Prima încercare de închidere a barajului de la Pașcani a eșuat

luni, 13 mai 2024, 03:00
1 MIN
 Prima încercare de închidere a barajului de la Pașcani a eșuat

Licitația a fost anulată pe motiv că „la data limită de depunere a ofertelor niciunul dintre ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici”.

Dacă procedura ar fi decurs normal, la sfârșitul verii putea să fie încheiat contractul care să finalizeze o etapă a investiției demarate cu 39 de ani înainte.

Amenajarea Hidroenergetică Pașcani, o investiție lansată încă din 1985, mai are nevoie, printre altele, de echipamentul hidromecanic pentru baraj. O licitație pentru achiziția și montarea lui a fost inițiată în martie de Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica SA la o valoare estimată de 67,7 milioane de lei. Mai precis, urma să fie achiziționate și montate stavilele, instalațiile și mecanismele hidraulice de acționare a lor și apoi construită linia de alimentare a acestora cu energie electrică.

Stadiul realizării investiției se prezintă astfel: acumularea are un grad de realizare de 70 la sută (mai e de lucru la diguri și la canalul colector), barajul prevăzut cu patru deschideri mai are nevoie pe lângă echipamentul hidromecanic de un pod de acces lung de 26 m și lat de 10 metri, iar centrala hidroelectrică, finalizată în proporție de 80 la sută, mai trebuie să fie echipată cu trei turbine și instalațiile aferente. După toate acestea, urmează construirea liniei de conectare la Sistemul Energetic Național.

O estimare a necesarului de fonduri pentru finalizarea investiției arăta cu un an și jumătate în urmă că ar mai fi nevoie de aproximativ 400 de milioane de lei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii