Prezent incert vs trecut istoric
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Prezent incert vs trecut istoric

GALERIE
parada 2
  • parada 2
- +

          În decurs de câteva zile, premierul candidat la preşedinţie, a anunţat o avalanşă de majorări de indemnizaţii, alocaţii şi pensii. Largi categorii sociale urmează să primească sume de  câteva zeci sau sute de lei. Nimic rău până aici, dar de ce acum? În aceste condiţii, efortul pentru buget va fi în jur de un miliard de euro, în contextul în care Institutul Naţional de Statistică a publicat date conform cărora România este în recesiune pentru al 3-lea trimestru consecutiv.
          Deci presiunea asupra bugetului de anul viitor va creşte din cauza promisiunilor generoase de aproximativ un miliard de euro, care se adaugă angajamentelor de cel puţin 3 miliarde de euro rezultate din: reducerea CAS (peste un miliard euro), tăierea deficitului cu 0,8% din PIB (peste un miliard euro), creşterea cheltuielilor de apărare şi a cofinanţării fondurilor UE (mai mult de un miliard euro).
          Aşadar, după alegeri, guvernul va avea decizii foarte grele de luat pentru că bugetul din 2015 trebuie să se închidă cu un deficit de 1,4% din PIB. Înseamnă o sumă care fie trebuie să o colecteze în plus, firesc de la noi cei mulţi, fie să o taie de la cheltuieli, fie un mixt. În concluzie ne aşteptăm la creşteri majore de taxe.
          În acest context, nesiguranţa pentru mediul de afaceri ajunge la cote critice, mai ales că scăderea CAS, benefică în sine, a fost primită cu reticenţă de teamă că necesita compesări prin creşterea altor taxe. Un prim fapt care confirmă aşteptările pesimiste ale companiilor este majorarea salariului minim de la 900 la 975 de lei, de la 1 ianuarie. Costurile salariale vor fi, efectiv, mai mari cu 91 de lei pentru un angajat cu salariu minim, fiind duble faţă de economia obţinută pentru acelaşi angajat, datorită reducerii CAS, de la 1 octombrie, de 45 de lei.
          Urmează şi alte constrângeri. Actualul acord preventiv cu FMI este deraiat de la drumul stabilit prin negocieri. Redeschiderea unor negocieri noi, dacă situaţia bugetară va deveni dramatică – ceea ce se profilează - mai ales în contextul economic internaţional care se deteriorează în ultima vreme, va fi extrem de dificilă. Negocierile de anul viitor, chiar şi în cadrul actualului acord, vor fi foarte complicate pentru că România s-a îndepărtat vertiginos de principiile agreate cu forurile internaţionale şi a făcut paşi înapoi.
          Despre bugetul anului viitor nu se suflă o vorbă. Cu toate acestea suntem informaţi că că nu este corect să se facă angajamente în numele următorului cabinet. Numai că, cheltuielile sociale antamate, în ultimele zile, demonstrează contrariul: se face bugetul anului viitor, dar numai la capitolul de cheltuieli, resursele de finanţare vor fi pasate succesorilor. Să vedeţi ce trai ne aşteaptă!
          Dar, cu sau fără negocieri cu Fondul Monetar Internaţional, 25 octombrie reprezintă amintirea unei zile de împlinire naţională. Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor nemului românesc 25 octombrie a rămas şi rămâne în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt înregimentaţi în ea. Memorie eternă celor care s-au jertfit! Cinste şi onoare celor care ne slujesc!
 

         Ing.dr.ec Traian Dobre 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimul val

Cătălin ONOFREI

Ultimul val

Câţi oameni au înţelepciunea de a se îndoi de lucrurile în care cred cu atâta tărie?

Filmuletul zilei

opinii

Tokyo – motivul nostalgiei

Victor BEJAN

Tokyo – motivul nostalgiei

Trăgând cu ochiul, prin televizor, către Jocurile Olimpice de la Tokyo, nu se poate să nu mă ducă memoria și la lumea sportului nostru bahluian „oropsât”, vorba lui Creangă.

Măştile lui Adrian Marino (II)

Florin CÎNTIC

Măştile lui Adrian Marino (II)

În preambulul centenarului de la naştere (5 septembrie) aş cere îngăduinţa ca să amorsez dezbaterea reluând acest text, în trei părţi, scris în 2015, la un deceniu de la moartea cărturarului. E o discuţie care se cuvine făcută fără patimă, dar şi fără parti pris-uri, pentru a descrie şi devoala măştile succesive care se întrevăd sub chipul sever, aulic, al ieşeanului apostat.

...Şi parfumul de tei în Copou

Radu PĂRPĂUȚĂ

...Şi parfumul de tei în Copou

Se întâlneau în jurul Universităţii. Se plimbau, ţinându-se de mână, pe dealul Copoului şi pe străzile din jur: până la Biblioteca Eminescu şi luând-o apoi câteva sute de metri spre Păcurari, până-n parcul Copou spre liceul Negruzzi sau prin încrengătura de uliţe repezi din sus de liceu, pe partea cealaltă până ieşeau în Sărărie - în acest din urmă loc chiar nu-i întâlnea nimeni cunoscut. Când se întâlneau cu vreun profesor de-al lor, le era ruşine şi îşi desprindeau repede mâinile, deşi - îşi dădeau seama - profesorul sau profesoara zâmbeau când îi vedeau. Lui i s-a părut că a văzut o dată un fel de înduioşare în ochii unei profesoare la vederea lor.

pulspulspuls

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

PULS

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

Vă povesteam ieri aicea la rubricuţă, stimaţi telespectatori, despre cum s-a făcut şi s-a dres încât noul vice dat afară din USR, junele Ciorăpel, avea deja dosarul făcut, la cheie, ca să conteste în instanţă decizia partidului de a-l exclude, contestaţie fără de care omul ar fi rămas fără mandat şi, evident, ciuciu vice dup’aia. 

Caricatura zilei

Propunere de nou sport olimpic

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.