Preţul cerealelor este în scădere pe fondul creşterii producţiei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

Preţul cerealelor este în scădere pe fondul creşterii producţiei

GALERIE
porumb
  • porumb
- +

Agricultorii din judeţul Iaşi se pot bucura anul acesta de cantităţi mari la recoltele de porumb, floarea soarelui, soia şi sfeclă de zahăr. Reprezentanţii de la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură (DAJ) Iaşi au anunţat cifrele oficiale, care sunt mai mari ca cele de anul trecut.

La porumb campania de recoltare este finalizată în proporţie de 65% şi a înregistrat 4.850 de kilograme la hectar, mai mult decât în 2016 când s-a înregistrat 2.725 kilograme, urmată de campania pentru floarea soarelui, care a înregistrat o cantitate de 2.550 de kilograme la hectar, mai mult decât s-a preconizat. Menţionăm faptul că anul trecut s-au recoltat 1.800 de kilograme la hectar.

Producţie mare s-a înregistrat şi la sfecla de zahăr, cu 43.000 de kilograme la hectar, faţă de 41.600 de kilograme, cât a fost anul trecut. Şi la soia rezulattele sunt conform aşteptărilor, de pe fiecare hectar, fermierii recoltând 2.050 de kilograme, faţă de 1.354, cât s-a înregistrat anul trecut. „Noi am dat ieri (nr. alaltăieri) preţurile la Consiliul Judeţean, pentru porumb şi grâu. Porumbul este 45 de bani kilogramul, adică 450 de lei tona iar grâul 50 de bani kilogramul, adică 500 de lei tona. Preţurile sunt mai mici ca anul trecut. Precizăm însă că acestea sunt preţuri de referinţă făcute de noi pe baza cărora fermierii sunt impozitaţi. Pe piaţa liberă, am văzut că preţul la porumb este şi de 52 de bani pe kilogram, iar la grâu de 58 de bani”, a declarat Magneriu Jalbă, şeful DAJ.

Precizăm faptul că anul trecut, preţul stabilit de instituţia ieşeană la porumb a fost de 47 de bani kilogramul iar cel la grâu de 52 de bani kilogramul. Conform unei analize făcute de platforma online de informare şi tranzacţionare a cerealelor, AgroGo, preţul porumbului este mai mic ca în 2016 şi pe piaţa bursieră. „Dat fiind faptul că o bună parte din producţia de porumb merge spre export, o importanţă mare în evoluţia preţului o are şi contextul internaţional. În bazinul Mării Negre, se ştia încă de acum câteva luni că, în acest sezon, competitorii noştri tradiţionali, Rusia şi Ucraina vor avea volume foarte mari de porumb. Între timp, ultimele rapoarte USDA (autoritate recunoscută la nivel mondial pentru statistici în agricultură) arată că producţia din Ucraina s-a diminuat din cauza unei secete accentuate din luna august.

Această scădere este însă compensată de o creştere semnificativă a producţiei de porumb din Brazilia şi Argentina. Astfel, dat fiind nivelul relativ scăzut al preţului şi perspectivele nesigure, profitabilitatea pentru porumb în acest an este strâns legată de producţia obţinută la hectar de către fermieri”, au precizat cei de la AgroGo. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.