Președintele PSD Iași: A promis, n-a făcut. Alexe a pus cruce proiectului de extindere a rețelei de gaz metan în județ! (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Președintele PSD Iași: A promis, n-a făcut. Alexe a pus cruce proiectului de extindere a rețelei de gaz metan în județ! (P)

GALERIE
alexe masca1314Alexe si Murarugaz metan
 • alexe masca
 • 13
 • 14
 • Alexe si Muraru
 • gaz metan
- +

Una dintre temele majore de campanie a peneliștilor la alegerile locale și parlamentare „aducem gazul românesc în casele ieșenilor” nu mai este de actualitate.

În cadrul unei întâlniri organizate de Consiliul Județean Iași, la care au participat reprezentanți ai Transgaz, Delgaz-Grid și Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și la care au fost invitați primarii comunităților locale din județ a reieșit foarte clar că, la acest moment, nu există surse de finanțare pentru înființări sau extinderi ale rețelelor de gaze naturale. Din păcate fondurile alocate prin Programul Operațional pentru Infrastructura Mare (POIM) au fost deja epuizate, iar prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sumele alocate vor fi foarte mici comparativ cu necesitățile comunităților locale.

Așadar, o nouă promisiune a lui Costel Alexe va rămâne doar la acest stadiu, fără a se concretiza nimic.

„Am participat cu mult interes la întâlnirea organizată de Consiliul Județean Iași având ca temă Infrastructura energetică – pilon de dezvoltare a comunităților ieșene. Din păcate, ceea ce intuiam s-a dovedit a fi realitate. Liberalii ieșeni nu doar că nu au mai avansat cu demersul promis în campaniile electorale de anul trecut, ci au prezentat tocmai proiectul inițiat de mine în 2018 și blocat de guvernul PNL în 2019. Este vorba despre construirea celor două magistrale pentru distribuția gazelor naturale, cu o lungime de 80 de kilometri pe traseele Mogoșești – Comarna – Cozmești, respectiv Dumești – Andrieșeni și care urmau să deservească în total 19 localități.

Înființarea și extinderea rețelelor de gaze naturale în județ este una dintre necesitățile de bază ale ieșenilor, alături de modernizarea infrastructurii rutiere și conectarea la sistemele de apă și canalizare. Din păcate, în doar 10% din localitățile ieșene se distribuie gaz metan.  Dacă proiectul inițiat de administrația social-democrată nu ar fi fost blocat în 2019, acum am fi putut avea un studiu de fezabilitate întocmit la nivelul județului Iași și am fi putut depune cu șanse reale un proiect eligibil prin PNRR.

Și reprezentanții Transgaz și ANRE au confirmat faptul că șansele ca în perioada următoare să fie accesate fonduri pentru înființarea și extinderea rețelelor de gaze naturale sunt foarte reduse. Prin POIM fondurile au fost deja epuizate, iar prin PNRR sumele alocate vor fi infime, comparativ cu necesitățile comunităților locale la nivel național. Așadar, proiectul promis ieșenilor în campania electorală s-a dovedit o nouă minciună marca Alexe.

Mesajul transmis primarilor prezenți la eveniment a fost unul dezarmant. Să se descurce singuri, cu fonduri de la bugetele proprii.

Practic, Costel Alexe a pus cruce pe un proiect esențial al comunităților locale. Sunt convins că ieșenii nu se vor mai lăsa păcaliți de acest individ care i-a mințit cu nerușinare și acum se preocupă doar de rezolvarea dosarelor penale” a declarat senatorul Maricel Popa.

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.