
Patru ieșeni care s-au stabilit în străinătate vorbesc pentru „Ziarul de Business” despre costurile coșului de consum zilnic din țările unde s-au stabilit față din orașului de unde au plecat.
Perioada vacanțelor s-a încheiat cu un sentiment de ușoară nedumerire pentru ieșenii stabiliți în Occident, care au vizitat în această vară Iașul natal. Am stat de vorbă cu patru dintre ei, stabiliți în Japonia, Franța, Belgia și SUA. Cu toții spun că prețurile din Iași le-au creat un mic șoc – în țările în care locuiesc acum, cu un nivel de dezvoltare mai înalt decât cel al României, cu salarii de 3-4 ori mai mari decât cele încasate de ieșeni, multe produse esențiale și de consum zilnic se găsesc la prețuri mai accesibile decât în Iași. „Cum rezistați?”, întreabă, parcă cu un ușor sentiment de vinovăție, unul dintre interlocutori.
Citiți aici integral Ziarul de Business nr. 27
Trei dintre interlocutorii noști sunt foști colegi din mass-media ieșeană, stabiliți în Fukui, Paris și Bruxelles. Din Miami (SUA), o fostă grefieră din Iași completează observațiile lor cu propria comparație, cea dintre prețurile din iași și cele din orașul american.
Iulia Mihalache, Fukui (Japonia): Prețurile din Iași, duble față de Japonia
În Fukui (Japonia), Iulia Mihalache predă acum limba engleză la universitate, însă în anii ’90, vocea sa era o prezență constantă în buletinele de știri la Radio Nord-Est. Când vine în vizită la rude, în Iași, prețurile o șochează, spune ea, pentru că cele mai multe sunt duble sau chiar triple față de cele din Japonia.
„Hârtia igienică, șamponul, detergentul, balsamul de rufe, prosoapele de hârtie, apa, sucurile, laptele, brânza, fructe și legume, snacks-uri, bere, spuma de ras, restaurantele, toate acestea au prețuri în Japonia cam la o jumătate sau chiar o treime din prețul pe care îl au în România. De exemplu, motorina costă 150 de yeni/l (4,63 lei/l), benzina maxim 170 yeni/l (5,25 lei/l). Laptele, în funcție de calitate și marcă se vinde cu prețuri între 98 – 200 yeni/l (3,03 – 6,17 lei/l). Hârtia igienică din cea mai scumpă costă 700 yeni/un bax cu 18 suluri de 100m fiecare (aproximativ 21,61 lei), detergentul se vinde cu un preț sub 200 de yeni/kg, iar la balsamurile de rufe, care pot fi în recipiente de un litru sau de 1,3 litri, prețul este de 700 – 800 yeni (800 yeni = 24,70 lei)”.
Iași, micul Paris al prețurilor
Prețurile la alimente sunt comparabile și cu cele din Franța, observă Cristi Dunar, fostul nostru coleg de la Monitorul. A plecat din România în urmă cu peste 25 de ani, dar se reîntoarce de câteva ori pe an în orașul natal, să-și viziteze familia.
Cristian Dunar, Paris (Franța): „Eu vin în Romania în mod regulat, de mulți ani, și am observat un ecart care se tot reduce – la început mai lent, apoi din ce în ce mai rapid. Acum 5-10 ani diferenţele de preț erau destul de mari între România si Franţa, dar în ultimii doi ani s-au redus în mod accelerat, așa că astăzi multe dintre produsele din supermarketurile din Iași au același preț sau sunt chiar mai scumpe decât în Franța. Ce m-a șocat ultima oară în Iași, acum două luni, au fost prețurile de la restaurante – nu mai par deloc în corelație cu veniturile din România. Combustibilul, de asemenea, e foarte scump. Și prețul cărnii, mi se pare foarte mare”.
Cristi Dunar enumeră câteva din prețurile pe care le știe din supermarketurile franceze: „Pulpe de pui 2,79 euro/kg , carnea de vită costă 17,39 euro/kg, carnea tocată de vită, cu 5% grăsime 11,2 euro/kg, piept de pui 7,30 euro/kg, un litru de ulei costă 1,89 euro iar la pâine, o baghetă medie costă cam 1,20 – 1,30 euro”. Asta în condițiile în care, potrivit „Ziarului Financiar”, salariul mediu brut în Franța „ajunge la 2.439 de euro pe lună în 2024 pentru companiile cu mai puţin de zece angajaţi, faţă de 3.376 de euro pentru companiile cu 500 de angajaţi”. https://www.zf.ro/special/franta-si-romania-cu-salariile-la-vedere-ambele-tari-rasfata-22433594
Cristi nu s-a oprit însă doar la comparația între produsele de pe rafturile supermarketurilor din Iași și din Franța. În cunoștință de cauză, se referă și la magazinele de bricolaj:
„Uneori, la materialele de construcţii, prețurile sunt mai mari în Romania. În Franţa, piaţa e segmentată clar, sunt magazine de bricolaj cu prețuri mari și magazine cu prețuri mici. În România văd mai puţin acest lucru. Nu poți să îți zici „merg 70 de km, dar economisesc atât de mult încât să merite să fac această distanță”. În România nu am observat asta, preturile sunt aliniate. Subliniez însă, când spun că prețurile sunt mai mari în România, eu compar magazinele de bricolaj din România cu magazinele similare din Franța cu prețuri mai mici, pentru că cei mai sensibili la prețuri sunt oamenii cu venituri mai mici care ar cumpăra din aceste magazine. Ultima oară cand am venit, am cumpărat zece saci cu pietre ornamentale și am plătit 10 euro/sac în România, iar când m-am întors in Franţa am vazut același produs adus din Italia cu 6,50 euro/sac”.
