Măştile de protecţie au dispărut din farmacii. Utilitatea lor, discutabilă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Măştile de protecţie au dispărut din farmacii. Utilitatea lor, discutabilă

GALERIE
masti protectie, coronavirus
  • masti protectie, coronavirus
- +

În ciuda cererii mari, acestea nu mai ajung la raft. „Dar staţi, domnule, liniştit - oricum nu ajută mare lucru: dacă e să vină, vine!“, spune un farmacist. Pe unele site-uri, preţul a ajuns şi la 7 lei, în condiţiile în care preţul real e undeva între 10 şi 50 de bani

În farmaciile din oraş nu se mai găsesc deloc măşti de protecţie de unică folosinţă, teama de coronavirus făcându-i pe ieşeni să întrebe în ultimele zile tot mai des de existenţa acestora. Mai mult, unele farmacii şi-au afişat pe geamul de la intrare un anunţ în care precizează că stocul de măşti este epuizat. „Noi nu mai avem de o lună de zile, ba chiar mă tot sună de la reprezentanţă şi îmi spun că îi înroşesc telefoanele încontinuu, că toată lumea cere, dar nu au de unde să mai aducă. Dar staţi, domnule, liniştit - oricum nu vă ajută cu mare lucru: dacă e să vină, vine! Pentru că oamenii nu ştiu cum să le folosească - ele trebuie să acopere bine toată regiunea feţei, inclusiv nasul, ar trebui schimbate la două ore şi aruncate. Dar oamenii le mai pun, le mai scot, le mai dau jos, le refolosesc“, a precizat un farmacist ieşean.
 
La începutul lunii februarie, măştile erau la mare căutare în plină epidemie de gripă, însă, atunci, acestea încă existau în stocurile farmaciilor. Acum, deşi, de obicei, o mască de protecţie costa în jur de 50 de bani, ba chiar şi 10 bani ca preţ minim, pe mai multe site-uri online se comercializează măşti de protecţie cu 5 sau chiar 7 lei/bucata, unele anunţuri ajungând chiar şi la 25 de lei pe bucată. „Preţul pe o mască este de 25 de lei. Protejaţi-vă împotriva virusului Corona“, menţionează în anunţ un comerciant de pe un site de anunţuri gratuite. Alţii vând inclusiv cutii întregi de măşti, precizând că, la comenzi de peste 1.000 de bucăţi, preţul se negociază, iar mai multe detalii pot fi obţinute telefonic.
 
Specialiştii spun însă că purtarea măştilor de protecţie nu trebuie să fie singura măsură pe care o luăm, spălatul riguros pe mâini fiind în continuare una dintre principalele măsuri de igienă care trebuie respectate, alături de evitarea aglomeraţiei. De asemenea, măştile trebuie să fie purtate pentru maximum 4 ore, apoi aruncate, şi în niciun caz nu trebuie refolosite. Medicii de familie spun că există oameni care nu doar că le folosesc de mai multe ori, însă unii le spală, le usucă şi le utilizează din nou. Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) a precizat ieri într-un comunicat de presă că în farmacii există un „stoc minimal de măşti“ şi că aceste stocuri nu pot fi suplimentate, explicaţia fiind legată de faptul că măştile sunt produse în China, şi nu mai pot fi onorate comenzile. „Datele din piaţă relevă că producţia şi livrarea de măşti de protecţie sunt prioritare pentru Republica Chineză. De asemenea, aceste măşti sunt un produs realizat preponderent în China, care, din cauza răspândirii masive a virusului, nu mai poate onora producţia. În ceea ce priveşte costumele de protecţie, farmaciile nu comercializează astfel de produse. Distribuitorii nu comercializează măşti de faţă şi nici costume de protecţie“, se arată în comunicatul transmis de ADRFR.
 
Zilele trecute s-a stabilit că medicii de familie vor putea elibera concedii medicale pentru cei aflaţi în carantină la domiciliu, având inclusiv un cod de diagnostic alocat. Conform metodologiei, persoanelor cărora li se interzice continuarea activităţii li se va elibera de către direcţiile de sănătate publică un certificat care poate fi ridicat de către aparţinători. În baza acestui certificat, medicul de familie eliberează concediul medical. „În cadrul certificatului concediului medical în caz de carantină, se menţionează codul de indemnizaţie «07» şi codul de diagnostic «994» - persoane susceptibile de a fi contaminate cu boli transmisibile. Certificatul se poate elibera şi la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară“, se precizează în procedură.
 
Mădălina OLARIU

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.