anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.08.2020

Preşedintele Poloniei se pronunţă împotriva unei Europe cu mai multe viteze

GALERIE
Andrzej Duda
  • Andrzej Duda
- +

Preşedintele conservator al Poloniei, Andrzej Duda, a atras marţi atenţia asupra conceptului unei Europe cu mai multe viteze care riscă, în opinia lui, să conducă la "noi brexit-uri" şi dezintegrarea UE, relatează AFP. Ideea unei Europe "în mai multe formate" şi promovată de o "avangardă" de ţări care doresc "să meargă mai departe" în convergenţa economiilor şi politicilor lor este ferm susţinută de şeful statului francez, Emmanuel Macron, căruia i s-au alăturat recent premierul belgian, Charles Michel, şi cel luxemburghez, Xavier Bettel.

Dacă Uniunea Europeană (UE) "începe să se împartă oficial în uniuni cu mai multe viteze, cu ţări având posibilităţi mai mari de dezvoltare, de decizie care vor putea hotărî oficial soarta celorlalte, îşi va pierde din atractivitate", a declarat Andrzej Duda în cursul unui forum economic organizat la Krynica, în sudul Poloniei. Dacă UE încetează să mai fie atrăgătoare pentru ţările "excluse din primul cerc al deciziilor", aceasta va marca "începutul sfârşitului său" şi va conduce "la numeroase brexit-uri succesive", a subliniat preşedintele polonez, potrivit textului oficial al discursului, publicat de serviciul său de presă. În acelaşi timp, Andrzej Duda şi-a exprimat satisfacţia pentru apartenenţa la UE.

"Merită să faci parte din Uniunea Europeană", a mai afirmat el, în prezenţa în special al omologului său georgian, Ghiorghi Margvelaşvili, şi s-a pronunţat pentru deschiderea UE la aderarea unor noi state. Într-un discurs recent în faţa ambasadorilor francezi la Paris, Emmanuel Macron s-a întrebat retoric dacă "dorim să asistăm la dezintegrarea Europei şi, după discuţiile despre Brexit care vor fi inevitabil îndelungate, să discutăm plecarea cutărui sau cutărui alt stat membru, sau dorim să fim generaţia care va aşeza Europa pe baze noi?".

El a arătat că "zona euro, în ultimii cinci ani, inclusiv în partea cea mai rea a crizei, când era în joc propria sa supravieţuire, nu îndrăznea să se reunească în formatul zona euro", pe motiv că "s-ar fi supărat Marea Britanie şi Polonia". "Iată unde suntem azi, oare ne-au mulţumit?", a adăugat preşedintele Franţei. Puţin după aceea, şeful guvernului belgian şi-a exprimat convingerea că a venit vremea "să dăm o direcţie, o orientare" Uniunii Europene şi că astfel va fi posibil "să facem din nou încântător visul european".

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un preşedinte discret

Lucian DÎRDALA

Un preşedinte discret

Nu se pune problema să stabilim, aici, pattern-uri ambiţioase. Se poate, totuşi, observa că preşedinţii Senatului din guvernările dominate de Ion Iliescu au fost politicieni lipsiţi de ambiţia de a controla partidul sau guvernul, acceptând fără obiecţii supremaţia lui Ion Iliescu.

Filmuletul zilei

opinii

Ultima mineriadă (I)

Florin CÎNTIC

Ultima mineriadă (I)

Faptul că la presiunea societăţii civile conducerea DIICOT a hotărât să infirme în mare măsură scandaloasa încercare de muşamalizare făcută de procurorul Doru Stoica arată cât de exploziv este dosarul represiunii din 10 august 2018.

Imagine all the people...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Imagine all the people...

Memoriei lui Philippe Muray (1945-2006)

Efemeride electronice

Ioan MILICĂ

Efemeride electronice

pulspulspuls

Mult iubite Înalpreasfinţite Teo Fan-Fan,

Mult iubite Înalpreasfinţite Teo Fan-Fan,

Cu nespusă sfială ridicăm privirea spre mitra Sfinţiei voastre, convinşi fiind că îndrăzneala ne va fi iertată, iar rostirea noastră păcătoasă va fi aşişderea trecută cu vederea, dacă se va dovedi nevrednică de înalta judecată a Sfinţiei Voastre.

Caricatura zilei

3 AM

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.