Prețul gigacaloriei rămâne la fel ca-n anii trecuți. Chirica a forțat majorarea, dar s-au opus consilierii

joi, 17 octombrie 2024, 03:16
2 MIN
 Prețul gigacaloriei rămâne la fel ca-n anii trecuți. Chirica a forțat majorarea, dar s-au opus consilierii

Consilierii s-au opus din nou scumpirii ei cu 45 la sută pentru populație și cu 130 la sută pentru operatorii economici.

Proiectul privind modificarea prețului de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice în municipiul Iași a picat din nou la votul consilierilor locali, convocați în ședință extraordinară. „E o necesitate pe care ANRE ne-o tot comunică în ultima vreme și pe care trebuie să ducem la îndeplinire. Orice refuz asupra aprobării prețurilor și tarifelor propuse trebuie să fie justificat”, a spus primarul Mihai Chirica pe un ton resemnat în deschiderea ședinței. Doar 12 voturi au fost în favoarea proiectului de hotărâre. Alți 14 consilieri s-au abținut (niciun vot contra), fiind consemnat astfel al treilea eșec în încercarea de a trece noile tarife pentru gigacalorie.

Așa cum am mai relatat, prețul local la gigacalorie ar urma să crească de la 324 lei în prezent la 739 lei, mai mult decât dublu. Pentru populație, mare parte din sumă este subvenționată de la bugetul local, consumatorii casnici având de plătit circa 300 lei/Gcal față de 206 lei în prezent. În schimb, consumatorii noncasnici trebuie să suporte prețul integral. Este motivul invocat de unul dintre viceprimari, Răzvan Timofciuc, pentru abținerea la vot.

„Sperăm să găsim soluții de finanțare până la sfârșitul anului”, a spus ulterior primarul Chirica. El a amintit că, luna trecută, Consiliul Local a avizat contractarea unui împrumut destinat achiziției de combustibil (gaze naturale) pentru funcționarea sistemului de termoficare. La sfârșitul aceleiași luni, gradul de îndatorare a Municipiului Iași era de 6,58 la sută, potrivit unui comunicat al primăriei ieșene. „Fără sumele aferente împrumuturilor contractate de municipalitate pentru asigurarea prefinanţării şi/ sau cofinanţării proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de preaderare şi postaderare de la Uniunea Europeană se obține un nivel al îndatorării de 4,90 la sută, aflat cu mult sub limita de 30 la sută prevăzută de legisla ia în vigoare”, precizează documentul menționat.

 

Citește și:

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii