anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Președintele PSD Iași: A promis, n-a făcut. Alexe a pus cruce proiectului de extindere a rețelei de gaz metan în județ! (P)

GALERIE
alexe masca1314Alexe si Murarugaz metan
 • alexe masca
 • 13
 • 14
 • Alexe si Muraru
 • gaz metan
- +

Una dintre temele majore de campanie a peneliștilor la alegerile locale și parlamentare „aducem gazul românesc în casele ieșenilor” nu mai este de actualitate.

În cadrul unei întâlniri organizate de Consiliul Județean Iași, la care au participat reprezentanți ai Transgaz, Delgaz-Grid și Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și la care au fost invitați primarii comunităților locale din județ a reieșit foarte clar că, la acest moment, nu există surse de finanțare pentru înființări sau extinderi ale rețelelor de gaze naturale. Din păcate fondurile alocate prin Programul Operațional pentru Infrastructura Mare (POIM) au fost deja epuizate, iar prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sumele alocate vor fi foarte mici comparativ cu necesitățile comunităților locale.

Așadar, o nouă promisiune a lui Costel Alexe va rămâne doar la acest stadiu, fără a se concretiza nimic.

„Am participat cu mult interes la întâlnirea organizată de Consiliul Județean Iași având ca temă Infrastructura energetică – pilon de dezvoltare a comunităților ieșene. Din păcate, ceea ce intuiam s-a dovedit a fi realitate. Liberalii ieșeni nu doar că nu au mai avansat cu demersul promis în campaniile electorale de anul trecut, ci au prezentat tocmai proiectul inițiat de mine în 2018 și blocat de guvernul PNL în 2019. Este vorba despre construirea celor două magistrale pentru distribuția gazelor naturale, cu o lungime de 80 de kilometri pe traseele Mogoșești – Comarna – Cozmești, respectiv Dumești – Andrieșeni și care urmau să deservească în total 19 localități.

Înființarea și extinderea rețelelor de gaze naturale în județ este una dintre necesitățile de bază ale ieșenilor, alături de modernizarea infrastructurii rutiere și conectarea la sistemele de apă și canalizare. Din păcate, în doar 10% din localitățile ieșene se distribuie gaz metan.  Dacă proiectul inițiat de administrația social-democrată nu ar fi fost blocat în 2019, acum am fi putut avea un studiu de fezabilitate întocmit la nivelul județului Iași și am fi putut depune cu șanse reale un proiect eligibil prin PNRR.

Și reprezentanții Transgaz și ANRE au confirmat faptul că șansele ca în perioada următoare să fie accesate fonduri pentru înființarea și extinderea rețelelor de gaze naturale sunt foarte reduse. Prin POIM fondurile au fost deja epuizate, iar prin PNRR sumele alocate vor fi infime, comparativ cu necesitățile comunităților locale la nivel național. Așadar, proiectul promis ieșenilor în campania electorală s-a dovedit o nouă minciună marca Alexe.

Mesajul transmis primarilor prezenți la eveniment a fost unul dezarmant. Să se descurce singuri, cu fonduri de la bugetele proprii.

Practic, Costel Alexe a pus cruce pe un proiect esențial al comunităților locale. Sunt convins că ieșenii nu se vor mai lăsa păcaliți de acest individ care i-a mințit cu nerușinare și acum se preocupă doar de rezolvarea dosarelor penale” a declarat senatorul Maricel Popa.

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alexandru LĂZESCU

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alegerile din Italia accentuează tendința de a aduce valorile culturale și raporturile dintre Comisia Europeană și statele membre în centrul disputelor electorale viitoare din UE.

opinii

Dreptate en detail

Briscan ZARA

Dreptate en detail

Ceea ce este şi mai interesant e că fiind alese arbitrar, legile care garantează menţinerea dreptăţii pot fi la fel de uşor schimbate precum pelincile unui bebeluş. Sunt atâtea dreptăţi pe lume că ai de unde alege. Ceea ce ieri era ilegal, azi e chiar obligatoriu, ceea ce e azi împotriva legii, mâine poate fi permis sau chiar încurajat.

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Cristina DANILOV

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Mulţi adulţi tratează fricile copiilor în mod condescendent. Ce dacă se teme, e normal, spunem, copilul va creşte şi totul va trece; sau - toţi ne-am temut cândva de ceva şi iată, am crescut şi nu ne-a mai mâncat lupul. Dar, în acelaşi timp, adulţii tac mâlc despre cât de multe necazuri le-a cauzat frica în copilărie, şi poate că şi acum, doar că ei au învăţat să le ascundă bine. 

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Mihai DORIN

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Indiferent de finalul războiului din Ucraina, abţinerea noastră de la acte revărsânde şi iresponsabile, chiar şi atunci când ştim că teritoriile răpite României rămân o rană deschisă, o ţară ca a noastră, dacă e ţară demnă şi nu accident al istoriei, nu poate abdica de la onoare şi solidaritate cu valorile lumii libere. Întrucât din credinţă şi asumarea acestor valori ne-am născut şi noi, ca naţiune şi stat. Nu Rusia ne-a fost naş, ci ideile şi valorile lumii libere.

pulspulspuls

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment deosebit se pune la cale în filiala liberalilor ieşeni, o procedură extraordinară de măsurare a potenţialului politic al unor candidaţi. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.