President Trump (II)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

President Trump (II)

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Începutul unei noi Administraţii americane, mai ales când vorbim de un preşedinte aflat la primul mandat, ne îndeamnă să reflectăm asupra relaţiei României cu Statele Unite. În cele ce urmează, formulez câteva idei, fără pretenţii de analiză, pentru că încă mi se pare greu de anticipat linia pe care se vor înscrie raporturile bilaterale, în epoca Donald Trump. 

Nu mă aştept la modificări substanţiale, indiferent de ceea ce se va întâmpla în relaţiile SUA cu UE ori Rusia, dar e posibil să apară variaţii de stil.

1. Ar fi bine să ne obişnuim cu ideea că problematica Europei de Est va fi doar una din temele de discuţie între Washington şi Moscova - importantă, dar nu supremă. Priorităţile europenilor (inclusiv ale est-europenilor) vor conta mai puţin decât în trecut pentru diplomaţia americană, dar nu vor fi total ignorate.

2. Responsabilii de la Bucureşti au detestat, pe bună dreptate, situaţiile din trecut în care, din cauza divergenţelor între occidentali, ţara noastră era pusă în situaţia de a se ralia uneia sau alteia dintre tabere. N-ar fi exclus să mai avem parte de asemenea momente.

3. România a ajuns să vorbească fluent, deşi adesea cu un accent neconvingător, limba oficială a ordinii internaţionale liberale. Preşedintele Trump crede că e momentul unei schimbări de abordare, astfel că ne-am putea vedea expuşi unui vocabular şi unui ton foarte diferit celui din epocile Obama, Bush jr. sau Clinton. Trebuie să ne adaptăm.

4. În timpul administraţiei (sau administraţiilor) Trump nu se va ajunge nici la abandonarea NATO, nici la dezangajarea SUA de pe continentul european, dar am putea asista la o diminuare a prezenţei militare americane în statele membre. România ar trebui să ofere Washingtonului argumente solide pentru a fi menţinută pe harta desfăşurărilor de trupe americane.

5. Alături de partenerii noştri de pe flancul estic al Alianţei şi de orice altă ţară interesată, guvernul român ar trebui să ceară administraţiei Trump ca orice acord cu Rusia să includă încetarea campaniilor mai mult sau mai puţin subtile de subversiune dirijate de Moscova.

6. Liderii noştri ar trebui să fie ori să devină capabili să le explice omologilor americani de ce un eventual acord cu Rusia nu trebuie în niciun caz să submineze proiectul UE cu privire la Republica Moldova. Sub Donald Trump, SUA nu se va transforma într-un aprig susţinător al Parteneriatului Estic, dar orice destindere în relaţia cu Rusia trebuie să ţină cont că acest instrument există şi nu trebuie subminat.

7. Administraţia Trump ar putea susţine, în dialogul cu Moscova, o soluţie care să facă din Ucraina un stat-tampon între Rusia şi UE. Washingtonul poate da Moscovei asigurări că nu are în vedere includerea Ucrainei în NATO, presupunând că această opţiune ar reveni pe agendă. Însă preşedintele Trump nu poate să decidă în doi, cu Vladimir Putin, relaţia Ucrainei cu Uniunea Europeană. Aici, ar trebui să putem acţiona în comun cu partenerii din UE, sub bagheta franco-germană.

8. Nu trebuie să ne comportăm ca şi cum înţelegerea Trump-Putin a fost deja încheiată sau că ea ar fi în mod necesar dăunătoare ţării noastre sau regiunii est-europene. Există riscuri, dar e mai bine să aşteptăm. Donald Trump are multe defecte, dar instinctul politic nu-i lipseşte, aşa că nu are nevoie de un compromis care să-l expună acuzaţiei că ar fi un lider slab sau că îşi plăteşte datoriile de campanie faţă de Vladimir Putin. Pe de altă parte, şi noi trebuie să facem efortul de a înţelege că pentru SUA priorităţile de politică internaţională s-au schimbat, iar Rusia nu mai este marele competitor strategic de altădată.   

9. Date fiind predispoziţiile lui Donald Trump în materie de economie internaţională, probabil că administraţia sa nu va fi prea entuziastă în chestiunea liberului schimb transatlantic, ceea ce înseamnă că proiectul de acord - contestat şi în Europa - are puţine şanse de reuşită. Dar autorităţile române pot face ceea ce trebuie pentru a sprijini mediul nostru de afaceri în relaţia cu America, inclusiv pentru atragerea unor investitori importanţi.   

10. Abandonând, dacă este nevoie, limba de lemn în care sunt formulate cel mai adesea enunţurile de politică externă, responsabilii români ar trebui să le poată spune clar, concis şi convingător omologilor americani de ce România este o ţară ce merită atenţie şi respect. Au mai făcut-o de nenumărate ori în ultimii douăzeci şi cinci de ani şi e posibil s-o facă şi în următorii douăzeci şi cinci, dar acesta e  dezavantajul ţărilor mici. Important e că ne-am făcut auziţi, aşa cum bănuiesc că se va întâmpla şi de data aceasta.   

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii "Mihail Kogălniceanu” 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

Dan CONSTANTIN

Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

Cert este că piaţa asigurărilor nu este supravegheată în nici un fel, iar salariile lor babane sunt plătite din poliţele noastre, ale tuturor.

Filmuletul zilei

opinii

Irimia. Florin Irimia

Codrin Liviu CUȚITARU

Irimia. Florin Irimia

„Cazul” prezenţei prozatorului Florin Irimia pe lista de „activitate ştiinţifică zero” a Universităţii din Iaşi îmi demonstrează clar nebunia în care s-a ajuns cu „scientometria”. Acest monstru e pe cale să anuleze diversitatea şi bogăţia experienţei intelectuale, care ar trebui să stea la temelia vieţii universitare. Este noul „nazism” academic şi nu greşesc deloc emiţând o asemenea comparaţie.

Câteva date statistice recente (I)

George ŢURCĂNAŞU

Câteva date statistice recente (I)

În plan regional, cele opt judeţe ale Moldovei au coborât sub 4 milioane de locuitori, involuţia demografică având valori peste media naţională (-9 la mie). Alături de judeţul Iaşi, doar Suceava are un declin inferior mediei naţionale (-6,4 la mie). Toate celelalte judeţe au pierdut între 11,2 şi 13,8 la mie din populaţie.

Minciuna de aur

Bogdan ILIESCU

Minciuna de aur

„A lie told often enough becomes the truth.” (O minciună spusă suficient de des devine adevărul.) Vladimir Lenin

pulspulspuls

E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

Nu ştim dacă ştiţi, dar, pe lângă un fin analist cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, amicul nostru Archibald Tănase este şi un vechi şi încercat şofer în traficul infernal din Iaşi. 

Caricatura zilei

Toc

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.