Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comunicat de Presă

Președintele PSD Iași: Costel Alexe a șters cu buretele aproape un miliard de arbori! (P)

GALERIE
Alexe-trucaj
  • Alexe-trucaj
- +

Ministrul Mediului reușește ”performanțe” demne de filmele science fiction. În doar câteva luni de mandat a înjumătățit numărul de arbori plantat de Romsilva în ultimii 28 de ani. Dacă în luna octombrie 2019, Romsilva a anunțat printr-un comunicat de presă că în perioada 1991 – 2019 au fost plantați două miliarde de arbori, Alexe a transmis, tot oficial, în luna mai 2020 că de fapt în aceeași perioadă de timp (1991-2019) ar fi fost plantați 1,1 miliarde de arbori. 

Pentru a avea un termen de comparație, dacă un miliard de arbori ar fi plantați la un metru unul de altul, ar rezulta o linie de arbori de un milion de kilometri. Practic, s-ar putea planta copaci până la lună și înapoi sau s-ar putea înconjura pământul de mai bine de 20 de ori. 

Cifra de 2 miliarde de puieți plantați a fost atinsă la finalul anului trecut, conform Romsilva. ”De la înființarea sa, în anul 1991, până în prezent, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a plantat 2.000.000.000 puieți forestieri, iar acțiunile de împădurire și măsurile pentru creșterea suprafeței fondului forestier național vor continua. (...) Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a împădurit, de la înființarea sa în anul 1991 până în prezent, circa 275 mii hectare fond forestier proprietatea publică a statului, plantând în cursul acțiunilor de împădurire aproximativ 2.000.000.000 de puieți forestieri. În același interval de timp, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a împădurit 24.087 hectare terenuri degradate, fiind folosiți în acest scop circa 120.000.000 de puieți forestieri”, se arată într-un comunicat de presă al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, din data de 11 octombrie 2019.

Peste doar câteva luni, în luna mai 2020 ministrul Costel Alexe transmite, în răspunsul unei interpelări adresate de către senatorul PSD Victorel Lupu, că: ”În fondul forestier administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, în perioada 1991 – 2019 a fost regenerată pe cale artificială (prin plantare de puieți forestieri) o suprafață de 292.500 hectare (...). Cantitatea de puieți forestieri utilizați în această perioadă de 29 de ani, pentru plantarea celor 292.599 hectare, a fost de circa 1.155.799.000 buc.”

O explicație pentru aceste cifre atât de diferite ar putea fi că, fără acest miliard de puieți, Alexe se poate lăuda că desfășoară în acest an cea mai amplă campanie de plantări. Omite să spună însă că această campanie a fost pregătită cu ani în urmă, de guvernele PSD, când el nici nu visa că va ajunge ministru. Puieții plantați în acest an devin apți de plantat după minim două sezoane de vegetație de la semănare, adică minim 2 ani. Concret, la campania din acest an se utilizează puieți semănați între anii 2015 – 2018.

”Această farsă națională cu plantările gestionate de Costel Alexe continuă. Pentru el campania de plantări nu e decât o joacă din care el trebuie să câștige imagine cu orice preț. Manipulează opinia publică, manipulează cifrele, se joacă de-a ministrul în timp de pădurile noastre dispar mai ceva ca în trecut, iar românii, și ieșenii în special, respiră un aer din ce în ce mai poluat. Cum poate să dispară un miliard de puieți? Este o întrebare la care doar Alexe poate să răspundă. Sunt sigur că, așa cum ne-a obișnuit până acum, și de acest lucru tot PSD este de vină”, a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean și al PSD Iași.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri