrate mai repede şi vor asigura o mai bună supraveghere a spaţiului naţional.

 „Dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot”

Şeful statului a subliniat că în CSAT a discutat in extenso această chestiune a donării sistemului Patriot şi s-a dat un mandat Ministerului Apărării.

”Se negociază şi dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot, sigur, nu mâine, dar într-un viitor relativ apropiat, dar pentru a compensa absenţa sistemului pe care îl dăm acum, cred că vom reuşi să obţinem şi sisteme care vor fi livrate mai repede şi vor asigura o mai bună supraveghere a spaţiului naţional”, a completat Iohannis.

”Noi facem toate aceste lucruri, sprijinim Ucraina, donăm Patriot, ajutăm Moldova pentru că putem şi pentru că noi considerăm că aşa este corect. (..) România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească un ajutor de orice fel într-un stat care are forţa, energia să exporte securitate”, a spus preşedintele.

Toate bazele americane şi din NATO sunt într-un proces de extindere

Şeful statului a mai spus că toate bazele americane şi din NATO sunt într-un proces de extindere, de întărire iar numărul efectivelor aliate creşte constant, Kogălniceanu, Cincu, etc.

”Acest lucru este ceea ce ne dorim, dar este natural. În situaţia în care vrem un Flanc Estic puternic, acest lucru nu înseamnă doar hârtii şi angajamente politice ci înseamnă practic, militari, dotări militare şi proceduri, şi aceste lucruri toate vor fi îmbunătăţite la Summitul din aceste zile”, a mai spus Iohannis.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii