anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

President Trump (II)

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Începutul unei noi Administraţii americane, mai ales când vorbim de un preşedinte aflat la primul mandat, ne îndeamnă să reflectăm asupra relaţiei României cu Statele Unite. În cele ce urmează, formulez câteva idei, fără pretenţii de analiză, pentru că încă mi se pare greu de anticipat linia pe care se vor înscrie raporturile bilaterale, în epoca Donald Trump. 

Nu mă aştept la modificări substanţiale, indiferent de ceea ce se va întâmpla în relaţiile SUA cu UE ori Rusia, dar e posibil să apară variaţii de stil.

1. Ar fi bine să ne obişnuim cu ideea că problematica Europei de Est va fi doar una din temele de discuţie între Washington şi Moscova - importantă, dar nu supremă. Priorităţile europenilor (inclusiv ale est-europenilor) vor conta mai puţin decât în trecut pentru diplomaţia americană, dar nu vor fi total ignorate.

2. Responsabilii de la Bucureşti au detestat, pe bună dreptate, situaţiile din trecut în care, din cauza divergenţelor între occidentali, ţara noastră era pusă în situaţia de a se ralia uneia sau alteia dintre tabere. N-ar fi exclus să mai avem parte de asemenea momente.

3. România a ajuns să vorbească fluent, deşi adesea cu un accent neconvingător, limba oficială a ordinii internaţionale liberale. Preşedintele Trump crede că e momentul unei schimbări de abordare, astfel că ne-am putea vedea expuşi unui vocabular şi unui ton foarte diferit celui din epocile Obama, Bush jr. sau Clinton. Trebuie să ne adaptăm.

4. În timpul administraţiei (sau administraţiilor) Trump nu se va ajunge nici la abandonarea NATO, nici la dezangajarea SUA de pe continentul european, dar am putea asista la o diminuare a prezenţei militare americane în statele membre. România ar trebui să ofere Washingtonului argumente solide pentru a fi menţinută pe harta desfăşurărilor de trupe americane.

5. Alături de partenerii noştri de pe flancul estic al Alianţei şi de orice altă ţară interesată, guvernul român ar trebui să ceară administraţiei Trump ca orice acord cu Rusia să includă încetarea campaniilor mai mult sau mai puţin subtile de subversiune dirijate de Moscova.

6. Liderii noştri ar trebui să fie ori să devină capabili să le explice omologilor americani de ce un eventual acord cu Rusia nu trebuie în niciun caz să submineze proiectul UE cu privire la Republica Moldova. Sub Donald Trump, SUA nu se va transforma într-un aprig susţinător al Parteneriatului Estic, dar orice destindere în relaţia cu Rusia trebuie să ţină cont că acest instrument există şi nu trebuie subminat.

7. Administraţia Trump ar putea susţine, în dialogul cu Moscova, o soluţie care să facă din Ucraina un stat-tampon între Rusia şi UE. Washingtonul poate da Moscovei asigurări că nu are în vedere includerea Ucrainei în NATO, presupunând că această opţiune ar reveni pe agendă. Însă preşedintele Trump nu poate să decidă în doi, cu Vladimir Putin, relaţia Ucrainei cu Uniunea Europeană. Aici, ar trebui să putem acţiona în comun cu partenerii din UE, sub bagheta franco-germană.

8. Nu trebuie să ne comportăm ca şi cum înţelegerea Trump-Putin a fost deja încheiată sau că ea ar fi în mod necesar dăunătoare ţării noastre sau regiunii est-europene. Există riscuri, dar e mai bine să aşteptăm. Donald Trump are multe defecte, dar instinctul politic nu-i lipseşte, aşa că nu are nevoie de un compromis care să-l expună acuzaţiei că ar fi un lider slab sau că îşi plăteşte datoriile de campanie faţă de Vladimir Putin. Pe de altă parte, şi noi trebuie să facem efortul de a înţelege că pentru SUA priorităţile de politică internaţională s-au schimbat, iar Rusia nu mai este marele competitor strategic de altădată.   

9. Date fiind predispoziţiile lui Donald Trump în materie de economie internaţională, probabil că administraţia sa nu va fi prea entuziastă în chestiunea liberului schimb transatlantic, ceea ce înseamnă că proiectul de acord - contestat şi în Europa - are puţine şanse de reuşită. Dar autorităţile române pot face ceea ce trebuie pentru a sprijini mediul nostru de afaceri în relaţia cu America, inclusiv pentru atragerea unor investitori importanţi.   

10. Abandonând, dacă este nevoie, limba de lemn în care sunt formulate cel mai adesea enunţurile de politică externă, responsabilii români ar trebui să le poată spune clar, concis şi convingător omologilor americani de ce România este o ţară ce merită atenţie şi respect. Au mai făcut-o de nenumărate ori în ultimii douăzeci şi cinci de ani şi e posibil s-o facă şi în următorii douăzeci şi cinci, dar acesta e  dezavantajul ţărilor mici. Important e că ne-am făcut auziţi, aşa cum bănuiesc că se va întâmpla şi de data aceasta.   

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii "Mihail Kogălniceanu” 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Cosmin PAȘCA

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Singurul scenariu de neconceput în prezent pentru liderii PNL este atragerea tandemului Cioloş-Barna la guvernare. În ciuda multor compromisuri făcute de Alianţă, USR-PLUS rămâne structura politică cel mai greu de strunit de liberali, cu care se poate ajunge cel mai greu la un compromis, poate şi pentru că are obiceiul (încă) să cânte pe mai multe voci.

Filmuletul zilei

opinii

Interogaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Interogaţii

Norişor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziţionării unui set de cămăşi, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întâi, domnule profesor, trebuie să definim câteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum şi, mai ales, când?”

Efectul F

Nicolae TURTUREANU

Efectul F

...astfel mi-am intitulat textul publicat, în urmă cu aproape două decenii, în această pagină, text inserat mai apoi în volumul de publicistică „Mătrăguna dulce” (2001). Era, din partea-mi, o încercare de portret a lui Florin Faifer, pornind de la o tocmai apărută carte a sa, „Efectul de prismă”, dar şi a altora, sub... efectul cărora mă aflam. 

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Alin ANDRIEȘ

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Retrospectiv privind, gestionarea problemelor economice şi a celor de sănătate publică a fost mai uşor de gestionat în perioada stării de urgenţă decât este în perioada de relaxare. Restricţiile impuse la nivel naţional, dar şi internaţional, au determinat un şoc la nivelul ofertei agregate, producţia de bunuri şi servicii a fost oprită sau redusă semnificativ. 

pulspulspuls

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

După eşuatul şi ridicolul miting pro-Dragnea de la Iaşi, de anul trecut, multă lume se tot întreba cum de nu a sărit din schemă încă, până la ora asta, organizatorul acestuia, Electricianul şăf de la partidoi, seralistul sforar şi omul cu bănuţul. 

Caricatura zilei

Pe roți

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.