Presedinti, ministri si profesori de renume la zilele Universitatii „Al.I.Cuza”

marți, 26 octombrie 2010, 22:29
4 MIN
 Presedinti, ministri si profesori de renume la zilele Universitatii „Al.I.Cuza”

Reprezentantii clasei politice au ajuns ieri la Universitatea „Al.I. Cuza" pentru a sarbatori 150 de ani de la infiintarea acesteia. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, fostii ministri ai Educatiei, Ecaterina Andronescu si Cristian Adomnitei, alaturi de fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, au fost prezenti la cea mai veche institutie de invatamint superior din tara pentru a participa la actiunile organizate de conducere.

Muzeul Universitatii si-a deschis portile

Inaugurarea Muzeului Universitatii a fost primul punct pe agenda de ieri a invitatilor. Noua cladire din Dealul Copoului, situata mai jos de Camera de Comert si Industrie, gazduieste o colectie impresionanta de documente, medalii, tapiserii si diplome pe care Universitatea le-a dobindit de-a lungul timpului. In sala centrala de la primul etaj vizitatorii pot vedea scaunul pe care au stat primii rectori ai institutiei sau cursuri predate de Garabet Ibraileanu. La loc de cinste este amplasata medalia Ordinului Steaua Republicii Populare Romania clasa I pe care Universitatea a primit-o in anul 1960, la celebrarea centenarului, din partea Marii Adunari Nationale prezidate de Ion Gheorghe Maurer. „Prezenta mea aici vine din respectul si consideratia pe care le am pentru mediul academic iesean. Acestea sint momente importante la nivel national. Doua universitati importante ale tarii implinesc o virsta demna de luat in considerare, Universitatea Cuza si Universitatea de Arte", a precizat vicepresedintele PSD, Ecaterina Andronescu.

In ziua in care Universitatea „Al.I. Cuza" a implinit 150 de ani de la infiintare, nu au fost uitati nici profesorii care, de-a lungul timpului, au contribuit la consolidarea imaginii institutiei. Sapte busturi omagiale realizate de artistul iesean Constantin Crenganis au fost dezvelite ieri in scuarul Universitatii. „Intr-o perioada care nu se bucura de cele mai bune conditii financiare macar atit putem face noi, sa realizam chipurile de piatra ale celor mai importanti reprezentanti ai Romaniei. Noi, cei  de la Universitatea Cuza, sintem vremelnici, de aceea dorim sa continuam munca lor", a spus rectorul Vasile Isan inainte de a dezveli bustul istoricului Gheorghe Bratianu, al biologului Ion Borcea, al fizicianului Stefan Procopiu, al chimistului Radu Cernatescu, al teologului Veniamin Costache, al juristului Simion Barnutiu si al filologului Traian Bratu. „In aceste vremuri grele in care natiunea pare sa-si fi pierdut speranta si busola, venirea noastra la Iasi este un semn de normalitate. Cine nu este capabil sa asculte vocile marilor romani, sa vada ca astazi aceste chipuri vorbesc cu mai multa tarie, nu merita sa fie numiti lideri", a spus si presedintele Senatului, Mircea Geoana.

Reparatie simbolica

Acesta a subliniat faptul ca prezenta membrilor Parlamentului la Iasi la aniversarea Universitatii este un gest simbolic de reparatie morala. „Sintem in plin declin demografic. O natiune care nu va fi competitiva prin educatie nu are nici o sansa sa reuseasca. Important este ca, indiferent de lupta politica, sintem capabili sa fim aici impreuna, oameni cu idei si culturi diferite, indiferent de culoarea politica. Sintem in Iasul care a fost nedreptatit de Bucuresti inca de la Mica Unire. Este un gest de reparatie simbolica fata de cei care au invatat generatii si generatii de romani", a completat Geoana. Dupa momentul de omagiere a predecesorilor, invitatii de la Bucuresti alaturi de rectorul Isan, de membrii Senatului Universitatii si de primarul Gheorghe Nichita s-au retras pentru o sedinta solemna. Programata sa aiba loc in Sala Senatului UAIC, locul acesteia a fost schimbat in ultimul moment, invitatii fiind primiti in fostul turn de apa din spatele Universitatii, acestia avind ocazia de a admira si panorama Iasului.

Profesorul Nemoianu – titlul doctor honoris causa

Ultimul eveniment de ieri a fost si cel mai asteptat de catre literatii ieseni. Reputatul profesor Virgil Nemoianu a primit titlul onorific de doctor honoris causa al UAIC. Cu 20 de volume semnate, peste 700 de studii, articole si recenzii si peste 100 de conferinte sustinute in Romania, America, Anglia, Elvetia, Germania, Olanda, Italia, Cuba sau Ungaria, profesorul Nemoianu detine in prezent catedra speciala „William J. Bayron Distinguished Professorship" la Universitatea Catolica din Washington. In prezenta fostului presedinte Emil Constantinescu si a Senatului Universitatii, acesta a vorbit celor prezenti despre viziunea sa asupra modernitatii – „un fenomen istoric de mare pondere caracterizat prin rationalizarea umanului, urbanizarea planetei, alienarea sociala, sporirea enorma a masei de date, conformism social, generalizare, presiuni utopice spre progres", conform profesorului Nemoianu.

Punctul culminant al manifestarilor de la universitatea ieseana va avea loc in cursul zilei de astazi, cind in Aula Magna „Mihai Eminescu" se vor reuni fostii sefi de stat ai Romaniei cu reprezentantii Casei Regale si ai mediului academic international.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii