luni, 30.01.2023
Admiterea este un cuvânt care încă mai dă unora frisoane, chiar şi după ani buni de la trecerea printr-o astfel de încercare. Au fost vremuri în care admiterea la facultate reprezenta momentul în care fiecare îşi juca şansa vieţii. Aproape toţi elevii făceau pregătire pentru admitere, deoarece la toate specializările era concurenţă, uneori de sute de candidaţi pe un loc, aşa cum era la teatru. Bacalaureatul nu era un examen foarte greu, mai ales pentru cei care se pregăteau să dea admitere la facultate.
La fiecare început de vară se declanşează, într-o formulă clişeizată, „febra admiterii”. Nu există familie în care să nu se dea un examen de ocupare a unui loc în clasa a V-a, o capacitate, un bacalaureat, o admitere la facultate…, după care se aşterne liniştea, pe foarte puţini mai precupându-i ulterior examenele din sesiunile studenţilor, examenele de licenţă/ diplomă/ disertaţie/ doctorat, pentru că acestea sunt susţinute de oameni de-acum majori, responsabili şi vaccinaţi (asta e o expresie dinainte de pandemie…).
Admiterea este un cuvânt care încă mai dă unora frisoane, chiar şi după ani buni de la trecerea printr-o astfel de încercare. Au fost vremuri în care admiterea la facultate reprezenta momentul în care fiecare îşi juca şansa vieţii. Aproape toţi elevii făceau pregătire pentru admitere, deoarece la toate specializările era concurenţă, uneori de sute de candidaţi pe un loc, aşa cum era la teatru. Bacalaureatul nu era un examen foarte greu, mai ales pentru cei care se pregăteau să dea admitere la facultate.
Acum lucrurile s-au schimbat radical. Din cei care ajung să termine liceul, numai trei sferturi dau examen de bacalaureat, dintre care îl iau tot cam atâţia, anul trecut promovabilitatea fiind de 75,7%. Ne amintim de anul 2011, atunci când, cu ajutorul tehnologiei video, s-a securizat acest examen, promovabilitatea prăbuşindu-se de la aproape 80% în anii precedenţi, la 50,4%. De fapt, ne întorsesem în timp, în 1925, anul în care s-a introdus în România examenul de maturitate, când promovabilitatea a fost de 48,5%. De fapt, în interbelic, rata de succes la bacalaureat era cam de jumătate, cu excepţia anilor 1932 şi 1933, când s-a ridicat la peste 70%. Era în plină criză economică, şi sunt două explicaţii pentru acest salt: ori elevii s-au apucat brusc de învăţat, ori profesorii au fost mai îngăduitori, dată fiind situaţia grea prin care trecea întreaga ţară. Parcă a doua posibilitate ar fi mai credibilă!
Revenind la zilele noastre, nu s-ar zice că bacalaureatul este un examen uşor, ba dimpotrivă. Dacă sunt licee în care iau bac-ul toţi sau aproape toţi elevii, sunt şi licee în care nici un elev nu promovează acest examen. Întrebarea este ce se întâmplă cu cei care au luat bac-ul? Aşa cum aflăm din excelentele statistici realizate de către doamna prof. univ. dr. Emilia Gogu de la Academia de Studii Economice din Bucureşti, maximum 85% dintre absolvenţii cu diplomă de bacalaureat aleg să urmeze o facultate, aceasta în condiţiile în care 47,7% dintre tinerii cu vârsta între 18 şi 20 de ani nu se regăsesc în sistemul educaţional. Astfel, începe o goană după candidaţi. Unii vor candidaţi cu orice preţ, alţii vor candidaţi buni! Oricum ai da-o, tot competiţie între universităţi este!
Cea mai importantă schimbare de paradigmă este aceea că, dacă pe vremuri admiterea era problema candidaţilor, acum admiterea este o problemă a universităţilor, deoarece nimeni nu doreşte să rămână cu locuri neocupate, în condiţiile în care finanţarea este în funcţie de numărul de studenţi. Aşa că tânărul bacalaureat este conştient de faptul că aduce în universitate o grămadă mai mică sau mai mare de bani, motiv pentru care alege oferta care este mai atractivă. Fac excepţie candidaţii care ştiu de mici că vor face, de exemplu, medicina, motiv pentru care se vor pregăti atât pentru a şti, cât şi pentru a se educa în cultul muncii.
În mod natural, universităţile îşi pun întrebarea: Oare ce îi atrage pe candidaţi la o facultate/ universitate? Oare când să se facă promovarea imaginii universităţii? Oare pe ce canale media este mai eficient să ne promovăm? etc. Nimeni nu deţine răspunsul exact la aceste întrebări. Din statistici rezultă că 80% dintre absolvenţii de liceu îşi aleg facultatea după ce dau examenul de bacalaureat. Ar părea că este o măsură a indeciziei sau a dezorientării. Nimic mai fals! Este o măsură a pragmatismului tinerei generaţii! Întrebaţi dacă vor da examen la facultate, cei mai mulţi liceeni răspund: să iau bac-ul mai întâi! Ceea ce este perfect logic! Dacă insişti cu întrebarea, ţi se răspunde tot într-o cheie dubitativă: să văd cu ce note iau bac-ul! Iarăşi un răspuns logic, deoarece facultăţile au câte o formulă de calcul în care intră media de la bac, notele la diverse probe de la bac, nota la examenul de admitere, unde este cazul, oricum, răspunsuri care reflectă o gândire logică, orientată către o eficienţă maximă, care este raportul între efect şi efort. Adică efect maxim, cu efort minim, adică ceea ce ne dorim cu toţii, numai că unii dintre noi o recunosc, iar alţii nu.
