Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Preşedintele Rumen Radev se aşteaptă ca Bulgaria să fie admisă în Schengen în octombrie

GALERIE
bulgaria-schengen
  • bulgaria-schengen
- +

Bulgaria ar putea adera la Schengen în luna octombrie, dacă guvernul şi parlamentul de la Sofia menţin, după alegerile din 2 aprilie, viteza imprimată pregătirilor de actualul guvern interimar, a declarat joi într-o discuţie cu presa preşedintele Rumen Radev, care se află la Bruxelles pentru summitul UE, relatează presa bulgară.

"Bulgaria primeşte din ce în ce mai mult sprijin pentru aderarea sa la Schengen", a dat asigurări preşedintele Rumen Radev. "Am primit deja chiar şi o perioadă specifică în care o putem realiza. Din punctul meu de vedere, în octombrie - dacă vom implementa toţi paşii importanţi, iar legislaţia este foarte importantă - Bulgaria va putea adera la spaţiul Schengen", a declarat şeful statului bulgar, citat de Dnevnik şi Radio Europa Liberă.

La începutul lunii martie, ministrul de interne, Ivan Demerdjiev, a anunţat că a avut loc o schimbare în poziţia Austriei, iar Comisia Europeană şi Ţările de Jos au convenit asupra unor măsuri pentru a răspunde solicitării olandeze de a obţine o nouă evaluare din partea Bruxelles-ului a luptei împotriva corupţiei şi respectării statului de drept în Bulgaria, scrie Dnevnik.

Preşedintele Bulgariei a lăudat actualul guvern interimar pentru că "a făcut progrese în reducerea migraţiei ilegale".

Vorbind la Bruxelles pentru radiodifuzorul austriac ORF, preşedintele Radev a mulţumit Vienei pentru sprijinul acordat pentru ca Bulgaria să obţină finanţare din partea Comisiei Europene pentru îmbunătăţirea securităţii de-a lungul frontierei bulgaro-turce.

În decembrie, Austria s-a împotrivit intrării Bulgariei (şi României) în Schengen din cauza numărului mare de imigranţi ilegali care nu sunt înregistraţi la frontiera bulgară şi care ajung în Europa Centrală.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a insistat ca UE să plătească pentru un gard de-a lungul graniţei cu Turcia pentru a opri traficul de persoane. Comisia Europeană a respins însă iniţiativa, explicând că nu va da bani pentru garduri şi ziduri şi că ţările UE sunt obligate, în temeiul dreptului internaţional, să permită persoanelor care caută protecţie să solicite acest lucru la frontierele externe ale UE, iar astfel de facilităţi ar fi un obstacol în calea drepturilor lor.

În urmă cu o lună, Bruxelles-ul a anunţat însă că este de acord să finanţeze un proiect pilot pentru îmbunătăţirea echipamentelor tehnice de la frontieră, inclusiv instalarea de camere şi sisteme aeriene de supraveghere pentru a urmări şi opri imigranţii ilegali.

"Până acum avem 600 de milioane de euro pentru sisteme tehnice şi de supraveghere, nu pentru garduri, dar sper că într-o zi vom merge mai departe şi vom decide şi asupra gardurilor", a declarat Rumen Radev la Bruxelles pentru postul austriac de televiziune ORF, mulţumind autorităţilor austriece pentru sprijinul lor.

"Încă nu există o decizie fermă de a construi un gard, dar s-au înregistrat progrese uriaşe, inclusiv datorită angajamentului puternic al Austriei şi al cancelarului Karl Nehammer pentru un sprijin financiar alocat frontierei bulgaro-turce, pentru instalarea de echipamente de supraveghere, care sunt foarte necesare", a adăugat Radev.

Proiectul, despre care ministrul de interne Ivan Demerdjiev a vorbit la începutul lunii martie, prevede dotarea tehnică a 110 km de la frontiera bulgaro-turcă cu camere de luat vederi, senzori şi supraveghere aeriană cu drone, precum şi conectarea acestora la un sistem comun ce va fi folosit de poliţiştii de frontieră.

Potrivit preşedintelui Rumen Radev, discuţiile cu cancelarul austriac Karl Nehammer şi cu premierul olandez Mark Rutte continuă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri