Soferii care se pregatesc sa-si reinnoiasca politele RCA, de luna viitoare vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunare. Politele de asigurare obligatorie a masinilor s-au scumpit, in medie, de la inceputul anului, cu 15% pentru persoanele fizice si cu peste 30% pentru firme. Insa, unele societati au majorat preturile si cu aproape 100%.
"In medie, cresterea este mai mare la persoanele juridice, dar majoritatea firmelor de asigurari au facut oferte clientilor care nu au antecedente rutiere ceea ce a mai amortizat cresterea. Tarifele RCA in 2010 au crescut gradual in fiecare luna atit la persoanele fizice, cit si la persoanele juridice", a precizat Cosmin Vlahopol, consilier in cadrul agentiei Office Insurance – Broker de Asigurare Iasi.
Procentul difera in functie de daune
Arsi la buzunare vor fi insa iesenii care au avut in cursul anului evenimente rutiere si au solicitat daune. "Pentru cei care au avut incidente, majoritatea societatilor de asigurari au crescut in medie preturile cu un procentaj situat intre 30 si chiar 100% fata de sfirsitul anului trecut. La multe fime de asigurari, cresterea politei de asigurare este de 30%, daca nu au avut daune, cu 50 – 80% la cele care au avut un prejudiciu in cursul anului si cu peste 100% pentru clientii care au mai mult de doua despagubiri", a spus si Marina Tanul, broker in cadrul agentiei AWD Romania-broker de asigurari.
Situatia de pe teren arata insa ceva mai diferit. Florin N., care detine un Nissan, cu motor de 1,6 cmc, in leasing, a primit o factura de la asigurator, Generali Asigurari, de 1.100 de lei. Asta in conditiile in care nu a fost implicat in vreun accident. Anul trecut a platit, dupa cum ne relateaza, numai 590 de lei, adica cu aproape 90% mai putin.
Cum se calculeaza
Brokerii de asigurari spun ca societatile de asigurari nu au crescut cu mult preturile la RCA pentru persoanele fizice cu categorii de autovehicule ce au o capacitate cilindrica intre 1.201 si 1.400 centimetri cubi. In schimb, cresterea a fost mai mare pentru autovehiculele cu motoare mai mari de 1.800 centimetri cubi. "Majorarea a fost mai mica pentru autovehiculele cu capacitate cilindrica pina in 1.400 centimetri cubi, deoarece aceasta categorie de clienti este majoritara. Scopul a fost mentinerea portofoliului de clienti", a spus si George Mirea, broker de asigurari. Acesta a adaugat ca, din cauza preturilor politelor, o mare parte din clienti prefera sa-si cumpere polite de asigurare pentru o perioada de timp de sase luni.
Potrivit brokerilor de asigurari, cele mai mici tarife pentru aceasta perioada sint practicate de: Astra, BCR, Euroins si ABC, iar cele mai scumpe: Generali, Omniasig si Allianz Tiriac Asigurari.
Principalele firme de asigurari din Romania calculeaza tarifele prin intermediul unui program pentru fiecare persoana in parte. Pe linga capacitatea cilindrica mai este luata in calcul si marca masinii, virsta proprietarului, anul dobindirii permisului de conducere, valabilitatea politei, dar si numarul daunelor inregistrate.
De asemenea, pentru calculul valorii politei, de la inceputul anului, firmele de asigurari au la dispozitie o baza de date nationala in care au fost introduse informatii despre toate persoanele asigurate si accidentele rutiere pentru care s-au platit daune.
Publicitate și alte recomandări video