Odată, făceam şi eu diverse sondaje în rândul studenţilor, pentru a vedea ce i-a adus la universitate/ facultate. Nu era o investigaţie ştiinţifică, nici pe departe, ci avea un pronunţat caracter colocvial. De cele mai multe ori, în relatările studenţilor, apărea un prieten, un personaj enigmatic, fără identitate, fără chip, oricum, era cel care îi determina pe studenţi să urmeze o anumită facultate. Era acel prieten care, de regulă, trecuse prin experienţa universitară, era cel care avea un rol determinant în luarea unei decizii asupra traseului profesional al candidatului, deoarece experienţa personală este imbatabilă, iar principalii noştri vectori de imagine sunt studenţii şi absolvenţii!
Într-o zi, în perioada admiterii, eram mai tânăr şi eram membru al comisiei de admitere pe facultate, văd că se apropie de masa comisiei doi tineri. Îi întreb: La ce domeniu vreţi să vă înscrieţi? La care unul dintre ei îmi răspunde: Numai eu vreau să mă înscriu, el e un prieten! Atunci eu am spus: Iată, în sfârşit, după atâtea aşteptări, putem să-l vedem pe prieten, acela care, de ani de zile, printr-o muncă stăruitoare, demnă de toate mulţumirile, îi convinge pe tinerii absolvenţi de liceu să vină la facultatea noastră! Cei doi au făcut ochii mari, neînţelegând, explicabil, nici măcar o iotă din ceea ce le spuneam eu atunci!
Nu-mi mai amintesc dacă respectivul s-a mai înscris la noi sau nu!
Prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin este cadru didactic şi prorector responsabil cu activitatea didactică la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi
Cuvinte cheie: + admitere facultate
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Efectele benefice asupra organismului ale unei simple cafele cu lapte
O parte din scena construită cu prilejul vizitei papei Francisc în Congo s-a prăbuşit
Stroe, despre posibilitatea comasării alegerilor locale şi parlamentare: Există suficiente argumente
PNL îi propune pe Sorin Cîmpeanu şi Florin Roman vicepreşedinţi la Senat şi Camera Deputaţilor
Marcel Boloş, întrebat cum se simte un ministru care urmează să fie schimbat: Nu bine!
Franţa şi Italia dau o comandă importantă de aproape 700 de rachete antiaeriene de tip Aster
Armenia acuză Azerbaidjanul, la Curtea Internaţională de Justiţie, de ”epurare etnică”
Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a fost prins iar în ofsaid în dosarul Dan Hosu?
Ciolacu vrea să închidă “capitolul cu pensiile speciale” pentru totdeauna
Ministerul Economiei s-a spălat pe mâini în cazul reţinerii directorului ROMARM
Cum să scapi de depunerile de calcar de pe maşina de spălat cu un ingredient comun
Sean Dyche a fost numit antrenor al echipei Everton. El îl înlocuieşte pe Frank Lampard
Un tablou de Anthony van Dyck cumpărat cu 600 de dolari a fost vândut cu 3,1 milioane dolari
Preşedintele Zelenski a primit-o la Mikolaiv, pe Mette Frederiksen, şefa guvernului Danemarcei
VIDEO: „Murder Mystery 2”, cu Adam Sandler şi Jennifer Aniston, din 31 martie pe Netflix
O maşină a “aterizat” pe plafon într-un pârâu: doi bărbaţi au murit pe loc
Noi provocări la Palas Ice – cursuri de hochei pentru pasionații sporturilor de iarnă
Federaţiile din Educaţie vor picheta sediul Guvernului. Sindicaliştii cer lefuri mai mari
Finlanda vrea să adere în continuare la NATO împreună cu Suedia, în pofida declaraţiilor lui Erdogan
Premierul Ciucă face trimitere la Justiţie când este întrebat despre plagiatul ministrului Bode
Peskov îl acuză pe Johnson că minte şi spune că Putin nu l-a ameninţat cu un atac cu rachetă
VIDEO Bobiță, un ponei din Iași, s-a bucurat din plin de zăpadă. Cum a fost surprins
Lecții de ”patriotism” cu forța în Rusia, de la 6 ani. Elevii, puși să se antreneze cu puști
VIDEO - Un autoturism a fost împins pe podul Nicolina în barele de protecţie de pe marginea drumului
Primăria Iași și-a schimbat site-ul. Care sunt principalele plusuri și minusuri
Cine este obligat să deszăpezească. Răspunderea primarului și obligațiile cetățenilor
VIDEO TIR căzut în albia unui râu la Putna. Șoferul, prizonier în cabină
Pompierii ieșeni, chemați să îndepărteze țurțurii de pe marginea blocurilor
România pe harta europeană a ajutoarelor de stat. Riscurile competiției europene a subvențiilor
VIDEO Aleșii CJ ai județului stabilesc cum va fi cheltuit bugetul
VIDEO O nouă senzație românească la „America's Got Talent: All Stars”. Momentul ei este grozav
De ce să te orientezi către casa de pariuri sportive online Baumbet (P)
Primul transplant renal la Parhon de anul acesta. O nouă șansă la viață pentru doi pacienți
Antibiotice Iași în top pentru calitatea comunicării cu investitorii
Alexandru LĂZESCULa Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (II) |
Nichita DANILOVPe viscol. Senin. Frescele de la Scobinţi |
Michael ASTNERNea Omăt şi doamna Iarnă |
Eugen MUNTEANUGh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.