Şoferiţa care a ucis patru muncitori ai Citadin riscă închisoarea pe viaţă (VIDEO)
„Exista indicii care au condus spre aprecierea ca în acest caz este vorba de omor califi (...)
citeste totjoi, 11.08.2022
De ce avem mereu impresia că trebuie să ne jucăm de-a v-aţi ascunselea cu săgetuţa aceea mică verde intermitentă care e din ce în ce mai greu de găsit când te grăbeşti, şi că trebuie să ne supărăm pe cel din faţă care nu o vede şi aşteaptă venirea Paştelui Cailor?
Am să supun dezbaterii personale un subiect pe care îl întâlnesc în fiecare zi şi care, sincer, mă scoate din sărite. Subiectul circulaţiei pe drumurile publice, al regulilor şi semnelor de circulaţie.
Unul dintre punctele fierbinţi este sensul giratoriu. Legea spune astfel: "Intersecţia cu sens giratoriu este o intersecţie cu circulaţia dirijată prin lege astfel:vehiculele care circulă în interiorul acesteia au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie.
Datorită formei specifice, se va proceda astfel:
- se ocolește centrul intersecţiei prin dreapta rondului, în sensul arătat de săgeţile de pe indicatorul «sens giratoriu»;
- vehiculele care vor circula la dreapta vor avea în funcţiune semnalizarea dreapta de la intrarea în intersecţie până la părăsirea ei, circulând cât mai aproape de marginea din dreapta intersecţiei;
- vehiculele care vor circula la stânga sau vor întoarce, vor avea în funcţiune semnalizarea stânga, se vor apropia cât mai mult de rondul intersecţiei, iar la părăsirea acesteia, vor avea în funcţiune semnalizarea dreapta;
- vehiculele care circulă pe direcţia înainte, la părăsirea intersecţiei, vor avea în funcţiune semnalizarea dreapta."
Să recapitulăm: dacă vrei să faci dreapta, semnalizezi dreapta, dacă vrei să faci stânga, semnalizezi stânga apoi dreapta, dacă vrei să mergi înainte, semnalizezi dreapta. Clar? Străinii sigur nu înţeleg asta aşa că întotdeauna o iau pe rute ocolitoare care evită sensurile giratorii…
Din cauza „clarităţii" legii, în momentul de faţă, din ce-am observat eu, 50 % dintre şoferii amatori nu mai semnalizează deloc ori o fac cum le vine la mână, iar 99% dintre şoferii profesionişti şi 50% dintre cei amatori procedează în felul următor: înainte de intrarea în intersecţie semnalizează stânga (deşi virează la dreapta!) ca să arate probabil ca intră în intersecţie, apoi, imediat semnalizează dreapta pentru a arăta că ies din intersecţie. Lucru care este chiar şi mai confuz decât prevede legea: dacă vrei sa faci dreapta, semnalizezi stânga-dreapta, dacă vrei să faci stânga, semnalizezi stânga-dreapta, iar dacă vrei să mergi înainte, semnalizezi stânga-dreapta. Foarte tare!!! Ar trebui procedat la fel la orice colţ de stradă! Ar simplifica enorm lucrurile… O idee genială.
Nu mai vorbesc de faptul că, dată fiind confuzia generală care pluteşte în sensurile giratorii, 70% dintre şoferi nu respectă benzile de intrare şi ieşire, trec de la una la alta de parcă ar fi sandvişuri, îţi taie faţa când ţi-e lumea mai dragă, fără să semnalizeze, evident, fără nimic pentru că nimeni nu are timp să gândească la lege sau la altceva când trebuie să tragă vârtos de volan în toate părţile ca nebunul… Cui îi mai arde de mofturi?
Uneori nici nu poţi să semnalizezi la dreapta în timp ce ţii strâns volanul întors mult spre stânga. Nu merge pur şi simplu semnalizarea, maneta revine imediat înapoi în poziţia neutru. Trebuie musai să o ţii tu cu mâna… pe care nu o mai ai, amândouă fiind ocupate cu volanul. Eventual poţi să îi ceri nevestei să o facă, dacă poate şi ea, săraca, şi nu e lipită de geam din cauza forţei centrifuge… Aşadar nici maşinile, fie ele de la cele mai bune firme, nu sunt făcute pentru a circula prin sensurile noastre giratorii.
Concluzia mea: la orice intersecţie, de orice fel ar fi ea, e bine să semnalizezi stânga-dreapta de mai multe ori ca să fii asigur că nu superi pe nimeni.
O altă dilemă care mă frământă este plasarea semnelor de limitare a vitezei în localităţi. Înţeleg că înainte de localitate sunt câte două, trei seturi de „reduceri", unul la 80 km/h, altul la 70 apoi 50, asta e bine. Dar ce nu înţeleg este de ce înainte cu 100 de metri de fiecare trecere de pietoni se pune semnalizare de reducere a vitezei la 30 km/h. Autorităţile chiar cred că fiecare maşină în parte va reduce viteza de la 50 la 30 pentru fiecare 200 metri ai trecerilor de pietoni pentru a respecta legea, chiar dacă pe marginea şoselei nu există niciun pieton sau vreun animal conştient de sine care să vrea să traverseze sau să aibă cea mai vagă intenţie de a pune copita pe carosabil? Legea chiar vrea ca atunci când circulăm pe la 3 noaptea printr-o localitate de 20 km lungime cu 50 treceri de pietoni să încetinim la 30 km/h înainte cu 100 de metri de fiecare asemenea marcaje? Eu nu cred.
Acele semne sunt inutile pentru că nu le respectă absolut nimeni. Ele pot fi foarte bine ridicate şi amplasate în parcuri pentru a se juca cei mici cu ele. Sau pot fi folositoare doar în cazul în care primăria are nevoie de bani şi cere poliţiei să „prevină" un pic încălcarea regulilor, caz în care se vor opri toate maşinile care circulă pe acea stradă în ziua respectivă pentru a fi amendate. Un venit sigur la buget în caz de restrişte…
Concluzia mea: sub orice semn de reducere a vitezei la 30 km/h să se instaleze un mic smiley galben ca să vadă toate lumea că e o glumă şi să trecem liniştiţi şi zâmbind mai departe cu 60 la oră.
Sau încă o problemă. În Valea Lupului s-a construit - ca să nu zic instalat, ca e prea puţin spus - un zid al Berlinului de-a lungul drumului, de la ieşirea din Iaşi până la ieşirea din Valea Lupului. Adică pe o lungime de aproximativ 3 kilometri. Acest zid de beton are doar 3 spărturi de întoarcere a autovehiculelor, unul fiind sensul giratoriu de la Era, altul de la Antibiotice şi unul undeva pe la mijloc care însă nu e valabil decât pentru cei care vin din localitatea Valea Lupului şi nu pentru cei de pe europeană pentru care s-a pus un semn de interzis întoarcerea. Cu alte cuvinte, dacă ţi-ai uitat ceva acasă sau ai ratat ieşirea de la Era, trebuie să mergi cel puţin 6 kilometri în plus înspre Leţcani ca să întorci (3 dus, 3 întors). Trecând, evident prin sensul giratoriu în mod corespunzător, adică semnalizând dreapta pentru a merge înainte cum zice legea…
Mă mir foarte tare că s-a adoptat şi la noi regula cu liber la dreapta în intersecţii, chiar dacă semaforul arată roşu. E o idee logică ce trebuia de mult timp pusă în aplicare pentru că uşurează mult circulaţia şi aşa stresantă. Dar problema care apare chiar şi aici este de ce nu se lasă această regulă la toate intersecţiile semaforizate? De ce avem mereu impresia că trebuie să ne jucăm de-a v-aţi ascunselea cu săgetuţa aceea mică verde intermitentă care e din ce în ce mai greu de găsit când te grăbeşti, şi că trebuie să ne supărăm pe cel din faţă care nu o vede şi aşteaptă venirea Paştelui Cailor? Întreb şi eu…
Briscan Zara este scriitor şi publicist
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
CEO-ul Ryanair Michael O'Leary anunţă sfârşitul erei biletelor de zece euro
Delicii culinare şi destinaţii de shopping, printre ultimele noutăţi ale verii, la Palas
Serena Wiliams , eliminată de Belinda Bencici, în turul doi la Toronto
Şoferiţa care a ucis patru muncitori ai Citadin riscă închisoarea pe viaţă (VIDEO)
Cum a ajuns Romarm să joace electoral pentru ministrul Virgil Popescu
Antibiotice Iaşi are în plan o investiţie de 200 milioane de lei
Nouă persoane care se ocupau cu vânzarea de telefoane false au fost arestate
Rata anuală a inflaţiei a sărit de 15%. Gazul s-a scumpit cu 70%, iar uleiul cu 52%
Monica Niculescu, eliminată în turul doi la dublu, la Toronto
3 aspecte care arata utilitatea unor combinezoane de lucru in ateliere industriale (P)
O persoană a rămas încarcerată în urma unui accident rutier petrecut la Butea (UPDATE)
ANALIZĂ Bătălia pentru accesarea fondurilor europene: cine câştigă lupta în Transilvania
Accident grav noaptea trecută la Chicerea! Un puști băut a lovit cu mașina o casă
Simona Halep o va întâlni pe Jil Teichmann în turul trei la Toronto
Pompierii ieşeni au fost puşi degeaba pe drumuri de o alertă falsă. De fapt se făcea deratizare
Kim Jong-Un declară victoria împotriva Covid şi a ordonat ridicarea măsurilor stricte
Toţi copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 9 ani din Londra vor fi vaccinaţi împotriva poliomielitei
Bărbatul de 34 de ani lovit de o piatră în Cheile Bicazului este din Iaşi
De ce se produce alergia atât de repede în șocul anafilactic
Boala Alzheimer ar putea fi oprită într-un stadiu fără simptome
Pacienții din România vor avea mai ușor acces la studiile clinice
Platforma de rezervări pentru evenimente Instant Space duce inovaţia la următorul nivel (P)
India - O democrație vibrantă și o societate pluralistă - Ambasador A. R. Ghanshyam (P)
Caz chirurgical la Spitalul Arcadia: recăpătarea vieții normale după anus iliac (P)
Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură
FOTBAL - Surpriză: 180 000 de euro de la Gigi Becali pentru Poli Iaşi. O afacere mai veche
Peste 350.000 lei pentru “păianjenul de trafic” al Iaşului. Analiză pentru următorii 10 ani
Situaţia centralei nucleare Zaporojie, dezbătută joi de urgenţă de Consiliul de Securitate al ONU
Fernando Lugo, fostul preşedinte din Paraguay, în comă indusă după ce a suferit un atac cerebral
Grindeanu: Începe o nouă licitaţie pentru încă 20 trenuri electrice de lung parcurs
Cântăreţul scoţian Paolo Nutini concertează, în premieră, în România (VIDEO)
Meta Platforms - Facebook a atras 10 miliarde de dolari prin prima ofertă de obligaţiuni
Incendiu la o locomotivă electrică, în Gara de Sud din Ploieşti (VIDEO)
Ioan Alexandru TOFANO idee pentru Legea învăţământului superior |
Codrin Liviu CUȚITARUNebuna de la Rhornfield Hall |
Dan TAPALAGACriză majoră de încredere în politicienii români |
Ioan STANOMIRCălăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.