De Business

Punem punctul pe știi

Preturile actiunilor au inregistrat o crestere rapida, saptamina trecuta, atit pe piata RASDAQ cit si la BVB

duminică, 12 octombrie 1997, 23:00
3 MIN
 Preturile actiunilor au inregistrat o crestere rapida, saptamina trecuta, atit pe piata RASDAQ cit si la BVB

Bursa de Valori Bucuresti si piata Rasdaq au inregistrat, saptamina trecuta, o crestere rapida si brusca la nivelul preturilor actiunilor, dar valoarea tranzactiilor ramine, in continuare, extrem de scazuta.
Indicele BET, care urmareste tendinta celor mai capitalizate zece societati de la BVB, a cistigat 9,53%, de la 884,78 puncte – luni, la 969,11 puncte – vineri. Totusi, BET mai are de recuperat pentru a atinge maximum cele 1000 puncte – din momentul debutului.
Cresterea actiunilor din aceasta saptamina a fost sustinuta de atingerea unor nivele extrem de scazute ale preturilor, la sfirsitul saptaminii anterioare, moment in care investitorii au apreciat acele valori reprezinta minimul pina la care actiunile puteau sa scada. Azomures coborise sub 2.000 lei, respectiv la 1.900 lei, Compa la 1.400 lei, Armatura – la 3.000 lei, iar Elcond Zalau sub 1.000. Intrarea in piata a unor noi investitori, care au inceput sa se concureze pe pret, pentru a cumpara actiuni, a facut ca acesta sa urce sustinut.
Cresterea a fost favorizata de faptul ca, odata ce piata a intrat pe un trend crescator, vinzatorii au inceput sa urce constant pretul, iar cumparatorii au fost nevoiti, pentru a lua actiuni, sa accepte oferta acestora. Compa a urcat de la 1.420 lei la 2.200 lei, Azomures de la 1.900 lei la 2.800 lei, Elcond de la 960 la 1.400 lei.
Celalalte actiuni au avut o crestere mai redusa, dar evolutia a fost pozitiva. Oltchim a trecut de 4000 lei si a ajuns la 4.200 lei. Arctic Gaiesti a depasit, in ultimele doua sedinte, valoarea de 4000 lei, dupa ce o lunga perioada a stagnat in jurul unui pret de 3600 lei. Cresterea de la Arctic, care a atins un maxim al saptaminii de 4.300 lei, a fost favorizata de informatia privind vinzarea pachetului majoritar de actiuni detinut de FPS, catre BERD si Societe Generale. Contractul de vinzare va fi semnat marti, 14 octombrie. Actiunile Dacia au cistigat, pe medie, 4,71%, dar spre finalul saptaminii au scazut putin.
Cu toate ca pretul actiunilor din piata a crescut substantial, vinzatorii nu prea s-au grabit sa vinda, ci chiar s-au retras, semn ca se asteapta ca piata sa mai urce si in aceasta saptamina.
"Lumea crede ca piata va mai creste, pentru ca volumul actiunilor tranzactionate este inca mic. Vinzatorii nu dau drumul la actiuni", a spus Toni Dumitrescu, brokerul societatii ABN-AMRO Hoare Govett. "In mod normal, cind cresc preturile creste si volumul, dar acum acesta s-a redus si opinez ca lumea se asteapta ca preturile sa mai creasca", a afirmat Dumitrescu.
Valoarea medie a tranzactiilor s-a situat la 6,8 miliarde lei, cu un maxim atins, joi, de 7,6 miliarde lei. Totusi, valoarea este scazuta in raport cu nivelele medii de peste 15 miliarde lei pe sedinta, atinse in vara.
Dupa o perioada in care preturile vor continua sa creasca, analistii apreciaza ca piata va stagna si va incepe sa coboare. "Piata ar trebui sa scada si ma astept la acest lucru spre sfirsitul acestei saptamini. Nu au fost date fundamentale care sa justifice aceasta crestere", a apreciat brokerul de ANB-AMRO.
Toate cresterile inregistrate pina in prezent la BVB au fost urmate lugi perioade de scaderi lente.
Piata Rasdaq a avut o evolutie asemanatoare. Indicele BIG a cistigat 6,31% ajungind la 3.602,42 puncte. Fata de maximul inregistrat, pina in prezent, de 511,84 puncte la 16 iulie, piata mai are de recuperat.
La fel ca la BVB, si la Rasdaq pretul actiunilor a ajuns foarte atractiv, moment in care investitorii au reinceput sa cumpere actiuni. Romcim a cistigat 36%, de la un minim al saptaminii de 82.000 lei, la un maximum de 112.000 lei. Geromed Sibiu a urcat cu 80%, la 1.800 lei, Titan Bucuresti a prins o crestere de 53% de la 3.900 lei la 6.000 lei. Pe un trend crescator au intrat si actiunile societatilor din petrol.
Elena Popescu, brokerul societatii Bucharest Investment Group, spune ca aceasta crestere a preturilor s-a datorat "unei presiuni mai mari la cumparare coroborata cu faptul ca vinzatorii au inceput sa tina la pret."
Evolutia preturilor nu a fost urmata de o crestere a valorii tranzactiilor, care ramine, pe medie, sub 10 miliarde lei.
Elena Popescu se asteapta ca trendul ascendent al pietei sa se mentina, dar apreciaza ca nu va fi la fel de accentuata.
Pina in prezent, cresterile pietei, fie la BVB, fie la Rasdaq, au fost urmate de o scadere datorita lipsei investitorilor care sa sustina piata. Incepind din vara, cind s-au atins maximile de pret si de valoare a tranzactiilor, piata a scazut constant, fiind consemnate doar scurte si usoare cresteri.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii