Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

PressOne: SRI închide Colegiul Naţional de Informaţii şi îi retrage diploma lui Teodorovici

GALERIE
Teodorovici
  • Teodorovici
- +

Colegiul Naţional de Informaţii, instituţie de învăţământ care face parte din Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" (ANIMV), aflată în subordinea Serviciului Român de Informaţii (SRI), urmează să fie desfiinţat. Decizia de suspendare a activităţii, care va fi urmată de închiderea Colegiului, a fost generată de ancheta internă pe care conducerea ANIMV a declanşat-o după ce, în octombrie 2017, actualul ministru al Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, declara că are o diplomă de absolvire a Colegiului fără să fi trecut "nici măcar o dată" pe acolo. De asemenea, lui Eugen Teodorovici îi va fi retrasă diploma de absolvire a Colegiului, scrie PressOne. "Este o chestiune de săptămâni", au declarat mai multe surse din SRI. Într-un răspuns oficial primit de PressOne de la Biroul de Presă al Academiei SRI se precizează că, în acest moment, "activitatea Colegiului Naţional de Informaţii este suspendată".

 

Decizia de suspendare a activităţii, care va fi urmată de închiderea Colegiului, a fost generată de ancheta internă pe care conducerea ANIMV a declanşat-o după ce, în octombrie 2017, actualul ministru al Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici (46 de ani), declara că are o diplomă de absolvire a Colegiului fără să fi trecut "nici măcar o dată" pe acolo. Mai mult, în răspunsul primit de PressOne la Biroul de Presă al Academiei SRI se spune că lui Eugen Teodorovici îi va fi retrasă diploma de absolvire a Colegiului, ca urmare a respectivei anchete interne.

Aceste două decizii, desfiinţarea Colegiului şi retragerea diplomei ministrului Teodorovici, sunt primele semne concrete de reformă în ANIMV pe care le ia noua conducere a SRI. De altfel, surse din interiorul Serviciului au declarat că Eugen Teodorovici nu este singurul politician care a obţinut o diplomă de absolvire fără să fi trecut vreodată pe la Colegiul SRI, scrie jurnalista Emilia Şercan. Suspendarea activităţii şi viitoarea decizie de desfiinţare a Colegiului Naţional de Informaţii (CNI) survin unor scandaluri care au zguduit credibilitatea instituţiei, dar şi pe cea a ANIMV, în ansamblu.

Cel mai recent scandal s-a petrecut într-o emisiune a TVR 1 din octombrie 2017, când, provocat de deputatul PMP Robert Turcescu, senatorul PSD Eugen Teodorovici a mărturisit că a obţinut o diplomă de la Colegiul Naţional de Informaţii fără să treacă pe acolo. Ulterior, Eugen Teodorovici a precizat că diploma îi fusese adusă la birou. A doua zi după acea emisiune, ANIMV a anunţat că Teodorovici absolvise Colegiul Naţional de Informaţii în 2013, urmând un curs postuniversitar de 45 de zile dedicat civililor. "Senatul actual al Academiei Naţionale de Informaţii «Mihai Viteazul» s-a autosesizat pentru a verifica condiţiile de absolvire în cazul domnului Teodorovici", se preciza în comunicatul de presă al ANIMV.

Într-un răspuns la o solicitare pe care PressOne a adresat-o Academiei Naţionale de Informaţii după numirea lui Eugen Teodorovici în funcţia de ministru al Finanţelor, se precizează că o comisie de specialitate a verificat respectarea procedurilor prin care acesta a obţinut diploma de absolvire a Colegiului Naţional de Informaţii şi a constatat că Teodorovici a depus cerere şi dosar de înscriere, apoi a fost prezent şi a susţinut colocviul de admitere, a încheiat un contract de studii cu ANIMV şi a plătit taxa de şcolarizare aferentă programului Colegiului. Aceeaşi comisie a descoperit mai multe nereguli referitoare la modul în care Eugen Teodorovici a primit diploma de la Colegiul Naţional de Informaţii. El nu a susţinut evaluările la cele trei discipline obligatorii, nu i-au fost acordate note, nu a dat examenul de certificare a competenţelor şi nu şi-a ridicat personal diploma de absolvire de la sediul ANIMV. În urma acestor încălcări ale Legii educaţiei, conducerea ANIMV şi cea a Colegiului au decis anularea certificatului de absolvire acordat lui Eugen Orlando Teodorovici.

"Menţionăm că persoanele responsabile de încălcarea procedurilor de evaluare şi acordare a certificatelor de studii din cadrul ANIMV nu mai au niciun fel de relaţie contractuală cu Academia Naţională de Informaţii «Mihai Viteazul» sau cu Serviciul Român de Informaţii", se arată în răspunsul Biroului de Presă al Academiei SRI. Aceeaşi comisie derulează un proces prin care verifică procedurile de obţinere a diplomelor de către toţi absolvenţii Colegiului, de la înfiinţare până în prezent. "Menţionăm că, pe parcursul verificărilor, activitatea Colegiului Naţional de Informaţii este suspendată", mai precizează Biroul de Presă al Academiei SRI.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri