Prima caravană medicală Providenţa, la Andrieşeni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

Eveniment

Prima caravană medicală Providenţa, la Andrieşeni

GALERIE
rsz_dr_gazzi-1rsz_dr_lucarsz_dr_nechitarsz_preoti
 • rsz_dr_gazzi-1
 • rsz_dr_luca
 • rsz_dr_nechita
 • rsz_preoti
- +

Spitalul Providenţa a dat vineri startul unui nou proiect: “Caravana medicală Providenţa”. În ziua prăznuirii Sfântului Spiridon, aşadar, o echipă formată din asistenţi, medici şi preoţi au mers la Andrieşeni, o zonă defavorizată şi greu accesibilă, pentru a veni în sprijinul persoanelor care au nevoie de asistenţă medicală şi care până acum nu au reuşit să ajungă la spital.

Ziua a început cu preleverarea probelor de sânge pentru efectuarea analizelor de laborator, recoltarea fiind realizată de către asistenţii medicali Dănuţ Scânteie şi Camelia Nechita.Timp de câteva ore, apoi, au fost acordate consultaţii oftalmologice de către dr. Adina Nechita, consultaţii de Medicină Internă de către dr. Eugen Gazzi şi au fost realizate ecografii de către dr. Flavia Luca.

Aproximativ 40 de persoane, dintre care un sfert neasigurate, au beneficiat de noul proiect al Spitalului Providenţa, pacienţii considerând acţiunea drept un mare ajutor. “Eu nu am posibilitate să vin la Iaşi, am copii mici, nu am bani, este foarte bine că aţi venit astăzi aici”, a spus o pacientă. Multe dintre persoanele care au fost evaluate nu beneficiaseră până acum nici de investigaţiile uzuale. “Nu am făcut niciodată o analiză din aceasta, electrocardiogramă, şi am venit acum, pentru că am o lună de când mă tot înţeapă inima”, a precizat o altă pacientă.

“Consider că sunt necesare acţiunile de acest fel, pentru că pacientul poate beneficia de un pachet cumulat de servicii medicale, iar aceste caravane organizate îl mobilizează să se prezinte la medic. Oamenii sunt determinaţi, în acest fel, să vină şi îşi pot îmbunătăţi şi relaţia cu medicul de familie, ca urmare a recomandărilor noastre, se prezintă mai des”, a explicat dr. Eugen Gazzi, medic specialist Medicină Internă în cadrul Spitalului Providenţa.

Surpiza din cadrul caravanei a fost însă diagnosticarea unei sarcini. O femeie în vârstă de 36 de ani a aflat, în urma ecografiei realizate, că va fi din nou mamă. “Eu am venit pentru că simţeam că mă doare burta şi am văzut că este ceva schimbat, dar nu mă aşteptam să fiu însărcinată, ultimul copil l-am născut acum 7 ani şi de atunci nu am mai rămas însărcinată. I-am spus acum şi soţului, este şi el bucuros”, a mărturisit pacienta.

Persoanele care au necesitat investigaţii amănunţite sau intervenţii chirurgicale au fost sfătuite să vină la spital, pentru a fi  internate.

Prima caravană medicală din cadrul acestui proiect a fost realizată cu sprijinul medicilor de familie din comună şi a preotului Radu Alexandru Pavel. “Fiecare dintre noi purtăm câte o boală. Am fost creaţi de Dumnezeu “după chipul Său”, (Facere, 1,27) dar prin păcatele noastre trupurile noastre care ar fi trebuit să fie “temple ale Duhului Sfânt” (1 Corinteni 6,9) sunt, pe măsura curgerii anilor, tot mai stricăcioase. Biserica ne învaţă că fiecare dintre noi are, însă, o şansă de îndreptare. Postul, rugăciunea, viaţa cumpătată, liniştea sufletului sunt, alături de leacurile pe care ni le prescriu doctorii, căi de vindecare. Astfel, prin împreuna lucrare a preoţilor şi a doctorilor, putem vindeca trupul şi sufletul”, a menţionat pr. Radu Alexandru Pavel, preot paroh în satul Glăvăneşti, comuna Andrieşeni.

Spitalul Providenţa va continua seria caravenelor medicale pe tot parcursul anului 2015, într-o bună colaborare cu Protopopiatele, căutând, în acest fel, să ofere aproapelui un echilibru trupesc şi sufletesc.


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.