Prima lucrare a unui robot umanoid, vândută la licitaţie pentru un milion de euro

vineri, 08 noiembrie 2024, 17:52
2 MIN
 Prima lucrare a unui robot umanoid, vândută la licitaţie pentru un milion de euro

Un portret al matematicianului englez Alan Turing a fost adjudecat joi cu un milion de euro, devenind prima operă de artă realizată de un robot umanoid vândută la licitaţie, a anunţat Sotheby’s.

Lucrarea, intitulată „A.I. God” (Dumnezeul inteligenţei artificiale sau AI), creată de „Ai-Da”, primul „artist” robot ultrarealist din lume, a spulberat aşteptările şi a fost adjudecată cu 1,08 milioane de dolari în cadrul unei vânzări online a casei de licitaţii.

„Preţul de vânzare record de astăzi pentru prima operă de artă realizată la licitaţie de un robot artist umanoid marchează o etapă importantă în istoria artei moderne şi contemporane şi reflectă intersecţia din ce în ce mai mare dintre tehnologia inteligenţei artificiale şi piaţa globală de artă”, a declarat casa de licitaţii.

„Valoarea de bază a operei mele este capacitatea de a servi drept catalizator pentru dialogul despre tehnologiile emergent”‘, a declarat robotul, care vorbeşte prin intermediul unei inteligenţe artificiale.

Potrivit Ai-Da, „portretul pionierului Alan Turing invită privitorii să reflecteze asupra naturii divine a IA şi a calculatoarelor, luând în considerare în acelaşi timp implicaţiile etice şi societale ale acestor progrese”.

Robotul ultrarealist arată la fel ca o femeie, cu ochi mari şi perucă şatenă, şi este unul dintre cele mai avansate din lume.

Ai-Da poartă numele Ada Lovelace, considerată un pionier al informaticii, şi a fost proiectat de Aidan Meller, un specialist în artă modernă şi contemporană.

Acest robot, care foloseşte inteligenţa artificială pentru a crea picturi şi sculpturi, are camere în ochi şi mâini bionice. Se mişcă şi se exprimă autonom, fără intervenţie umană.

„Cei mai mari artişti din istorie s-au confruntat cu vremurile lor şi au sărbătorit şi contestat schimbările din societate”, a declarat Meller.

Alan Turing, matematician şi criptolog în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, considerat unul dintre pionii informaticii, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la viitoarele utilizări ale IA încă din anii 1950.

„Tonurile întunecate şi faţetele sparte ale feţei” din portretul matematicianului par să sugereze „dificultăţile despre care ne-a avertizat Alan Turing când vine vorba de abordarea inteligenţei artificiale”, a remarcat Meller.

Lucrările lui Ai-Da ne întreabă „unde ne va duce puterea AI, precum şi cursa globală în exploatarea acestei puteri”, a adăugat el.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii