anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Prevenirea transmiterii bolilor de la animalele de companie la om

GALERIE
boala-pet01
 • boala-pet01
- +

 Transmiterea bolilor de la animalele de companie la om poate fi evitată dacă se elimină factorii de risc și dacă se respectă o serie de reguli minime.

În primul rând, trebuie respectată igiena! După fiecare contact cu animalul de companie și în special înainte de a consuma alimente, este recomandat să vă spălați pe mâini cu atenție (cu apă și cu săpun; în unele cazuri și cu geluri și/sau soluții antibacteriene).

Evitați să înghițiți apă din piscine, lacuri, ape curgătoare etc.. În timpul grădinăritului folosiți mănuși și nu utilizați fecale de animale pe post de îngrășământ, dar, mai ales, nu depozitați fecalele animalelor în casă și/sau curte. În același sens, evitați contactul cu materiile fecale ale animalului și folosiți mănuși și saci menajeri la îndepărtarea acestora.

Evitați pe cât posibil gesturile afective exagerate (pupatul, lăsarea animalului să va lingă etc.) și dormitul cu animalul de companie. În ceea ce privește copiii, în special cei mici, aceștia nu trebuie lăsați nesupravegheați cu animalul, deoarece pot duce la gură obiecte contaminate de către animal sau pot fi chiar zgâriați sau mușcați de către acesta (ex. boala zgârieturii de pisică).

În cazul în care vă hrăniți animalul afară, hrana trebuie îndepărtată după fiecare masă, resturile alimentare rămase putând să se altereze și să atragă alte animale din împrejurimi - rozătoare, câini, pisici sau animale sălbatice.

Starea de sănătate a animalului trebuie verificată periodic. În acest sens, animalul trebuie să fie deparazitat intern periodic (recomandat la fiecare 3 luni), extern (pentru îndepărtarea puricilor și a căpușelor), trebuie să fie vaccinat corespunzător (cu revaccinare anuală), trebuie curățat când se murdărește, iar acesta trebuie să aibă locul de joacă și de dormit curate, iar bolurile de apă și de hrană trebuie curățate zilnic. Animalul trebuie hrănit cu alimente din surse cunoscute (cu alimente corespunzătoare și nealterate); în cazul în care aceste consumă alimente din surse potențial contaminate (reziduri de abator, resturi menajere etc.) și apă din surse exterioare (râuri, bălți, iazuri etc.), opriți-l!

În același timp, este esențial să evitați contactul cu animale bolnave sau cu fecalele acestora, iar în cazul în care animalul dvs. este deja bolnav, acesta trebuie consultat de către medicul veterinar pentru a primi recomandările specifice și, eventual, schema de tratament.

 

Servicii Veterinare Mobile

www.veterinarmobil.ro

www.facebook.com/ServiciiVeterinareMobile

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.