Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Prietenia cu inamicul

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Dacă acest guvern va fi învestit şi va rămâne în funcţie până la sfârşitul legislaturii (2024), am avea un total de 34 de ani de guvernare pluralistă, din care PNL şi PSD ar fi petrecut în relaţii de colaborare nu mai puţin de 8: trei ani cu formula actuală, plus trei ani de alianţă politică în USL (includem aici şi coaliţia guvernamentală), plus cei aproape doi ani de sprijin parlamentar al PSD pentru guvernul Tăriceanu.

Intrarea liberalilor într-o coaliţie de guvernare cu PSD a provocat reacţii de tot felul, inclusiv acuzaţii de trădare venite din societatea civilă. Ar fi interesant, aşadar, să aruncăm o privire spre trecutul PNL şi să analizăm diversele forme de manifestare ale relaţiei cu social-democraţii (şi antecesorii lor politici, cu diversele lor denumiri şi acelaşi liant: Ion Iliescu). Am putea defini o axă a cooperării, pornind de la adversitate şi ajungând la cea mai strânsă cooperare. Evident că ne interesează să poziţionăm actuala formulă guvernamentală, dar probabil că merită să insistăm şi asupra gradului de acurateţe al unei afirmaţii foarte des întâlnite - aceea că rivalitatea dintre PSD şi PNL este dominanta politicii româneşti post-decembriste.

Dacă ne referim la viitorul cabinet condus de Nicolae Ciucă şi la coaliţia politică ce-l susţine, este evident că această configuraţie se situează pe locul secund din punct de vedere al intensităţii cooperării, din 1990 încoace. Epoca USL, în care cele două partide s-au angajat într-o alianţă politică şi electorală foarte coezivă, nu poate fi detronată de pe primul loc. Dar nici nu există vreun contracandidat serios pentru poziţia secundă: sprijinul PSD pentru guvernarea minoritară Tăriceanu a avut, ce-i drept, forţă şi continuitate, dar modelul nu se poate compara cu cel de astăzi.

Aşadar, dacă acest guvern va fi învestit şi va rămâne în funcţie până la sfârşitul legislaturii (2024), am avea un total de 34 de ani de guvernare pluralistă, din care PNL şi PSD ar fi petrecut în relaţii de colaborare nu mai puţin de 8: trei ani cu formula actuală, plus trei ani de alianţă politică în USL (includem aici şi coaliţia guvernamentală), plus cei aproape doi ani de sprijin parlamentar al PSD pentru guvernul Tăriceanu. În istoria relaţiilor bilaterale mai există un episod de cooperare, cel din vremea lui Radu Câmpeanu, când PNL şi FDSN-ul condus de Ion Iliescu nu numai că au susţinut guvernarea Stolojan (toamna 1991 - toamna 1992), dar au şi colaborat pentru ca alegerile din 1992 să fie cât mai mult întârziate, întrucât ambele sperau să beneficieze de pe urma acestui calendar (până la urmă, se ştie, liberalii au ratat intrarea în Parlament). Aşadar, ar fi vorba de 9 ani din 35 - dacă, desigur, colaborarea iniţiată zilele acestea durează trei ani - cu alte cuvinte, s-ar ajunge la un sfert din intervalul temporal vizat. Nu este foarte mult, dar nici nu se susţine ideea unei permanente rivalităţi şi cu atât mai puţin aşezarea ei simplistă pe calapodul stânga - dreapta.

Sugestivă este şi o comparaţie realizată doar pe intervalele în care PNL s-a aflat la guvernare. Întrebarea semnificativă este dacă guvernarea s-a realizat în condiţiile în care PSD s-a aflat în opoziţie sau, mai degrabă, cu îngăduinţa sau sprijinul PSD. Dacă ne referim strict la cabinetele asumate politic, observăm că PNL a guvernat şase ani cu PSD în opoziţie (cei patru ani ai CDR, plus intervalul toamna 2019 - toamna 2021). În rest, au fost doi ani de alianţă guvernamentală (epoca USL), doi ani de sprijin parlamentar pentru cabinetul Tăriceanu şi, în fine, formula inaugurată zilele acestea. Dacă ea va dura până la sfârşitul legislaturii, s-ar ajunge la şapte ani, adică mai mult decât intervalul în care PNL a guvernat ca alternativă sau ca parte a unei alternative de centru-dreapta, în raport cu PSD. Ca şi în precedentele observaţii, pornim de la ipoteza că această coaliţie va rezista până în 2024, ceea ce nu este deloc sigur că se va întâmpla. Dar această uşoară forţare a cifrelor are meritul de a ilustra inadecvarea modelului celor doi mari adversari încleştaţi într-o luptă echilibrată şi perenă. PNL nu a fost „rivalul” PSD, ci a fost aproape întotdeauna un participant - adesea, cel mai solid dintre participanţi - la coaliţiile care au împins PSD în opoziţie. Iar atunci când nu a fost nici parte din asemenea formule, nici partener al PSD, influenţa sa în sistemul politic românesc a fost redusă.

Cifrele şi calculele au rolul lor, iar cititorii se pot angaja în eforturi mai serioase decât aceste sumare observaţii, prezentate într-un spaţiu limitat. Ele nu ne vor oferi idei spectaculoase, dar ne pot conduce spre întrebări interesante, cum ar fi, spre exemplu, schimbările de garnituri şi de generaţii care au făcut ca ultimii cincisprezece ani - şi mai ales ultimii zece, marcaţi de experienţa USL - să aducă cu ei această deplasare a liberalilor pe axa amintită mai sus, către amiciţie şi frăţietate cu Partidul Social Democrat. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri