anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 07.08.2020

Comunicat de Presă

Președintele Maricel Popa: Incompetența ministrului drujbar, sancționată de Comisia Europeană (P)

GALERIE
alexe gunoi 1
  • alexe gunoi 1
- +

Comisia Europeană îl arată din nou cu degetul pe ministrul Costel Alexe pentru defrișarea pădurilor din România. Procedura de infringement declanșată în luna februarie 2020 a trecut la o nouă etapă. Acest lucru înseamnă că România și Ministerul Mediului, în special, continuă să încalce legislația europeană în domeniu, în ciuda avertismentului din luna februarie. 

Concret, Comisia Europeană afirmă că autorităţile naţionale nu au reuşit să verifice în mod eficient operatorii şi să aplice sancţiunile ce se impun. Deficienţele din legislaţia naţională nu permit autorităţilor să verifice cantităţile masive de buşteni recoltaţi ilegal. În plus, Comisia Europeană a descoperit că autorităţile române gestionează pădurile, inclusiv tăierile autorizate, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, aşa cum se cere conform Directivei privind habitatele şi Directivei privind evaluarea strategică de mediu. Totodată, există deficienţe în accesul publicului la informaţiile legate de mediu în planurile de gestionare a pădurilor. 

”Ministrul drujbar una spune și alta face, iar instituțiile europene sancționează dur astfel de încercări de manipulare. Nu a făcut nimic, din februare și până acum, pentru a salva pădurile. Probabil credea că va scoate castanele din foc altcineva, din moment ce el are gânduri de candidatură la alegerile locale. Este încă o dovadă a incompetenței liberalului de la conducerea Ministerului Mediului. Numărul avizelor pentru transportul copacilor doborâți din pădurile României a explodat în mandatul lui Alexe, modificările promise în monitorizarea tăierilor au fost amânate iar, cantitatea de lemn care a ieșit din țară s-a dublat anul acesta, comparativ cu 2019, Garda Națională Forestieră a fost desființată, iar ministrul a refuzat să voteze pentru înființarea DNA-ului pădurilor. Aceasta este activitatea ministrului drujbar”, a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean și al PSD Iași.

Mai mult, astăzi a fost declanșată o nouă procedură de infringement care vizează încălcări ale legislației europene în ceea ce privește stabilirea ariilor protejate. Astfel, Comisia Europeană a constatat că habitatele forestiere protejate s-au pierdut în cadrul siturilor protejate Natura 2000, încălcându-se Directivele privind habitaturile şi păsările. În urma analizării în detaliu a argumentelor transmise de România în urma scrisorii de punere în întârziere trimise în februarie 2020, Executivul comunitar a ajuns la concluzia că problemele de pe teren nu au fost rezolvate. Prin urmare, Comisia Europeană emite acum un aviz motivat. Dacă România nu acţionează în termen de o lună, CE ar putea trimite cauza la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dar la Primărie când se ajunge?

Ionuț BENEA

Dar la Primărie când se ajunge?

Arestarea lui Cristin Zămosteanu este doar vârful unui iceberg pe care procurorii trebuie să-l arate la adevărata sa dimensiune.

Filmuletul zilei

opinii

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

Inventica

Neculai SEGHEDIN

Inventica

În anul 1983 eram în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am intrat în magazinul sătesc, care era „cu de toate”, unde am găsit o carte care m-a fascinat de cum am deschis-o: „Inventica” de Pierre Verone, Editura Albatros, Colecţia Lyceum. Să cumperi cărţi atunci când urci pe munte cu rucsacul în spate, recunosc, nu atestă o inteligenţă prea grozavă, ba dimpotrivă, mai ales atunci când nu eşti chiar o forţă a naturii...

Geopolitrucuri

Nicolae CREŢU

Geopolitrucuri

Aproape că nu e zi care să treacă fără vreo ştire, comentarii şi dezbateri (o vocabulă, aceasta din urmă, mai puţin compromisă decât mulţimea de „talk-show”-uri în care nu numai că nu se dezbate nimic, dar domneşte o „armonie” adormitoare, între eternii lor „abonaţi”, mereu aceiaşi şi tare temători de polemos) gata să citeze ierarhii, rating-uri pe scala cărora România (deci noi, românii) se situează foarte jos. 

pulspulspuls

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Caricatura zilei

Guma

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.