Președintele PSD Iași, senatorul Maricel Popa: PNRR - un manual de 1.203 pagini despre cum să ocolești Iașul cu investiții de 30 miliarde de euro! (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

Comunicat de presă

Președintele PSD Iași, senatorul Maricel Popa: PNRR - un manual de 1.203 pagini despre cum să ocolești Iașul cu investiții de 30 miliarde de euro! (P)

GALERIE
maricel-popa-unu
  • maricel-popa-unu
- +

Ieșenii au fost lăsați pe dinafară la împărțirea fondurilor din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Niciun proiect major nu este menționat în dreptul județului nostru.

Nu este o regulă. Alte județe au investiții concrete de sute de milioane de euro, chiar miliarde de euro. Iașul este însă prins la categoria ”și altele”.

”Enumerăm câteva obiective, cu titlu de exemplu”, după o astfel de exprimare se găsește în general și județul nostru, fără ca acest lucru să reprezinte vreo asumare a unui proiect.

Acest document arată incapacitatea liderilor locali ai PNL și USR de a promova proiectele Iașului. Din păcate, alianța care ar trebui să lucreze în interesul ieșenilor, își urmărește doar propriile interese. Liderii liberali au mari probleme de imagine, cu dosare de corupție în lucru, iar liderii USR nu știu cum să mai facă să pună piedici proiectelor depuse de peneliștii de la Primărie și Consiliul Județean în ideea de a câștiga capital electoral. Este singura miză a celor de la USR. Cu astfel de oameni politici acuzați de corupție, cercetați de DNA și DIICOT, și cu amatori care își urmăresc doar propriile interese este aproape imposibil ca Iașul să aibă un cuvânt de spus la nivel central, în Coaliția de Guvernare. Concluzia este doar una: Iașul nu contează pentru Coaliția actuală de Guvernare la alocarea fondurilor ci doar la nivel de discurs public!

Din aceste motive, județul Iași nu are nici un proiect major de infrastructură rutieră. Norocul nostru este că Autostrada care trebuie să ajungă în județul Suceava, la liberalul Gheorghe Flutur, trece un pic prin județul nostru, pe lângă Pașcani. Mai mult, chiar și tronsoanele de autostradă spre Moldova menționate în PNRR cu finanțare, beneficiază doar de jumătate din sumele necesare, restul banilor urmând să vină din alte surse, fără a se explica clar care. Ni se propune un fel de struțo-cămilă, care să închidă gura celor care ar spune că nu sunt finanțate măcar proiecte spre Moldova.

Poate cel mai grav pentru noi este lipsa finanțării sectorului de autostradă de la Iași la Moțca, cel care ar fi crescut siguranța rutieră într-o zonă cu foarte multe accidente grave și ar fi eliminat aglomerația actuală de pe drumul european. Acest proiect nu se regăsește nici măcar pe lista de rezervă, deși acolo putem găsi alte proiecte care acum nu au nicio documentație tehnică. Nici șoseaua ocolitoare de nord a municipiului nu are șanse de a fi realizată prin PNRR.

Senzația mea este că ieșenii au fost prinși pe de o parte între un război intern al PNL, unde liderii acuzați de fapte de corupție nu îl susțin pe premierul Cîțu la șefia partidului, iar pe de altă parte într-un război total între filialele PNL și USR. Cu astfel de oameni care nu își dau seama când este momentul să strângi rândurile pentru proiectele ieșenilor și care nu pot lăsa deoparte orgoliile în momente care stabilesc dezvoltarea județului pentru următorii ani, va fi foarte greu ca județul nostru să beneficieze de investiții majore.

În schimb, chiar dacă nu vom avea autostrăzi, noi ieșenii vom plăti împrumuturile de 15 miliarde de euro, jumătate din fondurile PNRR, la fel ca clujenii, care însă primesc fonduri de peste 1,5 miliarde euro din PNRR, inclusiv pentru dezvoltarea transportului cu metroul.

Chiar dacă nu vom beneficia de investiții majore prin PNRR, noi ieșenii vom fi afectați în egală măsură de austeritatea pregătită de guvernanți, de schimbarea vârstei de pensionare, de înghețarea salariilor, de toate așa-zisele reforme pregătite de Guvernarea de Dreapta.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.