anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Preţul lemnului de foc s-a dublat! Care sunt principalele cauze ale acestei scumpiri

GALERIE
lemn de foc
 • lemn de foc
- +

Preţul lemnului de foc s-a dublat faţă de anul trecut, principalele cauze fiind creşterea preţurilor la energie şi gaze, precum şi blocajele din administraţia silvică. Dacă anul trecut un metru cub de lemn de foc putea fi cumpărat cu 250 de lei, anul acesta costă cel puţin 500 de lei. „La munte anul trecut era undeva 250, maximum 300 de lei pe metru cub, acum este în jur de 500 de lei pe metru cub. 

La câmpie era 400 de lei pe metru cub, acum este 6-700 de lei pe metru cub. La distribuitorii mari din oraşe sare şi de 800, 900 de lei pe metru cub pentru lemnul de foc paletizat”, a declarat Constantin Tobescu, preşedinte al Asociaţiei Industriei Lemnului – Prolemn.

Un lucru nu tocmai îmbucurător pentru cele 3,5 milioane de gospodării din România care sunt încălzite cu lemne. Specialiştii din industrie spun că în zona de câmpie oamenii consumă pe iarnă în jur de 3-4 metri cubi, în timp ce în zona de munte se ard între 10 sau chiar 15 metri cubi.

De vină pentru aceste majorări sunt atât scumpirile din ultima perioadă la energie şi gaze, cât şi blocajele din administraţia silvică. Blocaje care îi fac pe micii proprietari de păduri să beneficieze foarte greu de cotele care le revin anual.

„Pur şi simplu, din cauza unei reglementări defectuoase şi inaplicabile, s-au scos din piaţă câteva milioane de metri cubi. Concret, un proprietar care are un hectar de pădure şi ar avea dreptul să recolteze 5 metri cubi de lemn de pe proprietatea lui, dreptul lui, uzufructul pădurii, trebuie să se ducă la Ocol, Ocolul să se ducă să-i marcheze, după aia trebuie să se ducă încă o dată Ocolul să-i dea autorizaţie şi să-i predea parchetul, încă o dată ca să-i reprimească parchetul şi încă o dată ca să-i taie un aviz. Cineva de la Ocol trebuie să se ducă de patru ori în pădure pentru a-i da omului un document cu care să-şi transporte lemnul acasă. Ministerul a reglementat în acest fel, iar această procedură e atât de birocratică şi atât de costisitoare de timp şi de forţă de muncă, încât fizic, nu se poate face”, a declarat Constantin Tobescu, preşedinte al Asociaţiei Industriei Lemnului – Prolemn.

Citiţi materialul integral pe G4MEDIA

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X