Președintele PSD Iași, senatorul Maricel Popa: Palatul Vieții Românești va fi redat ieșenilor! (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Comunicat de presa

Președintele PSD Iași, senatorul Maricel Popa: Palatul Vieții Românești va fi redat ieșenilor! (P)

GALERIE
muzeul-pogromului-iasi4555555
 • muzeul-pogromului-iasi
 • 4
 • 5
 • 55
 • 555
- +

Un vis împlinit! Asta înseamnă pentru mine faptul că ieșenii pot beneficia de un nou edificiu cultural. Casa Muzeelor este un proiect de suflet care consolidează statutul Iașului de capitală culturală a României! Am preluat o investiție blocată și cu un viitor incert, care acum prinde viață urmând a deveni, sper eu, un nou simbol cultural al Iașului.

Inițial, clădirea de pe strada Vasile Alecsandri avea destinația de sediu administrativ. În ciuda fondurilor alocate de la bugetul județului, lucrările erau departe de finalizare în momentul în care am preluat mandatul de președinte al Consiliului Județean.

Țin mult la statutul Iașului de capitală culturală. Pentru mine nu reprezintă doar un slogan electoral. De aceea, am schimbat destinația clădirii de pe strada Vasile Alecsandri. Am obținut fonduri europene pentru a reabilita sediul fostei Chesturi și a-l transforma într-o oază de cultură. Am reușit acest lucru, împreună cu oameni inimoși din cadrul CJ. Fondurile europene nerambursabile ne-au ajutat ca într-un timp foarte scurt să finalizăm lucrările de reabilitare, inclusiv cele care au însemnat transformarea din sediu administrativ într-un spațiu cu adevărat destinat culturii și spiritului. Am depus solicitarea pentru fonduri europene la mijlocul anului 2018, iar în anul 2019 am semnat contractul de finanțare. Să nu uităm că lucrările de reabilitare erau începute încă din anul 2012. 

După obținerea fondurilor europene, cele mai multe lucrări au fost finalizate în decurs de un an. Acum, monumentul istoric s-a transformat într-o adevărată bijuterie arhitecturală. Pregătirea unei astfel de clădiri pentru a deveni spațiu expozițional a durat însă mai mult timp. Există proceduri clare, care nu pot fi grăbite! 

În luna iunie a anului trecut, au fost inaugurate primele expoziții. Am marcat astfel Pogromul de la Iași din anul 1941 prin expoziții organizate în cadrul Muzeului Pogromului și Muzeului Teatrului Evreiesc. Amenajarea definitivă a spațiilor, procedurile legate de valorificarea exponatelor au făcut ca întreg complexul muzeal să fie deschis publicului în aceste zile. 

Astfel, clădirea construită în anul 1896, cumpărată, în 1914, de Societatea „Viaţa românească”, condusă de Garabet Ibrăileanu şi Mihail Sadoveanu, unde între anii 1920 și 1934 s-au desfăşurat şedinţele de redacţie ale revistei „Viața românească”, își recapătă strălucirea culturală de altă dată și revine la ceea ce i s-a potrivit cel mai bine: redevine un edificiu cultural!

Casa Muzeelor cuprinde 4 noi muzee: Muzeul Pogromului de la Iași, Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Poezie(i), Muzeul Copilăriei în Comunism. De asemenea, Muzeul Literaturii Române a fost transferat de la Casa Pogor la Casa Muzeelor și a fost reorganizat într-o nouă formulă expozițională.

Imobilul de pe strada Vasile Alecsandri, care a purtat și denumirea Palatul Vieții românești, beneficiază de săli de expoziții, ateliere, educație muzeală, o sală multifuncțională de conferințe, precum și un depozit de patrimoniu și biblioteca Muzeului Național al Literaturii Române Iași.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimul val

Cătălin ONOFREI

Ultimul val

Câţi oameni au înţelepciunea de a se îndoi de lucrurile în care cred cu atâta tărie?

Filmuletul zilei

opinii

Măştile lui Adrian Marino (II)

Florin CÎNTIC

Măştile lui Adrian Marino (II)

În preambulul centenarului de la naştere (5 septembrie) aş cere îngăduinţa ca să amorsez dezbaterea reluând acest text, în trei părţi, scris în 2015, la un deceniu de la moartea cărturarului. E o discuţie care se cuvine făcută fără patimă, dar şi fără parti pris-uri, pentru a descrie şi devoala măştile succesive care se întrevăd sub chipul sever, aulic, al ieşeanului apostat.

...Şi parfumul de tei în Copou

Radu PĂRPĂUȚĂ

...Şi parfumul de tei în Copou

Se întâlneau în jurul Universităţii. Se plimbau, ţinându-se de mână, pe dealul Copoului şi pe străzile din jur: până la Biblioteca Eminescu şi luând-o apoi câteva sute de metri spre Păcurari, până-n parcul Copou spre liceul Negruzzi sau prin încrengătura de uliţe repezi din sus de liceu, pe partea cealaltă până ieşeau în Sărărie - în acest din urmă loc chiar nu-i întâlnea nimeni cunoscut. Când se întâlneau cu vreun profesor de-al lor, le era ruşine şi îşi desprindeau repede mâinile, deşi - îşi dădeau seama - profesorul sau profesoara zâmbeau când îi vedeau. Lui i s-a părut că a văzut o dată un fel de înduioşare în ochii unei profesoare la vederea lor.

Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

Alex VASILIU

Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.