Salariile din România nu justifică aceste prețuri ridicate, concluzionează româno-francezul Cristi Dunar. La nu foarte mare distanță de el, în Belgia, un alt coleg de redacție, Vasile, îi confirmă spusele. Văzute de la Bruxelles, prețurile de la Iași par tot așa, nejustificat de mari.
Vasile C., Bruxelles (Belgia): „Prețurile din România se aliniază cu cele din Occident”
Vasile observă o creștere continuă a prețurilor din România, în timp ce salariile și pensiile nu țin pasul cu această tendință. „Este frustrant să vezi cum prețurile cresc, iar veniturile rămân aceleași”.
„E un subiect de discuție și pentru noi, de fiecare dată când venim în România. Inevitabil, faci calculul. Sunt unele produse care sunt mai scumpe, unele mai ieftine, dar impresia generală este că la banii care se câștigă în România, e inadmisibil să ai prețuri ca în țările vestice. De la an la an au tot crescut prețurile din România, se aliniază cu cele din țări Vestice, te șochează. E un pic frustrant, când știi care sunt pensiile și salariile din România”.
La rândul său, Vasile oferă exemple concrete pentru comparația prețurilor din Iași cu cele ale produselor similare sau din aceeași categorie, din Bruxelles
„Am cumpărat caș cu echivalentul a 10 euro pe kilogram, din piața, în Iași, în timp ce în Belgia pot găsi brânzeturi franțuzești excelente la același preț. Pâinea, când venim la Iași mai cumpăram din Păcurari, de la Brutăria Rustica. Ultima oară am dat cam 2 euro pentru o pâine, aici gasesc si cu 1,8, pâine cu maia. Mezelurile pastrama, toate sunt scumpe, peste 10 euro kilogramul. Aici găsești un vin bun, nu de top, la 6-7 euro sticla. La 15 euro găsești un vin bun. La restaurante, prețurile sunt aliniate, dar vinul mi se pare mai ieftin în Belgia. Motorina are cam același preţ, doar hainele cred că sunt mai ieftine în Iași, fiica mea și-a luat o pereche de blugi faini și a dat mai puțin decât ar fi plătit într-un magazin belgian”.
Cel mai tare l-au speriat pe fostul nostru coleg prețurile din piețele agroalimentare. Lucru pe care în menționează rapid și Lidia Roșca, fost grefier din Iași, mutată de doi ani în Miami (SUA).
Lidia Roșca, Miami (SUA): „Cum rezistați?”
“Eu am plecat acum doi ani din România. Acum am venit la Iași, într-o vacanță și prețurile m-au șocat, m-au făcut să mă întreb cum se descurcă colegii pe care i-am lăsat în urmă sau pensionarii, care au venituri cumplit de mici. Șocul a fost în piață, când am dat 50 de lei pe 25 de ouă și un kilogram de roșii. Am o soră în Olanda, am soră și frate în Franța, știu cam la ce nivel sunt prețurile și salariile de acolo, noi suntem acum în SUA – comparativ cu salariile, în România prețurile sunt șocant de mari. L-am întrebat pe muncitorul care a venit să-mi facă revizia la centrala din locuința de la Iași cum se descurcă cu prețurile și cu salariile acestea. „Supraviețuim”, mi-a răspuns”.
În SUA, povestește Lidia Roșca, laptele se vinde a galon (1 galon = 3,78 litri). Iar un galon de lapte costă circa patru dolari.
„Ouăle (12 buc), costă 3-4 dolari. La carne sunt foarte multe oferte 1+1 gratis. Cu aproximativ 100 de dolari ne asigurăm toată carnea pentru o lună, pentru o familie cu cinci persoane. Noi cele mai multe cumpărături le facem en-gros, de la Costco. Cumpărăm, tot așa cam pentru o lună detergenți, hârtie igienică, și multe alte produse neperisabile, precum și cantități mai mici de produse perisabile. Legume și fructe mai cumpărăm și din alte părți. O astfel de aprovizionare ne costă de obicei aproximativ 700 de dolari. Dacă adăugăm carnea de 100 de dolari și alte eventuale cheltuieli, ajungem cam la o sumă de o mie de dolari pe lună cheltuiți cu mâncarea. Dar, subliniez, pentru o familie de cinci persoane, pe o lună, la un salariu de 5000 de dolari”.
În restaurante, admite Lidia, prețurile din Iași pot fi ceva mai mici decât în Miami, dar când se referă la prețul combustibilului, spune, din nou, că a fost șocată:
„În ce privește combustibilul, România m-a șocat. Eu am plecat la 5 lei/l benzină, cam așa era, acum e peste 7 lei. În SUA, galonul (3,78 l) costă maxim 3,5 dolari. La restaurante, poate că prețurile sunt ceva mai mari. Eu, de exemplu, sunt foarte mai amatoare de fructe de mare, de calamari. O porție ar costa în Miami începând de la 15-18 dolari, în timp ce friptura de vită, dar dintr-o carne foarte bună de vită, costă de la 25 de dolari în sus. Iarăși cu mențiunea că porțiile sunt mari, generoase. Dar la fast food, cu 24 de dolari, cumpărăm aripioare de pui pentru toată familia (de cinci persoane)”.
Vacanța la Iași s-a încheiat pentru mulți dintre foștii ieșeni cu un gust amar. În țările din Vestul Europei, din America sau din Japonia, cu salarii care să le permită mai mult decât supraviețuirea, ei văd cum, de la alimente, la materiale de construcții și combustibil, costurile ridicate devin o povară tot mai greu de gestionat pentru cei rămași în urmă, pentru prietenii și pentru familiile lor.
Publicitate și alte recomandări video