Mai multe magazine din Marea Britanie, Australia și Statele au anunțat, luna aceasta, că retrag de la vânzare produsele pe bază de nucă de cocos. Motivul? Erau fabricate din nuci culese de „maimuțe-sclav“.
Cine ar sta să citească etichetele produselor pe bază de cocos și-ar închipui un paradis cu apă limpede, oameni desculți care îmbrățișează copaci și nuci de cocos care cad pașnic pe pământ de prea multă fericire. Produsele sunt la modă mai ales în magazinele „bio“, acolo unde toate articolele par că dansează pe vibrațiile Universului și sunt în perfectă armonie cu natura. Uleiurile de cocos, apa de cocos, cremele de tot felul sau fulgii pentru prăjituri nu lipsesc din nici o revistă glossy, fiind secretul suprem al hidratării și nutriției organismului.
Un raport al organizației pentru drepturile animalelor PETA, lansat la începutul lunii iulie, pictează un tablou diferit: nucile de cocos provenite din Thailanda sunt culese prin muncă forțată de maimuțe ținute în lanțuri. Raportul detaliază faptul că maimuțele macac trec prin antrenamente pline de cruzime pentru a învăța să culeagă nuci de cocos și că le sunt smulși dinții înainte de a fi trimise la cules, pentru a nu-și putea mușca supraveghetorii.
Organizația mai susținea că au găsit dovezi că macacii sunt ținuți în cuști în care abia încap și de multe ori sunt lăsați să stea în ploaie, legați în lanțuri. Furia împotriva „sclaviei maimuțelor“ a fost rapidă și intensă. A intervenit până și partenera ministrului britanic, Boris Johnson, care a lăudat lanțurile de magazine care deja au anunțat că renunță la produsele pe bază de cocos și le-a îndemnat și pe restul să procedeze la fel.
Reacția a fost puternică nu doar în Marea Britanie, ci și în Statele Unite și Australia, unde mai multe lanțuri de magazine au scos produsele de pe rafturi. Boicotul acestor produse este extrem de costisitor pentru Thailanda, țară în care comerțul cu produse pe bază de nuci de cocos este în valoare de jumătate de miliard de dolari.
O primă reacție a guvernului a fost să nege faptul că maimuțele sunt tratate cu cruzime. Culesul nucilor de cocos de către maimuțe este o tradiție și o atracție turistică în Thailanda. În plus, munca este foarte periculoasă pentru oameni, așa că producătorii mici nu au o soluție mai bună decât să apeleze la macaci pentru cules. Însă, supus presiunilor, guvernul a fost de acord să permită urmărirea etică a produselor, astfel încât consumatorii să știe dacă au fost sau nu folosite maimuțe la culesul nucilor de cocos.
Există însă și voci în vest care pun sub semnul întrebării imoralitatea practicii. În 2015, prestigiosul post de radio american NPR se întreba dacă este într-adevăr vorba de „sclavie“ sau este aceeași situație cu boii folosiți pe câmp sau chiar câinii pe care îi cumpărăm ca să ne supravegheze casele. Ideea de „muncă forțată“ și „sclavie“, asociată până acum oamenilor, ar fi folosită discriminatoriu dacă s-ar aplica doar la maimuțe.
Faptul că sunt primate și că, dintre toate animalele, ni se asemănă cel mai mult probabil nu are nici o legătură cu asta.
Publicitate și alte recomandări video