Investitorii aleg să plaseze economiile în euro pe fondul tensiunilor geopolitice tot mai accentuate.
Prețul aurului și-a continuat creșterea record, ajungând la noi niveluri istorice, în contextul unei activități speculative intense și a unor tensiuni persistente din Orientul Mijlociu. Luni, prețul aurului în tranzacțiile spot a atins 2.335,73 dolari pe uncie, după ce a sărit la un nou record istoric de 2.353,79 dolari la începutul sesiunii. Această tendință ascendentă a fost întărită și de creșterea cu 0,4% a contractelor futures pe aur din SUA, până la 2.354,50 USD.
Analizele pieței financiare relevă un optimism accentuat în ceea ce privește perspectivele cotațiilor aurului față de nivelul actual. Kyle Rodda, analist la Capital.com, a subliniat că există semnale de efervescență pe piață, alimentată în parte de cererea crescută de aur ca valoare de refugiu, în contextul riscurilor geopolitice din Orientul Mijlociu.
De asemenea, achizițiile masive efectuate de băncile centrale și investițiile în valori de refugiu au contribuit la avansul prețului aurului, care a înregistrat o creștere de 12% de la începutul anului. Totuși, există temeri legate de o posibilă volatilitate ridicată a prețului, care ar putea determina ieșirea unor investitori din piață pe măsură ce prețul aurului continuă să crească.
În ceea ce privește economia americană, creșterea numărului de locuri de muncă în luna martie a depășit așteptările, sugerând o posibilă creștere solidă în primul trimestru. Această perspectivă ar putea întârzia reducerile de dobândă preconizate de către Rezerva Federală a SUA (Fed).
Banca UBS și-a revizuit în sus prognoza de sfârșit de an pentru aur, estimând că acesta ar putea ajunge la 2.250 dolari pe uncie, datorită creșterii cererii și a achizițiilor de titluri ale fondurilor de investiții tranzacționate la bursă (ETF). Se anticipează că deținerile de ETF-uri pe aur vor crește odată cu începerea reducerii dobânzilor de către Fed, probabil în a doua jumătate a anului.
În ceea ce privește achizițiile de aur fizic, cererea din India a stagnat din cauza prețurilor ridicate, în timp ce achizițiile din China, principalul consumator de aur, au rămas solide. În același timp, prețul spot al argintului a înregistrat o creștere de 1,1%, ajungând la 27,77 dolari pe uncie, în timp ce platina și paladiul au înregistrat de asemenea creșteri ușoare.
În concluzie, prețul aurului continuă să fie influențat de achiziții speculative și de tensiuni geopolitice, în timp ce perspectivele economice ale SUA generează incertitudini cu privire la politica monetară viitoare a Fed-ului.
Citește aici ediția integrală Ziarul De Business nr.3
Publicitate și alte recomandări video