anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 07.08.2020

PressOne: SRI închide Colegiul Naţional de Informaţii şi îi retrage diploma lui Teodorovici

GALERIE
Teodorovici
  • Teodorovici
- +

Colegiul Naţional de Informaţii, instituţie de învăţământ care face parte din Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" (ANIMV), aflată în subordinea Serviciului Român de Informaţii (SRI), urmează să fie desfiinţat. Decizia de suspendare a activităţii, care va fi urmată de închiderea Colegiului, a fost generată de ancheta internă pe care conducerea ANIMV a declanşat-o după ce, în octombrie 2017, actualul ministru al Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, declara că are o diplomă de absolvire a Colegiului fără să fi trecut "nici măcar o dată" pe acolo. De asemenea, lui Eugen Teodorovici îi va fi retrasă diploma de absolvire a Colegiului, scrie PressOne. "Este o chestiune de săptămâni", au declarat mai multe surse din SRI. Într-un răspuns oficial primit de PressOne de la Biroul de Presă al Academiei SRI se precizează că, în acest moment, "activitatea Colegiului Naţional de Informaţii este suspendată".

 

Decizia de suspendare a activităţii, care va fi urmată de închiderea Colegiului, a fost generată de ancheta internă pe care conducerea ANIMV a declanşat-o după ce, în octombrie 2017, actualul ministru al Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici (46 de ani), declara că are o diplomă de absolvire a Colegiului fără să fi trecut "nici măcar o dată" pe acolo. Mai mult, în răspunsul primit de PressOne la Biroul de Presă al Academiei SRI se spune că lui Eugen Teodorovici îi va fi retrasă diploma de absolvire a Colegiului, ca urmare a respectivei anchete interne.

Aceste două decizii, desfiinţarea Colegiului şi retragerea diplomei ministrului Teodorovici, sunt primele semne concrete de reformă în ANIMV pe care le ia noua conducere a SRI. De altfel, surse din interiorul Serviciului au declarat că Eugen Teodorovici nu este singurul politician care a obţinut o diplomă de absolvire fără să fi trecut vreodată pe la Colegiul SRI, scrie jurnalista Emilia Şercan. Suspendarea activităţii şi viitoarea decizie de desfiinţare a Colegiului Naţional de Informaţii (CNI) survin unor scandaluri care au zguduit credibilitatea instituţiei, dar şi pe cea a ANIMV, în ansamblu.

Cel mai recent scandal s-a petrecut într-o emisiune a TVR 1 din octombrie 2017, când, provocat de deputatul PMP Robert Turcescu, senatorul PSD Eugen Teodorovici a mărturisit că a obţinut o diplomă de la Colegiul Naţional de Informaţii fără să treacă pe acolo. Ulterior, Eugen Teodorovici a precizat că diploma îi fusese adusă la birou. A doua zi după acea emisiune, ANIMV a anunţat că Teodorovici absolvise Colegiul Naţional de Informaţii în 2013, urmând un curs postuniversitar de 45 de zile dedicat civililor. "Senatul actual al Academiei Naţionale de Informaţii «Mihai Viteazul» s-a autosesizat pentru a verifica condiţiile de absolvire în cazul domnului Teodorovici", se preciza în comunicatul de presă al ANIMV.

Într-un răspuns la o solicitare pe care PressOne a adresat-o Academiei Naţionale de Informaţii după numirea lui Eugen Teodorovici în funcţia de ministru al Finanţelor, se precizează că o comisie de specialitate a verificat respectarea procedurilor prin care acesta a obţinut diploma de absolvire a Colegiului Naţional de Informaţii şi a constatat că Teodorovici a depus cerere şi dosar de înscriere, apoi a fost prezent şi a susţinut colocviul de admitere, a încheiat un contract de studii cu ANIMV şi a plătit taxa de şcolarizare aferentă programului Colegiului. Aceeaşi comisie a descoperit mai multe nereguli referitoare la modul în care Eugen Teodorovici a primit diploma de la Colegiul Naţional de Informaţii. El nu a susţinut evaluările la cele trei discipline obligatorii, nu i-au fost acordate note, nu a dat examenul de certificare a competenţelor şi nu şi-a ridicat personal diploma de absolvire de la sediul ANIMV. În urma acestor încălcări ale Legii educaţiei, conducerea ANIMV şi cea a Colegiului au decis anularea certificatului de absolvire acordat lui Eugen Orlando Teodorovici.

"Menţionăm că persoanele responsabile de încălcarea procedurilor de evaluare şi acordare a certificatelor de studii din cadrul ANIMV nu mai au niciun fel de relaţie contractuală cu Academia Naţională de Informaţii «Mihai Viteazul» sau cu Serviciul Român de Informaţii", se arată în răspunsul Biroului de Presă al Academiei SRI. Aceeaşi comisie derulează un proces prin care verifică procedurile de obţinere a diplomelor de către toţi absolvenţii Colegiului, de la înfiinţare până în prezent. "Menţionăm că, pe parcursul verificărilor, activitatea Colegiului Naţional de Informaţii este suspendată", mai precizează Biroul de Presă al Academiei SRI.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dar la Primărie când se ajunge?

Ionuț BENEA

Dar la Primărie când se ajunge?

Arestarea lui Cristin Zămosteanu este doar vârful unui aisberg pe care procurorii trebuie să-l arate la adevărata sa dimensiune.

Filmuletul zilei

opinii

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

Inventica

Neculai SEGHEDIN

Inventica

În anul 1983 eram în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am intrat în magazinul sătesc, care era „cu de toate”, unde am găsit o carte care m-a fascinat de cum am deschis-o: „Inventica” de Pierre Verone, Editura Albatros, Colecţia Lyceum. Să cumperi cărţi atunci când urci pe munte cu rucsacul în spate, recunosc, nu atestă o inteligenţă prea grozavă, ba dimpotrivă, mai ales atunci când nu eşti chiar o forţă a naturii...

Geopolitrucuri

Nicolae CREŢU

Geopolitrucuri

Aproape că nu e zi care să treacă fără vreo ştire, comentarii şi dezbateri (o vocabulă, aceasta din urmă, mai puţin compromisă decât mulţimea de „talk-show”-uri în care nu numai că nu se dezbate nimic, dar domneşte o „armonie” adormitoare, între eternii lor „abonaţi”, mereu aceiaşi şi tare temători de polemos) gata să citeze ierarhii, rating-uri pe scala cărora România (deci noi, românii) se situează foarte jos. 

pulspulspuls

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Caricatura zilei

Degustare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.