Prețurile apartamentelor din Iași explodează, iar cererea nu dă semne de încetinire. Locuințele se vând mai repede decât în orice alt oraș mare din țară (P)
Piața rezidențială din Iași este una cât se poate de efervescentă în ultima perioadă. Prețurile continuă să crească într-un ritm alert, iar cererea se menține la un nivel ridicat.
Conform Indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns, în luna august, la 1.689 euro/mp util, înregistrând o creștere de aproape 19% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Această tendință ascendentă este vizibilă atât pe segmentul locuințelor vechi, cât și pe cel al celor noi, deși dinamica variază între ele. Apartamentele vechi, deși sunt mai accesibile, au înregistrat o creștere semnificativă la nivelul prețurilor în ultimul an. Cumpărătorilor li se solicită un preț mediu de 1.666 euro/mp util.
Apartamentele noi din Iași au atins un preț mediu de 1.790 euro/mp util, în creștere cu 19% față de anul precedent, ceea ce reflectă atractivitatea acestui segment pentru cumpărători.
Ofertă limitată pe piața rezidențială din Iași. În cât timp se vinde un apartament?
Numărul proprietăților scoase la vânzare este în scădere pe plan local, iar interesul arătat de potențialii cumpărători pentru acestea este tot mai mare, în special dacă discutăm despre locuințele noi, finalizate în ultimii cinci ani.
Pe segmentul locuințelor noi, cererea a înregistrat o creștere spectaculoasă, de 31% într-un an, conform celui mai nou raport de piață lansat de Imobiliare.ro. Spre comparație, avansul de la nivelul cererii a fost cu doar 4% în cazul locuințelor finalizate înainte de 2020.
Durata medie de vânzare a apartamentelor este mai mică decât în alte orașe mari din țară, ceea ce indică o piață competitivă. Proprietarii găsesc cumpărători pentru locuințele scoase la vânzare, în medie, în doar 44 de zile .
Două mituri de care te lovești la cumpărarea unei locuințe
Cumpărarea unei locuințe este adesea influențată de diverse concepții greșite, care pot afecta deciziile celor care își doresc să devină proprietari. Iată câteva dintre cele mai frecvente mituri la care trebuie să fii atent atunci când îți cauți o locuință.
- Așteptarea scăderii prețurilor este o strategie câștigătoare
Există cumpărători care așteaptă momentul perfect pentru a face o achiziție, sperând că vor beneficia de prețuri mai mici. Cu toate acestea, atât la nivel național, cât și în marile orașe din România, prețurile continuă să crească și vor urma, cel mai probabil, și în perioada următoare o tendință similară pe fondul cererii ridicate și ofertei limitate.
- Cumperi o locuință veche și economisești bani
Din dorința de a încheia o tranzacție la un preț cât mai mic, unii cumpărători optează pentru locuințe aflate într-o stare avansată de degradare, care necesită lucrări ample de renovare și amenajare pentru a ajunge la standardele moderne.
Chiar dacă plătești puțin pe locuință, este posibil ca aceasta să absoarbă o mare parte din banii pe care ai reușit să-i economisești inițial tocmai pentru că are nevoie de atât de multă muncă. Nici nu luăm în calcul aici timpul și efortul pe care trebuie să-l depui pentru a o renova. Deci, trebuie să alegi cu atenție proprietatea pentru a te asigura că nu ajungi să pierzi bani prin lucrările de renovare.
Dacă vrei să cumperi o locuință și ai nevoie de mai multe informații care să te ajute să iei în final decizia corectă, îți recomandăm să consulți aici gratuit ghidurile Imobiliare.ro.
Publicitate și alte recomandări video