Peste 200 de cadre didactice și manageri din învățământ, prezenți la Forumul Educației România – Republica Moldova din 27 octombrie 2022, au participat la prezentarea conceptului de Școală digitală, inițiat de compania ieșeană de tehnologie și servicii, Quartz Matrix. În acest context, sunt 3 piloni importanți din învățământ în care digitalizarea are un rol fundamental: procesul educațional în sine, managementul administrativ și componenta verde a școlii.
Conținutul didactic adaptat pune în mișcare Școala digital
Cadrele didactice prezente la Forumul educației se pot inspira din modele de bună practică și exemple concrete de proiecte în care digitalizarea joacă un rol decisiv. În procesul educațional, profesorii sunt încurajați să participe la cursuri de formare și laboratoare pentru crearea de conținut didactic digital. Lecțiile digitale sunt cele ce dau valoare și personalizează instrumentele specifice, precum display-urile interactive.
În același timp, elevii au nevoie de dotări – atât în laboratoarele de informatică sau de limbi străine, cât și în sălile de clasă, ori sălile de festivități și de sport. Deși pare inedit în acest moment pentru România, în țări precum Estonia, în care digitalizarea este răspândită la nivelul tuturor instituțiilor publice, Școlile digitale au și laboratoare educaționale smart în cadrul cărora se învață programare și care sunt dotate cu VR și roboți didactici.
Școala digitală este sigură
Educația digitală înseamnă echipamente interconectate: ale școlii, proprii ale elevilor și profesorilor, la care se adaugă terminalele la care lucrează personalul administrativ. Cu alte cuvinte, vorbim de o infrastructură informatică extinsă și de foarte multe riscuri. În sprijinul școlilor vin soluțiile de securitate cibernetică integrate, ce sunt implementate facil și care protejează întreg sistemul informatic.
Unitatea de învățământ are astfel capacitatea de a administra în siguranță toate documentele, poate manageria și controla informațiile și asigura comunicarea facilă și rapidă între profesori, elevi și părinți.
Școala digitală este sustenabilă din punct de vedere energetic
Consumul de energie poate fi eficientizat, iar instrumentul perfect care ajută unitățile de învățământ să să devină mai sustenabile este platforma recent premiată QLeap. Soluția IT dezvoltată de Quartz Matrix a primit marele premiu la categoria ,,IoT – Digital Innovation of the Year” din cadrul Galei GoGlobal Awards, care a avut loc în perioada 19-21 octombrie 2022, în Estonia. Concret, prin intermediul QLeap pot fi monitorizați și îmbunătățiți parametri care țin de energia electrică sau apă. Automatizarea proceselor conduce la eficiență și reducerea costurilor cu cel puțin 11%. Un exemplu de utilizare a soluției QLeap este următorul: dacă are loc o inundație în școală, sistemul identifică problema, iar apa este oprită automat.
„Educația modernă înglobează tehnicile învățământului clasic și este completată de un suflu digital nou. Procesul educațional se transformă astfel într-o adevărată experiență de învățare interactivă, apropiată de elevi și eficientă, pentru profesori. Unitățile de învățământ și administrația publică vor juca un rol cheie în îmbunătățirea metodelor tradiționale de predare, prin finanțarea proiectelor Școlilor digitale. Ne propunem să oferim tot suportul necesar astfel încât un număr cât mai mare de unități de învățământ din România să devină Școli digitale, atât din punct de vedere al modalității prin care este susținut procesul educațional, cât și cel administrativ, cu sisteme inteligente de management ce asigură sustenabilitate și eficiența energetică”, a încheiat Magdalena Olaru, managerul Departamentului de Soluții Educaționale din cadrul Quartz Matrix.
Publicitate și alte recomandări video