anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

President Trump (I)

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

În mod bizar, lipsa de calificare şi de experienţă nu reprezintă un mare dezavantaj pentru Donald Trump, în această fază: mulţi americani aşteaptă ca omul pe care l-au proiectat în vârful establishment-ului să se comporte ca un rebel. 

Peste câteva zile, Donald Trump va depune jurământul şi va deveni preşedintele Statelor Unite ale Americii. Am asistat la o campanie electorală dură, în care au predominat mesajele negative, iar scrutinul a indicat o divergenţă între votul popular şi configuraţia colegiului electoral. Atât Donald Trump, cât şi Hillary Clinton au devenit ţinte ale unor atacuri ce au depăşit limitele convenţionale ale politicului. În fine, în cazul domnului Trump, comportamentul în sfera privată sau în cea profesională (afacerile) a suscitat îngrijorare şi chiar repulsie. La fel s-a întâmplat, pe alte coordonate, şi cu doamna Clinton - deşi probabil că în afara SUA această ostilitate a fost mai greu înţeleasă.

Aproape peste tot în lume au apărut tensiuni, dispute, schimburi aprinse între observatorii scenei politice americane, iar România nu a făcut excepţie. A fost un semn de normalitate, pentru că politica americană trebuie să ne intereseze. Şi în cazul nostru au contat ideologia, simpatiile personale, prejudecăţile, dar s-au făcut auzite şi consideraţii mai ample despre moralitate, despre politicile publice sau despre interesele României în relaţia cu SUA. Acum, ele se vor atenua şi, foarte probabil, vor fi translate înspre evaluarea noii administraţii.

Nominalizările pentru funcţiile de vârf ne arată un preşedinte dornic să profite de ascendenţa pe care a obţinut-o asupra propriului partid, dar preocupat să se înfăţişeze ca Republica. Un şef al statului interesat să-şi demonstreze generozitatea faţă de susţinători, dar care a recrutat sau măcar a făcut pace - uneori discret, alteori aproape ostentativ - cu câţiva foşti adversari. În fine, un preşedinte ale cărui abilităţi manageriale vor fi intens analizate din perspectiva stilului de conducere la Casa Albă, inclusiv a modului în care va armoniza relaţia între personalităţi foarte diferite. Ne putem aştepta ca Donald Trump să încerce s-o facă prin autoritate, să-şi dorească proiectarea unei imagini de lider puternic, dar se pare că stilul său din campanie a fost mai complex, aşa că nu putem şti cum va proceda la Casa Albă.

Se intră, din 20 ianuarie, într-o logică a discontinuităţii. Donald Trump nu are încă un proiect de guvernare coerent, iar relaţia cu majoritatea Republicană din Congres abia începe să fie construită. Dacă vorbim de Democraţi şi de nevoia unui preşedinte de a îmbrăţişa frecvent abordări bipartizane, instituţionalizarea cooperării va fi şi mai dificilă, mai ales că în partidul advers ostilitatea faţă de Trump e atât de puternică încât „colaboraţionismul” ar putea fi sancţionat. Oricum, de la un practician al deal-urilor în afaceri ar trebui să ne aşteptăm la iniţiative de dialog cu adversarii, chiar dacă ele vor fi copleşite numeric de enunţurile şi proiectele mai conflictuale.

În mod bizar, lipsa de calificare şi de experienţă nu reprezintă un mare dezavantaj pentru Donald Trump, în această fază: mulţi americani aşteaptă ca omul pe care l-au proiectat în vârful establishment-ului să se comporte ca un rebel. Apoi, incoerenţa sa pe teme de politică publică nu s-a numărat printre grijile semnificative ale partizanilor săi, în campanie. Cel puţin aşa cum arată lucrurile în prezent, domnul Trump ştie că nu are voie să dea înapoi în problema de fond a migraţiei ilegale (chiar dacă nu va construi faimosul zid) şi în aceea a acordurilor comerciale pe care le-a criticat în campanie. În rest, preşedintele ar putea miza, o vreme, pe indulgenţa susţinătorilor. Cel mai probabil, acest interval nu va putea depăşi un an, pentru că după aceea se va produce intrarea în dispozitiv pentru legislativele din toamna lui 2018.        

Cred că divizarea din interiorul societăţii americane se va menţine până la sfârşitul mandatului lui Donald Trump, indiferent cum va acţiona şi ce rezultate va obţine echipa sa. Totuşi, împotriva sa nu se va putea coagula o forţă copleşitoare, cu trei posibile excepţii. Prima ar fi situaţia în care guvernarea ar da, încă de la început, rezultate extrem de proaste; a doua, cea în care preşedintele s-ar dovedi slab şi indecis în cazul unor crize externe, contrazicând astfel imaginea proiectată în campanie; a treia ar fi apariţia unor informaţii noi şi cu adevărat devastatoare despre integritatea preşedintelui, eventual în exercitarea mandatului. Altfel, ar trebui să ne aşteptăm la un mandat bazat pe un sprijin popular oarecum restrâns, dar rezistent la şocuri.

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii "Mihail Kogălniceanu” 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Alexandru LĂZESCU

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

Filmuletul zilei

opinii

Scaunele şi câinele Celsius

Nichita DANILOV

Scaunele şi câinele Celsius

Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

Sorin CUCERAI

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

O critică a criticii

Dana ȚABREA

O critică a criticii

Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Răzbunarea mașinii

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.