anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Prețul petrolului rusesc va fi plafonat de luni la 60 de dolari barilul. Ce înseamnă asta

GALERIE
plafonare, pret, petrol
 • plafonare, pret, petrol
- +

Guvernele occidentale urmăresc să limiteze exporturile de petrol ale Rusiei în încercarea de a limita veniturile pe care se sprijină bugetul Moscovei, armata acesteia și invazia Ucrainei, scrie The Week. Plafonul va intra în vigoare luni, UE ajungând vineri la un acord privind pragul de 60 de dolari pe baril.

Măsura ar avea un efect incert asupra prețului petrolului, existând temerea că oricum cererea de petrol ar putea scădea din cauza încetinirii economiei globale.

Rusia, cel de-al doilea producător mondial de petrol, și-a redirecționat deja o mare parte din aprovizionare către India, China și alte țări asiatice la prețuri reduse, după ce clienții occidentali au evitat să cumpere de la ei, înainte de interdicția UE.

Ce efect ar avea diferite niveluri de plafon?


Un plafon de 60 de dolari nu ar avea un impact prea mare asupra finanțelor Rusiei, a spus Simone Tagliapietra, expert în politici energetice la think tank-ul Bruegel din Bruxelles. Petrolul din Rusia se vinde cu oricum mult mai ieftin față de indicele de referință internațional Brent și a scăzut sub 60 de dolari pentru prima dată în săptămâna aceasta din cauza temerilor unei reduceri a cererii din China, pe fondul focarelor de COVID-19.

În primul rând, plafonul de 60 de dolari nu este unul satisfăcător, a spus Tagliapietra, dar ar împiedica Kremlinul să profite dacă prețurile petrolului vor crește brusc. Acest plafon ar putea fi redus în timp dacă dorim să creștem presiunea asupra președintelui rus Vladimir Putin, a spus ea. Problema este că am petrecut deja o mulțime de luni așteptând această măsură.

Dacă plafonul ar fi fost de până la 50 de dolari, ar fi redus mai mult veniturile Rusiei și ar face imposibil ca Rusia să-și echilibreze bugetul de stat. Moscova ar avea nevoie de un preț de aproximativ 60 până la 70 de dolari pe baril pentru a așa-numitul efort fiscal. Dar un plafon de 50 de dolari ar fi fost în continuare peste costul de producție al Rusiei, cuprins între 30 și 40 de dolari pe baril, oferind Moscovei un stimulent să continue să vândă petrol pentru a evita să fie nevoită să oprească sondele care pot fi greu de repornit.

Robin Brooks, economist-șef la Institutul pentru Finanțe Internaționale din Washington, a sugerat că un plafon de 30 de dolari ar oferi Rusiei criza financiară pe care o merită.

Problema stabilirii plafonului a arătat dezacordul asupra obiectivului urmărit: afectarea finanțelor Rusiei sau îmblânzirea inflației, SUA optând pentru scăderea inflației, explică Maria Shagina, expert în sancțiuni la Institutul Internațional pentru Strategii și Studii din Berlin. Plafonul de 60 de dolari nu reprezintă o măsură prea coercitivă, dar e mai mult decât deloc. Iar acest nivel de 60 USD poate fi scăzut în timp.

Ce se întâmplă dacă Rusia și alte țări nu îl vor respecta?


Rusia a declarat că nu va respecta niciun plafon și va opri livrările către țările care o fac. Rusia ar putea riposta prin oprirea transporturilor în speranța de a profita de pe urma creșterii semnificative a prețului petrolului la nivel global.

Mai mult, pe hotnews

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.