De Business

Punem punctul pe știi

Pretul la carnea de pasare a crescut, de la inceputul anului, cu peste 160%

luni, 13 octombrie 1997, 23:00
2 MIN
 Pretul la carnea de pasare a crescut, de la inceputul anului, cu peste 160%

Pretul la carnea de pasare a crescut de la inceputul anului cu peste 160%, de la circa 6.000 lei pe kilogram la peste 16.000 lei, informeaza Uniunea Crescatorilor de Pasari din Rom?nia.
Pretul a inregistrat, insa, o scadere in perioada iulie – septembrie, de aproape 8% (de la 17.500 la 16.000 lei/kg). Scaderea pretului in aceasta perioada s-a datorat cresterii importurilor de carne, mai ales din Ungaria, ca urmare a scaderii taxelor vamale dupa intrarea in vigoare a acordului CEFTA.
Scaderea pretului, ca urmare a importurilor de carne la preturi mai mici, a determinat societatile Avicola sa acumuleze stocuri greu vandabile, livrarile pe piata scazind de la 430 tone/zi la 143 tone. Cele peste 2.600 tone de carne din stocuri, care valoreaza peste 42 miliarde lei, dezechilibreaza balanta financiara a avicolelor, care nu mai pot reduce preturile fara a provoca pierderi. Societatile Avicola care au stocuri mari de carne sint: Brasov – 401 tone, Nutricod Codlea – 375 tone, Tg. Jiu – 275 tone, Constanta – 210 tone.
De asemenea, pretul oualor a crescut, in perioada ianuarie – septembrie, de la 414 lei la 612 lei, in timp ce, la societatile Avicola, stocurile si livrarile au scazut.
Desi efectivele de gaini ouatoare au scazut, piata interna a oalor nu a fost afectata, pretul oscilind, de circa trei luni, in jurul valorii de 600 lei. In acelasi timp, stocurile au crescut, in special la sfirsitul lunii august si inceputul lunii septembrie, cind s-au semnalat si importuri mari, la preturi inferioare celor practicate de societatile rom?nesti.
Efectivele totale insumeaza peste 29 milioane de gaini, din care circa 4,1 milioane se gasesc in societati organizate (2,7 milioane – in societati cu capital majoritar de stat si 1,4 milioane – in societati private). Din aceste efective, aproape un milion sint gaini de reproductie, de la care doar maximum 50% din oua sint destinate consumului. Societatile agricole nu pot asigura mai mult de 850 – 900 milioane oua anual, reprezentind circa 25 – 30% din necesar, restul urmind a fi partial acoperit de catre micii producatori si masiv din importuri.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii